Navigation

SCE Trader: Morning Call donderdag 3 oktober - iets lagere start voorzien

SCE Trader: Morning Call donderdag 3 oktober - iets lagere start voorzien

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. We kijken naar de chart van de Hang Seng Tech, aandacht voor aandelen en meer.

De huidige signalen wijzen op een lagere start van de Europese beurzen, oftewel een risk off situatie. Dit nadat een wispelturig Amerika op woensdag uiteindelijk iets hoger sloot, toch niet overtuigend. Op de Aziatische markten zien we momenteel dat er koersdruk is in Hongkong, waar China-gerelateerde aandelen onder druk liggen.

Op basis van de fair value als momentopname zou Amerika vanmiddag lager starten.

De Europese beurzen, die op woensdag een redelijk sterke performance hebben neergezet, kunnen dus vandaag te maken krijgen juist weer met eventuele verkoopdruk bij de opening.

Dit nadat de markten nog steeds onzeker zijn over hoe het nu verder gaat rond Iran, waarbij wordt verondersteld dat Israël een tegenaanval gaat doen en waarbij wordt gesuggereerd dat er drie opties zijn of dat ze alle drie in het spel komen. Dat zijn militaire installaties, dat is de nucleaire installatie van Iran en de oliefaciliteiten.

Op zich moet gesteld worden, dat, zoals we wel vaak hebben gesteld, dat historisch gezien een escalatie in het Midden-Oosten slechts een tijdelijk negatieve invloed heeft. Maar de markten zijn er blijkbaar nog niet geheel gerust op.

De handel in Europa zal daardoor waarschijnlijk een reden hebben om meer defensief te zijn. Ook krijgen we morgen de o zo belangrijke werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten en ook dat kan een reden zijn om een afwachtende houding te hebben. 

Op Wall Street zagen we gisteren dat de koersen heen en weer flipperden. Uiteindelijk sloten de indices iets hoger. De overtuiging zat er niet in. Een aandeel als NVIDIA, als voorbeeld, ging van een min naar een plus, maar het volume was erg laag. Ook bij andere grotere aandelen zagen we lage volumes, wat dus aangeeft dat we dit moeten meenemen in het totaalbeeld en de stijging met een korrel moeten nemen. 

Een aandeel waar het volume wel hoger was dan gemiddeld was Tesla, dat 3,5 procent naar beneden moest. De koers van Tesla daalde nadat de verkoopcijfers bekend werden gemaakt. Deze verkoopcijfers waren iets onder de prognoses hoewel er wel weer een stijging zichtbaar was. Maar dat vond de markt gisteren niet voldoende.

De verwachting is zodoende dat als je kijkt naar het totaalbeeld in Amerika en naar de futures nu, dat daar vanmiddag voorlopig ook dus een voorzichtige houding wordt voorzien.

Op de Aziatische markten lijkt op de Hang Seng het feestje even voorbij te zijn met betrekking tot de stimuleringsmaatregelen van China. We hebben dus gezien dat de Chinese beurzen zelf naar 5 jaar hoogtepunten zijn gestegen (vandaag gesloten). En in Hong Kong zien we momenteel dat de markten de andere kant op gaan met de Hang Seng nu zo'n 2 procent lager.

De daling van de Hang Seng index past ons inziens bij het beeld dat we nu zo sterk zijn gestegen, grotendeels ook door een short squeeze, dat we nu maar eens moeten gaan kijken wat de tweede reactie gaat worden. Voor alle duidelijkheid, we denken dat de derde reactie wel weer positief wordt vanwege de liquiditeitsstromen. Maar zoals eerder verteld, sluiten we het niet uit dat er winstnemingen komen in China-gerelateerde aandelen.

Bij obligatiemarkten kunnen we zien dat een verdeeld beeld zichtbaar is waarbij de yields, dus het effectief rendement, is opgelopen. Het tienjarige Amerikaans papier staat op 3,8 procent. Het Japanse papier staat op 0,82 procent en het Duitse papier op 2,21 procent. Ook de yields op het Italiaanse en Franse papier liggen iets hoger.

De dollar is sterker geworden ten opzichte van de euro en de dollar-yen die noteert op dit moment op 146,7. Dat houdt dus in dat de dollar-yen de laatste tijd weer aan het stijgen is, nu de signalen uit Japan zijn dat als het moet Japan voorlopig geen nieuwe renteverhogingen doorvoert.

Bij commodities zien we het enthousiasme rond koper afnemen door vraagtekens over alle stimuleringsmaatregelen in China. De goudprijs die weet het ook even niet meer, nadat deze eergisteren wel heel fors steeg. Sindsdien zit goud vast in een bepaalde range en we moeten maar eens gaan kijken of goud direct verder doorstijgt of wat winstnemingen kent.

De olieprijs ligt wel hoger op 71 dollar, maar als we kijken naar de olieprijs en de risicopremie van een escalatie in het Midden-Oosten zou je eigenlijk kunnen veronderstellen dat de olieprijs aangeeft dat een eventuele escalatie beperkt blijft. Maar goed, dat blijft natuurlijk gissen.

De crypto-markten die wisten gisteren wel wat te herstellen en we hebben gezien vannacht in Azië dat dat herstel zich voorzichtig heeft voortgezet. De crypto-markten faalde als vluchtvaluta toen Iran de aanval inzette op Israël en weten nu dus een klein gedeelte van dit verlies goed te maken.

Resumerend voorzien we dus een risk off start met iets lagere noteringen. De reden is dat er over China meer twijfels zijn over de stimuleringsmaatregelen in hoeverre die helpen. Er wordt afgewacht wat er tussen Iran en Israël gebeurt en er wordt gewacht wat de werkgelegenheidscijfers morgen in Amerika gaan brengen. Dus nu eerst een iets lagere start.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.