Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 3 april: voorzichtige start en aardbeving Taiwan

SCE Trader: Morning Call - woensdag 3 april: voorzichtige start en aardbeving Taiwan

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag iets lager gaat starten. Wall Street sloot lager, hoewel van de dieptepunten af. En in Azië staan de meeste koersen lager na een aardbeving in Taiwan die overigens verder geen grote gevolgen - tot nu toe - lijkt te hebben.

De Amerikaanse futures, gemeten aan hun fair value, geven momenteel aan dat Wall Street iets lager zal starten.

Op de Europese beurzen hebben we gisteren gezien dat er een reversal was in chipgerelateerde aandelen. Deze begonnen de dag sterk, maar vervolgens werden deze winsten verkleind. Zodoende wordt nu gezegd dat de kans aanwezig is dat we opnieuw zien dat de markt toch terughoudender is.

Dit past vooral bij het rentebeeld, waarbij de rente is gestegen door uitspraken van steeds meer Fed-leden die erop wijzen dat de Federal Reserve geen haast heeft om de rente te verlagen.

De Wall Street indices bleven terrein verliezen aan het begin van dit kwartaal. De Dow Jones kwam onder druk te staan door de aandelen van UNH nadat de Amerikaanse overheid de betalingspercentages voor medicare voor 2025 heeft vastgesteld.

De productie- en leverings-cijfers van Tesla waren opvallend teleurstellend, ondanks de bekende eerder verlaagde verwachtingen. Tevens zijn er researchbureaus die er op wijzen dat Apple een nog verdere daling zal zien in haar iPhone verkopen in China. Apple eindigde iets lager, maar vooral Tesla was zwak met een verlies van 5%. Chips leverde ook in.

In Azië staat de markt vandaag lager met vooral Zuid-Korea als "tech-beurs" zwak, maar ook Australië ligt flink onder druk. De aardbeving in Taiwan heeft er toe geleid dat Taiwan Semiconductor een aantal fabrieken heeft stilgelegd, maar tot nu toe lijkt de schade beperkt te blijven.

Bij obligaties bleef de stijging van de rente aanhouden. De markten voor Fed-fonds futures hebben nu iets minder renteverlagingen voor 2024 geprijsd dan FOMC-leden hebben aangegeven in hun laatste dot plot.

De JOLTS-gegevens deden weinig om het verhaal rond de Amerikaanse arbeidsmarkt te veranderen in aanloop naar het werkgelegenheidsrapport van vrijdag.

Het 10-jaars Amerikaans papier laat momenteel een effectief rendement zien van 4,362%. Het Japanse papier vertoont een rendement van 0,767%. En de Duitse Bund op 10 jaar laat een effectief rendement van 2,396% zien."

Op valutamarkten is een zijwaarts beeld te zien de afgelopen 24 uur. De veronderstelling is echter dat de dollar sterker kan worden nu het renteverschil met andere landen blijft toenemen.

Bij commodities houdt de stijging van olieprijzen aan met analisten die meer winsten voorzien. Goud blijft ook in een opwaartse trend zitten.

In crypto kwam Bitcoin onder druk te staan. Vannacht in Azië zijn Bitcoin en de altcoins iets hersteld, maar dit herstel is beperkt. Nog steeds is er gemiddeld over meerdere dagen meer outflow dan inflow in spot Bitcoin ETF's en dit leidt ertoe dat de markten terughoudend blijven. Het kan ook gezien worden als een gezonde rustpauze, vooral voor Bitcoin na de recente rally.

Resumerend, het ziet ernaar uit dat we toch weer defensief gaan starten. Het belangrijkste element momenteel is de gestegen rente en de kans dat de Federal Reserve renteverlagingen gaat uitstellen. De ondertoon in de markten wordt door de meesten nog altijd als goed genoemd, maar tegelijkertijd zien we ook dat de markt steeds meer moeite heeft om echt verder te rallyen. De reversal gisteren in de chipwaarden op op de Europese beurzen is misschien een signaal dat beleggers ook weer eens zin hebben om wat winst te nemen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.