Navigation

SCE Trader: Morning Call donderdag 3 april - Wederkerigheid als bananenschil

SCE Trader: Morning Call donderdag 3 april - Wederkerigheid als bananenschil

Meer op onze website.

Europa gaat lager starten, en dan moeten we weer eens kijken hoe de volgende reactie wordt op het Trump tarieven festijn.

Zoals we gisteren al op X schreven: de 10%-tarieven die Trump wil invoeren als basis zijn een peulenschil. De wederkerige tarieven daarentegen zijn een bananenschil. We zien namelijk dat Trump op basis van het principe van wederkerigheid zeer hoge tarieven oplegt aan bepaalde landen.

De gedachtegang van de Trump-regering is als volgt: het tarief dat een land aan de Verenigde Staten oplegt, wordt als uitgangspunt genomen en vervolgens door ongeveer twee gedeeld om het Amerikaanse tarief richting dat land te bepalen.

In de praktijk leidt dit tot opvallend hoge invoertarieven voor onder andere China en Vietnam. Met name Vietnam valt op, omdat veel productie in de afgelopen jaren — onder president Biden — is verplaatst naar dit land als onderdeel van zogenaamde friendshoring-strategieën. Hierdoor hebben veel bedrijven juist in Vietnam productiecapaciteit opgebouwd.

Er zijn echter ook uitzonderingen: Mexico en Canada vallen vooralsnog onder een uitzonderingsregeling. Dat geldt ook voor specifieke producten zoals staal en aluminium.

Toch verandert dat weinig aan het feit dat belangrijke handelspartners zoals China met een tarief van 34%, de Europese Unie met 20%, Vietnam met 46% en Taiwan met 32% worden geconfronteerd. Zulke percentages worden door de markten duidelijk als negatief ervaren. Er is een 25% invoertarief op alle buitenlandse auto’s.

Aanvankelijk reageerden beleggers nog opgelucht op het basistarief van 10%, maar toen duidelijk werd dat de wederkerige tarieven aanzienlijk hoger zijn, keerde het sentiment.

Het gevolg is een lagere opening in Europa. Vannacht, na de opening van de Aziatische markten, was er nog hoop op herstel. Die hoop werd deels gevoed door het feit dat er ruimte blijft voor onderhandeling aangezien de tarieven pas op 9 april ingaan.

De kans dat er onderhandeld zal worden, lijkt reëel. Toch zien we dat het onmiddellijke effect op de wereldmarkten overwegend negatief is, vooral doordat de Amerikaanse futuresmarkten dalen.

De S&P 500-indexfutures staan momenteel zo'n 2,6% lager en de Nasdaq 100-futures zelfs 3%.

Op Wall Street zagen we in de aanloop naar dit nieuws nog een zijwaarts koersverloop, waarbij dips werden opgekocht. Dat wees op enig optimisme, en leidde tot hogere slotstanden.

De Aziatische beurzen staan vanochtend over de hele linie lager, al vallen de verliezen relatief mee. De Nikkei-index in Japan daalt 3%, de Koreaanse Kospi verliest 1% en de Chinese beurzen in Hongkong en Shenzhen leveren circa 1,5% in.

De duidelijke winnaar op dit moment is de rente. De Amerikaanse 10-jaarsrente is met 13 basispunten gedaald naar 4,06%, wat wijst op een vlucht naar veilige havens zoals staatsobligaties, mede doordat de kans op een recessie door de tarieven wordt vergroot. Zie artikel.

De Japanse 10-jaarsrente daalt met 9 basispunten naar 1,38%, en de Duitse opent vandaag op 2,72%.

Ook op de valutamarkten zijn er opvallende bewegingen. De Japanse yen wint aan kracht: de dollar-yen-koers staat 1% lager op 147,4. De euro stijgt tegenover de dollar met 0,5% en noteert nu op 1,09.

Bij commodities reageerde de goudprijs aanvankelijk positief op het nieuws, maar beweegt inmiddels zijwaarts rond 3147 dollar per troy ounce.

Bij andere grondstoffen zien we gemengde reacties, maar koper verliest ruim 2% door zorgen over een afkoelende wereldeconomie. Koper probeert nog steeds uit te breken, maar botst op een zachte weerstand.

Olie is ook lager. Sinaasappelsap zakt 3%, terwijl cacao met een winst van maar liefst 10% duidelijk uitblinkt.

Op de agrarische markten zien we winstnemingen op onder meer sojabonenolie, dat 1% lager noteert. Ook sojabonen zelf zijn zwakker, evenals tarwe.

In de crypto-markt blijft Bitcoin relatief stabiel. Na een initiële stijging en daaropvolgende correctie, noteert de munt momenteel op 83360 dollar. Daarmee blijft Bitcoin binnen zijn tradingrange.

Gisteren zagen we tijdens de sessie nog bredere winsten bij aandelen gerelateerd aan Bitcoin. Nu draait het vooral om het sentiment in de technologiesector hoe deze aandelen vanmiddag gaan reageren.

Resumerend: we verwachten een lagere opening op de Europese beurzen. Hoewel het basistarief van 10% meevalt en de ingangsdatum van 9 april nog ruimte laat voor onderhandelingen, blijven de wederkerige tarieven een risico.

De markten moeten nu inschatten of dit reden is om het dieptepunt van maart opnieuw op te zoeken — op de Amerikaanse beurzen — en dat Europa voorzichtiger blijft in afwachting van nieuwe ontwikkelingen.

Een lagere start vandaag lijkt onvermijdelijk.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.