Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 3 mei: door Apple iets hoger - PRX - SOF


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Europa zal naar verwachting iets hoger starten. Nabeurs in Amerika kwamen de cijfers van Apple uit nadat de Amerikaanse beurs plussen liet zien. In Azië is het beeld verdeeld tot hoger met de Hang Seng index sterk en mainland China en Japan gesloten.

Op basis van fair value zouden de Amerikaanse markten als momentopname vanmiddag hoger starten.

De Europese beurzen krijgen vanochtend als eerste te maken met de cijfers van Apple. Hoewel Apple nog altijd een omzetdaling boekt, waren de cijfers beter dan verwacht en kondigde het het grootste aandelenprogramma ooit aan van 110 miljard dollar. Hierop is de kans aanwezig dat Amerika steun gaat vinden door de stijging van het aandeel Apple en daardoor dat Europa bij de opening hier ook weer op reageert door iets hoger te gaan.

Maar daarna gaan we over op een ander onderwerp en dat zijn de werkgelegenheidscijfers in Amerika. Die worden vanmiddag vrijgegeven en zijn een belangrijke indicator voor de Federal Reserve.

Op het gebied van bedrijfsresultaten zien we overwegend opnieuw dat deze beter zijn dan verwacht met ondermeer Societe Generale [SocGen] en Credit Agricole, de grotere banken in Europa, die vanochtend met beter dan verwachte cijfers kwamen. Ook Aperam ziet er redelijk goed uit.

Op Wall Street wist de aandelenmarkt tijdens de sessie redelijk goed te blijven liggen. De winsten waren zichtbaar op de meeste indices met de Nasdaq sterk door de rally in Qualcom na sterke winstgegevens.

Toen Apple nabeurs met de cijfers kwam dat de futuresmarkt hier positief op reageerde. Niet alleen Apple versloeg de verwachtingen, ook Coinbase kwam met beter dan verwachte cijfers naar buiten.

In Azië valt het op dat de markten relatief juist rustig reageren op de ontwikkelingen in Amerika en zijwaarts bewegen. Wel valt het op dat de beurs van Hongkong, de Hang Seng, weer sterk hoger noteert. Dat kan betekenen dat aandelen zoals Prosus in Amsterdam en Sofina in België in de plus gaan. Prosus heeft een belang in Tencent en Sofina heeft een belang in ByteDance. Deze aandelen profiteren van het betere sentiment in Hongkong.

Bij obligaties is momenteel zichtbaar dat de kapitaalmarktrente is gedaald. De obligaties zijn dus de laatste 48 uur gestegen in koers. Het tienjarige Amerikaanse papier laat nu een effectief rendement zien van 4,58%. Het Japanse papier staat op 0,91% en het Duitse papier op 2,53%. Dit kan allemaal vanmiddag weer veranderen door de werkgelegenheidscijfers in Amerika.

Maar gezegd moet worden, nu de Federal Reserve zoals bekend werd tijdens de FOMC-meeting eerder deze week, haar kwantitatieve verkrapping, ook wel QT genoemd, gaat afbouwen, geeft dit steun aan obligaties.

Op valuta-markten staat de dollar tegenover de euro vrij stabiel, terwijl de dollar tegen de Japanse yen opnieuw wat lager is nadat op woensdagnacht er waarschijnlijk een interventie heeft plaatsgevonden.

Bij commodities is olie iets hoger en zijn de goud en zilver stabiel na een ronde winstnemingen die we de afgelopen tijd hebben gezien.

Op de crypto-markten kunnen we zien dat Bitcoin momenteel onder de 60.000 dollar ligt. De altcoins liggen verdeeld. De cryptomarkten hebben momenteel te maken met overwegend verkopen en nu is het afwachten wanneer daar een bodem wordt gevonden. De signalen, zoals de Total Value Locked, het DEX-turnover, of bijvoorbeeld de in- en outflows in de spot Bitcoin ETF's voorspellen op zich nog steeds geen nieuwe rally in crypto.

Resumerend, de cijfers van Apple, maar vooral het enorme inkoopprogramma van eigen aandelen bij Apple, kan Europa bij de start steun geven. We gaan niet ervan uit dat de winsten meteen heel groot zijn omdat we vanmiddag de werkgelegenheidscijfers in Amerika krijgen. Daar gaat de markt zich weer op richten. In ieder geval is het wel een feit dat zodra bedrijven, althans de grote reuzen in Amerika, niet geheel kunnen voldoen aan de groei, of een vertraging in groei zien, ze overgaan tot de inkoop van eigen aandelen. We hebben het daar al vaker over gehad en dit geeft steun aan de markt als geheel vervolgens. Voor nu een iets betere start en dan dus de werkgelegenheidscijfers in Amerika.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.