SCE Trader: Morning Call maandag 3 februari - Sterk lagere start voorzien
De huidige signalen wijzen op een lagere start van de Europese beurzen. Donald Trump heeft vrijdag aangekondigd sancties in te voeren tegen Canada, Mexico en China. Tevens heeft hij aangegeven dat er ook sancties kunnen worden opgelegd tegen Europa.
De markten in de Verenigde Staten raakten hierdoor vrijdag al in de war, waarbij het technische patroon op de indices als zwak werd beoordeeld.
De betrokken landen hebben tegenmaatregelen aangekondigd. Wel zou Trump de komende dagen in gesprek gaan met de landen die hij heeft gesanctioneerd, aldus de media.
Hoewel de sancties niet onverwacht zijn – Trump heeft deze immers al aangekondigd – heeft het toch geleid tot een grotere onzekerheid op de markten, wat mede kan resulteren in een lagere start en mogelijk een excuus voor een zware correctie op de kort termijn.
Wall Street sloot vrijdag al met een lagere stand. Als we naar het beeld in Azië kijken, zien we dat de indices daar eveneens lager staan.
De Amerikaanse futuresmarkten geven, op basis van hun fair value, een sterk lagere opening aan. Het is echter belangrijk op te merken dat de daling op de futures wordt versterkt door de lage liquiditeit, wat betekent dat intra day rallies niet uitgesloten zijn, aangezien de markten ook sterk reageren op nieuwsberichten.
Desondanks lijkt de trend voor nu neerwaarts te blijven. Dit betekent dat er aanzienlijke stijgingen kunnen plaatsvinden tijdens de sessie, maar gezien de huidige onzekerheid op de markten is de kans groot dat op dergelijke rallies weer verkocht zal worden.
Tenzij de ontwikkelingen rond de sancties die Trump oplegt binnen 48 uur worden opgelost, wat niet realistisch lijkt, blijven de markten onder druk staan. Misschien ook iets dat nodig is, om weer evenwicht te vinden.
Eigenlijk is een flinke daling op korte termijn wenselijk. Ook kan het zijn dat de handel voorlopig op zijn best blijft aanrommelen. Later vandaag komen we hier op de website op terug in een artikel en wat wij zelf gaan doen.
Er is dus een mix van negatieve elementen. Hoewel de sancties van Trump in lijn zijn met verwachtingen, blijkt dat ze de markten toch fors raken.
Daarnaast is er blijvende politieke kritiek op Trump door bondgenoten, maar ook in Europa zijn er interne politieke spanningen, wat ongunstig is voor de markten. Zo staan we aan de vooravond van de Duitse verkiezingen.
Het technische beeld van de Amerikaanse indices, zoals de S&P 500 en de Nasdaq 100, is minder gunstig, wat betekent dat we voorlopig een verdere daling niet uitsluiten.
We vermoeden dat Trump er mogelijk belang bij heeft om de financiële markten op korte termijn te laten dalen, omdat hij later van een herstel zou kunnen profiteren.
We verwachten dat EU aandelen over de linie onder druk komen te liggen, van luxe-aandelen tot chipgerelateerde aandelen, die (chippers) gezien worden als early cyclicals.
Het beeld op Wall Street was negatief, zoals ook werd bevestigd door NVIDIA afgelopen vrijdag. Het aandeel begon de sessie hoger, maar eindigde lager. Ook een verder daling van NVIDIA zou niet verbazen voordat er weer een niewue uptrend begint.
Een ander signaal van negativisme was het feit dat Apple in eerste instantie steeg op slecht nieuws, maar later die winst weer inleverde. Dit toont aan dat er tijdens de sessie zelf een ommekeer plaatsvond.
In Azië liggen de koersen over de linie onder druk. De Aziatische markten kunnen niet ontsnappen aan de zorgen die wereldwijd zijn ontstaan over de invoering van de sancties. Ook vanwege de verzwakking van lokale valuta dat tot de 'import' van inflatie kan leiden.
Wat betreft obligaties zien we momenteel dat het rendement op het tienjarige Amerikaanse papier 4,52% bedraagt, een lichte daling. Het Japanse papier is gestegen naar een rendement van 1,24%, terwijl het Duitse papier met ongeveer 5 basispunten is gedaald naar 2,46%. Kortlopend papier ziet juist oplopende yields.
Bij valuta is de euro is momenteel zwak en verliest meer dan één procent. De euro-dollar staat op 1,0240 en de dollar-yen op 155,6. De verwachting is dat de zwakte van de euro voorlopig kan aanhouden. De kracht van de dollar wordt ook weerspiegeld in de dollar index (DXY).
Bij grondstoffen is goud gedaald met 20 dollar, hoewel de daling relatief bescheiden is. De olieprijs blijft onveranderd, omdat de sancties tegen Canada op olie milder zijn dan op andere producten. De prijs van natural gas is echter gestegen met maar liefst 9%. Koper is zwak. Daarnaast is de prijs van timmerhout (lumber) met 3,6% gestegen, terwijl de prijs van cacao is gedaald.
Op de crypto-markten zien we dat de situatie zeer zwak is. Bitcoin is gedaald naar 93.300 dollar, en Ethereum maakte vannacht zelfs een flash crash mee, waarbij de koers tijdelijk daalde naar 2.130 dollar, voordat het herstelde naar 2.480 dollar. Ook andere munten, zoals Ripple (XRP), staan onder zware druk.
Dit toont aan hoe gevoelig crypto is voor een risk-off sentiment. We sluiten niet uit dat, als deze risk-off houding blijft, de cryptomarkten op korte termijn nog verder kunnen dalen.
Voor Bitcoin zou het misschien op langere termijn interessant kunnen worden voor kopers op lagere niveaus, maar het blijft koffiedik kijken. Uiteindelijk heeft geen enkele crypto intrinsieke waarde, en dat wordt blootgelegd wanneer beleggers minder risico willen nemen.
Samenvattend verwachten we een lagere start op de markten. Hoewel intraday rallies mogelijk zijn, zal het sentiment waarschijnlijk negatief blijven aangezien de onzekerheid aanhoudt. Beleggers nemen de onzekerheid serieus en blijven verkopen op de rallies, totdat er meer duidelijkheid komt.
Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.