Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 3 juli: van Powell tot crypto

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De vooruitzichten voor Europa zijn dat de markten waarschijnlijk iets beter gaan starten. De Amerikaanse beurs sloot opnieuw op een recordniveau en bereikte op de S&P 500 voor het eerst een niveau boven de 5500 punten. In Azië zien we momenteel dat de meeste markten hoger liggen.

Wat betreft de Amerikaanse futuresmarkten wordt verwacht dat Wall Street vanmiddag fractioneel in de min zal starten, maar dit is slechts een momentopname.

De Europese beurzen kijken aan tegen een overwegend positief Amerika. Dit komt nadat Chairman Powell van de Federal Reserve gisteren het woord 'disinflatie' liet vallen. Hij was duidelijk dovish in zijn toespraak en hoewel hij aangaf dat de rente misschien niet direct verlaagd zal worden, waren zijn andere woorden overwegend marktvriendelijk.

De markt hoopt dat de rente misschien toch twee keer dit jaar verlaagd zal worden door de Federal Reserve, wat een extra steunpunt kan zijn.

De markten in Europa kunnen waarschijnlijk een herstel zien vandaag in de technologiesector. Deze sector was in Amerika hoger en ook in Azië zien we belangrijke markten die gerelateerd zijn aan technologie overwegend in de plus. Of dit een sterk herstel is, zal nog moeten blijken omdat op Wall Street het aandeel NVIDIA toch weer 1,3% verloor.

Wat betreft economische data staan vandaag verschillende inkoopmanagersindexen voor diensten op de agenda in verschillende Europese landen en voor de Eurozone. We verwachten dat deze data uiteindelijk een neutraal effect zullen hebben en dus geen grote verschuivingen zullen veroorzaken op de markten.

Het ADP-banenrapport kan een tijdelijk effect hebben. Deze gegevens wijken vaak af van de officiële werkgelegenheidscijfers die vrijdag uitkomen. Vanavond komen ook nog de notulen van de Fed, die waarschijnlijk na de milde woorden van Powell minder zwaar wegen.

Op het gebied van bedrijfsontwikkelingen staan er geen grote punten op de agenda, maar verrassingen zijn altijd mogelijk. We verwachten meer vraag naar Nederlandse financiële waarden en eventueel meer koersdruk bij Akzo, nu het pre-closing rondje waarschijnlijk een lagere guidance heeft aangegeven.

Deze pre-closing comments, waarbij bedrijven en brokers elkaar een "handje helpen" om de verwachtingen meer in lijn met de realiteit te krijgen, zijn in volle gang bij verschillende bedrijven. Momenteel valt het op bij Akzo, maar dit gaat ook gebeuren bij anderen.

Op Wall Street hebben we gezien dat de S&P 500-index voor het eerst in haar geschiedenis boven de 5500 sloot op 5509 punten. De markten in Amerika werden gekenmerkt door een lager Nvidia, maar door een sterk hoger aandeel Tesla, dat maar liefst 10% winst vertoonde, ondanks dat de leveringscijfers een daling lieten zien, maar minder dan verwacht.

Het aandeel Tesla is uiterst volatiel en heeft de laatste tijd al een groot herstel laten zien. We overwegen opnieuw in te stappen voor de lange termijn, wat weinig te maken heeft met haar elektrische voertuigen, waar we de komende tijd nog meer slecht nieuws verwachten, maar vooral met haar humanoid robots en supercomputers. Ondanks de enorme rally in Tesla, kunnen we bijvoorbeeld besluiten om nu een eerste tranche te doen en deze later verder op te bouwen.

Naast Tesla was ook het aandeel Rivian hoger, met een winst van 7%. Dit kwam door een bericht in het Duits Handelsblatt dat Volkswagen en Rivian hun samenwerking verder gaan uitbreiden, niet alleen naar software, maar ook naar hardware en andere onderdelen, plus naar productie. Rivian staat momenteel op 14,90 dollar. Hoewel de koers vanaf een dieptepunt van 8,45 dollar al sterk is opgeveerd, overwegen we vandaag om een speculatieve positie in Rivian in te nemen.

In Azië zien we overwegend hogere indices, met de mainland Chinese indices die wat achterblijven. In China zijn economische data uitgekomen, inkoopmanagersindexen voor services, die een gemengd tot relatief zwak beeld geven. Hoewel dit nu tot onzekerheid leidt, is de veronderstelling dat dit ook tot extra stimuleringen zal leiden, wat juist weer een push kan betekenen.

De andere Aziatische beurzen doen het goed, waarbij de Hang Seng index 1,3% wint en de Nikkei index ook weer duidelijk hoger staat op 40.515 punten met een winst van 1,1%.

Bij obligaties zijn de woorden van Powell als vriendelijk ervaren, hoewel we in Azië zien dat de rente iets is opgelopen. Het 10-jarige Amerikaanse papier noteert momenteel op een effectief rendement van 4,44%. Het Duitse papier staat op 2,59%, terwijl de Japanse rente is opgelopen naar 1,1%.

Dit is opvallend, omdat je zou kunnen veronderstellen dat als Powell hintte dat de rente dit jaar misschien twee keer wordt verlaagd, dit tot een vriendelijkere obligatiemarkt zou leiden. Maar we zien dus dat obligatiemarkten gemixt hebben gereageerd. De Italiaanse en Franse rente zijn juist iets gedaald.

Bij valuta beweegt de dollar zonder richting in Azië. Bij commodities proberen de basis- en industriële metalen nog altijd te consolideren. De olieprijs staat momenteel iets hoger, waarbij er vooral een bodemvorming gaande is. De goudprijs zit nog altijd in een range die zichtbaar is vanaf maart, maar we denken dat goud bezig is om eventueel nog een keer een mooie rally in te zetten.

Bij crypto werd niet gereageerd op de woorden van Powell. Crypto heeft een lage rente nodig, wat helpt als risk asset. Men zou kunnen veronderstellen dat de woorden van Powell een impuls zouden zijn geweest voor crypto. Maar momenteel ligt Bitcoin rond de 61.000 dollar en de rest van de crypto-markt ziet er onzeker uit. Zoals we eerder hebben geschreven, blijven we voorlopig afwachtend met crypto. Zonder duidelijk nieuw momentum kan crypto naar boven, maar we sluiten ook een verdere dip niet uit.

Resumerend, Europa gaat vandaag waarschijnlijk iets beter van start. Opvallend is dat de obligatiemarkten niet duidelijk hebben gereageerd op de positieve woorden van Powell. Aan de andere kant kan het negatief zijn dat Nvidia nog steeds winstnemingen ziet. Wat tekenend is voor een breder marktsentiment, is dat de S&P 500 weer een nieuw record bereikte. Deze gegevens samen kunnen tot een iets hogere start leiden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.