Navigation

SCE Trader: Morning Call dinsdag 3 september: weinig duidelijke start gezien

SCE Trader: Morning Call dinsdag 3 september: weinig duidelijke start gezien

De verwachting is dat Europa een weinig duidelijke start zal meemaken. De Amerikaanse beurzen waren gisteren gesloten, terwijl we in Azië een overwegend lager beeld zien. Dit betekent dat de markten qua impulsen alle kanten op kunnen gaan.

Wat betreft de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten: die wijzen er momenteel op dat Amerika vanmiddag iets lager zal openen. De futuresmarkten blijven echter nog steeds binnen dezelfde handelsbreedte als gisteren, en het is nog niet duidelijk welke kant ze opgaan, hoewel er een vermoeden is dat er weerstand aan de bovenkant ligt. De definitieve richting zal vanmiddag door de Amerikanen zelf bepaald worden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat later deze week, op vrijdag, de belangrijke werkgelegenheidscijfers in de VS worden gepubliceerd. Mogelijk blijft de markt tot die tijd binnen een beperkte bandbreedte bewegen. Vandaag komen PMI-data uit.

Business News Radio (BNR) dat er bij een onderdeel van VDL banen worden geschrapt. Dit onderdeel doet zaken met ASML. We verwachten dat de impact hiervan beperkt zal zijn, en iets na 8 uur zal er een artikel hierover verschijnen.

Volkswagen overweegt het sluiten van fabrieken in Duitsland en wil arbeidsvoorwaarden heronderhandelen om ontslagen te vergemakkelijken. Dit kan grote impact hebben op de werkgelegenheid, vooral in Duitsland. Deze maatregelen worden overwogen vanwege economische uitdagingen en de noodzaak om kosten te besparen. Er worden geen acties ondernomen met betrekking tot het aandeel Volkswagen.

Het bericht dat Ebusco een nieuwe bestuursvoorzitter, Christian Schreyer, krijgt, leidde maandag tot optimisme onder beleggers. Dit wordt echter gezien als een 'dead cat bounce'. Ondanks Schreyer's reputatie als zwaargewicht, kan ook hij het tij van een door geknakt schip niet keren. Dat zinkt. Wij zien weinig waarde in de aandelen.

Omdat er geen handel was op de Amerikaanse beurzen, kunnen we meteen kijken naar Azië, waar de markten ook onduidelijk tot lager bewegen. Opmerkelijk is dat de China-indices gerelateerd aan staatsbanken lager staan.

Zoals eerder gemeld overwegen de Chinezen volgens de media om mensen hun hypotheekvoorwaarden te laten heronderhandelen, wat negatief kan zijn voor de resultaten van banken. Dit is dus geen pluspunt op zich.

Opvallend is dat autogerelateerde aandelen in Hongkong hoger staan. Hierdoor probeert Hong Kong het hoofd boven water te houden.

China heeft ook aangekondigd dat het bepaalde producten uit Canada gaat onderzoeken of deze onder anti-dumping vallen, specifiek chemische goederen. Dit wijst erop dat de handelsoorlog nog steeds voortduurt, en zoals eerder vermeld, uiteindelijk zijn daar geen winnaars.

Op de obligatiemarkten zien we momenteel dat het effectief rendement iets is opgelopen. De tienjarige Amerikaanse obligatie staat op 3,92%, de Japanse obligatie op 0,93%, de Duitse obligatie op 2,34%, en ook het Italiaanse en Franse papier laat een iets hoger effectief rendement zien.

Bij valuta is de dollar fractioneel sterker geworden, terwijl de dollar tegenover de yen iets zwakker is geworden op 146,4.

Bij commodities zien we momenteel dat goud vlak ligt en de olieprijs iets hoger is, maar nog steeds binnen de trading range van gisteren. Ook hier wachten de markten af wat Amerika gaat doen. Wel staat ijzererts (iron ore) weer lager door de signalen van een zwak China.

Bij crypto zien we eigenlijk hetzelfde patroon: geen richting. Bij lage omzetten staat Bitcoin momenteel op 59.300 dollar. Ook hier blijft de markt binnen dezelfde bandbreedte, zonder duidelijke richting, en vooral bij de altcoins blijven we voorzichtig.

Samenvattend kunnen we constateren dat de handel waarschijnlijk verdeeld en zonder duidelijke richting zal starten. Mogelijk ontstaat er in de loop van de ochtend meer richting, wanneer we ons gaan voorbereiden op de opening van de Amerikaanse beurs.

Het valt op dat de toon in de markten goed is, maar tegelijkertijd zitten de Amerikaanse futuresmarkten nog steeds in een bepaalde bandbreedte. Er zal toch een uitbraak moeten plaatsvinden om de markten een duidelijkere richting te geven. Voor nu richten we ons eerst op de opening van de Europese markten.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.