Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 2 juni: hogere start voorzien


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag hoger gaat starten, na een rebound in Amerika en hogere noteringen in Azië.

Zowel de topman van NVIDIA, Jensen Huang, als de topvrouw van AMD, Lisa Sui, hebben zich dit weekend bij een groot symposium duidelijk positief uitgelaten over de toekomst van artificiële intelligentie en chips. Ook wij denken dat dit nog steeds een markt is die pas aan het begin van haar evolutie staat. Wat overigens fascinerend is, is dat Jensen en Sui familie van elkaar zijn.

De Amerikaanse futuresmarkten, op basis van fair value als momentopname, wijzen momenteel op een betere start.

De Europese beurzen, die het vrijdag al relatief goed deden, kijken vandaag aan tegen een beter globaal beeld. Ook de daling van de rente zal waarschijnlijk een positieve invloed hebben.

Ongeveer 80 punten vanaf het dieptepunt en bijna 50 punten voor de S&P 500 $SPX in het laatste halfuur. Iets dat niet vaak voorkomt op een vrijdagmiddag in New York. Was het iemand die een drankje te veel op had tijdens de vrijdagmiddagborrel en op de koopknop ging zitten? Steeg de handel ineens in het laatste halfuur omdat alles weer goed is? Had het te maken met het aanpassen van posities vanwege het einde van de maand?

Misschien komen we er nooit achter. Het was echter opvallend dat vrijdag alle Dow-aandelen naar flinke plussen gingen. Alle onderdelen van de S&P 500 sloten hoger, terwijl de SOX iets lager was.

Op Wall Street zagen we dus een enorme stijging bij het slot. Technologie deed het minder goed dan andere marktsectoren, waarbij ook de cyclische sector meedeed aan de rally bij het slot. De kans dat de markt op korte termijn volatiel blijft, blijft aanwezig, want de rente speelt nog steeds een rol. De dalende rente kan echter vanmiddag mogelijk weer steun geven in Amerika.

Wat betreft de huizenmarkt. Bloomberg meldt dat kopers opvallend afwezig zijn op de Amerikaanse woningmarkt, waardoor verkopers de vraagprijzen verlagen tegen het hoogste tempo sinds november 2022. Deze trend weerspiegelt een afkoelende markt, waarschijnlijk beïnvloed door hoge hypotheekrentes, economische onzekerheid en betaalbaarheidsproblemen. Verkopers verlagen de prijzen om kopers aan te trekken die steeds terughoudender zijn in deze moeilijke omstandigheden.

In Azië zien we overwegend hogere noteringen, waarbij India eruit springt met een mooie winst. Dit komt doordat de exit polls aangeven dat Modi waarschijnlijk de leider van het land blijft en een grote overwinning heeft geboekt.

Ook valt de stijging van de Hang Seng in Hongkong op. Deze laat een mooie winst zien, wat kan betekenen dat bepaalde aandelen deels reageren op de Hang Seng, zoals aandelen als Prosus en Sofina.

Bij de obligatiemarkten is het effectief rendement gedaald. Momenteel staat het tienjarig Amerikaanse papier op 4,49%, het Japanse papier op 1,07%, en het Duitse papier op 2,66%.

Na de PCE-data in Amerika is de rente duidelijk verbeterd. Uitspraken van Federal Reserve medewerkers wijzen er echter op dat de rente voorlopig nog niet wordt verlaagd.

Uit de meest recente data in Europa blijkt dat inflatie toch weer iets is toegenomen. Desalniettemin blijft de markt hoopvol dat de ECB voor de zomer een eerste renteverlaging doorvoert.

Bij valuta is de dollar fractioneel zwakker. Bij commodities staat olie iets lager. De OPEC-meeting van dit weekend werd gemengd ontvangen, met weinig schokkende mededelingen, waardoor de olieprijs geen extra impuls kreeg om te herstellen. De goud- en zilverprijs leveren momenteel iets in in Azië, maar dit zijn beperkte bewegingen.

Bij crypto zien we momenteel dat Bitcoin en Ethereum wat hoger liggen in een markt die voorzichtig aan het rebounden is, maar bij lage omzetten. De cryptomarkt is nog steeds bezig een nieuwe richting te zoeken, waardoor we nog steeds in een bepaalde trading range zitten.

Dit weekend werd ook bekend dat de regering-Biden toch wat minder crypto-vriendelijk lijkt te zijn dan eerder werd verwacht. Er is een decreet door Biden ondertekend dat volgens marktpartijen veel macht in negatieve zin zou leggen bij de SEC. Het gaat om regelgeving die op zich goed is, maar de markt ziet dit nieuwe decreet op dit moment als licht negatief.

Resumerend, het ziet ernaar uit dat Europa hoger gaat starten. De enorme rebound in Amerika, een beter Azië en de rentemarkten die steun geven, zijn positieve elementen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.