Navigation

SCE Trader: Morning Call dinsdag 4 februari - Tarieven China ingegaan

SCE Trader: Morning Call dinsdag 4 februari - Tarieven China ingegaan

Meer op onze website.

De signalen voor de Europese beurzen zijn op dit moment verdeeld, mogelijk zelfs negatief. Zojuist zijn de Amerikaanse sancties tegen China ingegaan, wat betekent dat de Verenigde Staten een importheffing van 10% invoeren. Deze heffing komt bovenop de reeds bestaande tarieven.

De Amerikaanse futures doken eerst weg, maar zijn sindsdien weer aan het herstellen (momentopname) in de hoop dat China met een bazooka de economie gaat stimuleren. Daarnaast is er de verwachting dat de aanvankelijk negatieve reactie, direct na de aankondiging van de sancties, Trump zal dwingen om serieus te onderhandelen met China.

Peking slaat meteen terug en gaat heffingen invoeren en beperkingen opleggen op de export van bepaalde producten. Kortom, we bevinden ons nog altijd in onzeker vaarwater. Trump heeft wel aangekondigd dat hij zal bellen met Xi Jinping.

Op zichzelf is deze 10% geen grote schok voor de markten, maar het benadrukt wel dat Trump, terwijl hij zich laat voorstaan op de ‘schitterende deal’ die hij met Mexico en Canada heeft bereikt, met de belangrijkste partij in dit verhaal, China, nog geen akkoord heeft gesloten.

Gisteren zagen we een grote mediashow van Trump, waarbij hij aankondigde dat Mexico zijn grenzen strenger gaat bewaken en Canada hetzelfde doet. Maar als we door de retoriek heen kijken, is dit in feite non-nieuws. Het bevestigt opnieuw dat we nog steeds in een periode van geopolitieke onzekerheid verkeren.

Trump zou dan wel met China willen bellen, maar het is de vraag hoe lang Beijing nog geduld heeft met zijn onderhandelingstactieken. De Chinese cultuur en manier van zakendoen verschillen fundamenteel van die in het Westen (Trump), en dat kan opnieuw tot botsingen leiden. Het is moeilijk afspraken maken met Trump zolang hij in een oogwenk weer wat anders wil.

Daarnaast kondigde Trump gisteren een zogenaamd sovereign wealth fund aan, wat de koers van Bitcoin aanvankelijk deed stijgen. Maar hoe dit fonds precies gefinancierd zou moeten worden, bleef volstrekt onduidelijk. Het is daarom waarschijnlijk dat de markten vandaag opnieuw van headline naar headline gaan.

Uiteindelijk zal de situatie zich waarschijnlijk stabiliseren. Maar het is belangrijk om op te merken dat het uitstel van sancties tegen Canada en Mexico feitelijk een wassen neus is. Er verandert niet veel, en economisch gezien levert het de VS geen voordeel op. Ondertussen wordt er gespeculeerd dat de VS binnenkort ook importheffingen van 10% tegen Europa gaat invoeren.

In deze context is het verstandig om de markten van moment tot moment te volgen. We hebben eerder al aangegeven dat we voor de zekerheid veel cash aanhouden, zodat we later weer kunnen instappen. Dit betekent dat we mogelijk een deel van een beursrally missen, maar dat is beter dan vast te zitten in een markt die alsnog verder terugvalt.

Op Wall Street zagen we gisteren een herstel, al sloten de koersen uiteindelijk lager. Nabeurs kwam Palantir met uitstekende kwartaalcijfers, die wel 'echt' waren in contrast met de vage beloften van Trump. De Amerikaanse beurzen blijven echter in een enigszins onzeker vaarwater opereren. NVIDIA daalde verder, en we blijven erbij dat het nog te vroeg is om te juichen voordat de markten echt stabiliseren.

In Azië is het beeld gemengd. De Nikkei staat hoger, terwijl de Chinese beurzen verdeeld zijn. De indices van het vasteland van China staan onder lager, maar de Hang Seng noteert hoger. Dit komt doordat de sancties van de VS de verwachting hebben gewekt dat Peking met krachtige stimuleringsmaatregelen zal komen. Dit houdt Hong Kong in de winst.

Nu de Amerikaanse tarieven van kracht zijn geworden, heeft China direct tegenmaatregelen genomen, waaronder invoerheffingen tot 15% op bepaalde Amerikaanse goederen.

Dit bevestigt dat de handelsoorlog nog lang niet voorbij is. Misschien dat Trump vanmiddag inderdaad een gesprek heeft met de Chinezen, maar onderhandelen met China is een geheel ander proces dan met Mexico of Canada.

Op de obligatiemarkten zien we dat het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties is gestegen naar 4,55%, iets hoger dan gisteren. Japanse obligaties noteren op 1,27% en Duitse op 2,39%.

Sommige analisten verwachten dat de rente uiteindelijk kan dalen als gevolg van de sanctieoorlog, omdat deze vooral de economie schaadt. Dit zou de Federal Reserve kunnen aanzetten om opnieuw renteverlagingen te overwegen.

Op de valutamarkt is de de dollar verder gestegen tegen de euro en ook tegen de Chinese yuan. De dollar-yen (Japan) stand is momenteel 155.

Bij commodities is de goudprijs, die gisteren een forse stijging liet zien, licht gedaald, maar de onderliggende trend blijft sterk. Olie staat wat lager.

In crypto is Bitcoin opnieuw gedaald na een opleving en noteert nu op 98.900 dollar. De ongefundeerder euforie rondom het aangekondigde sovereign wealth fund lijkt dus alweer weggeëbd. Er is nog niets ondertekend en het blijft de vraag of het fonds er daadwerkelijk komt en, nog belangrijker, hoe het gefinancierd wordt.

Samenvattend. De show die Trump gisteren gaf met zijn live-interview vanuit het Witte Huis was vooral theater. Tienduizenden soldaten aan de grens met Mexico en Canada? Je kunt je afvragen of dit de wereldpolitiek zo op zijn kop moet zetten.

Het is geen overwinning, maar ook geen nederlaag. De echte cruciale partij is China, en daar zal de echte strijd om handelsafspraken nog moeten worden uitgevochten. Zoals het Amerikaanse gezegde luidt: it ain’t over till the fat lady sings.

Over Canada zijn we het overigens eens met Larry Summers, voormalig Amerikaans minister van Financiën, die stelt dat Canada altijd een betrouwbare handelspartner is geweest. Het opvoeren van de spanningen met Canada lijkt dan ook onnodig en zelfs absurd.

Vandaag zal de Trump show gewoon doorgaan en we verwachten een verdeelde start op de beurzen. En weer handelen van headline naar headline. Het is even niet anders.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.