Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 4 maart - records en nog eens records

SCE Trader: Morning Call - maandag 4 maart - records en nog eens records

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De S&P 500-index staat op een recordhoogte, de Nasdaq-index staat op een recordhoogte, Amerikaanse midcaps (middelgrote bedrijven) staan op een recordhoogte, Amerikaanse small caps (kleine bedrijven) hebben het hoogste punt in 52 weken bereikt. De Nikkei staat op een record en de beurs van India heeft nieuwe records bereikt. Verschillende Europese beurzen staan rond een record, de prijs van goud staat op een recordhoogte, en de waarde van Bitcoin is boven de $63.000. What else.....

De verwachting is dat Europa vandaag hoger gaat starten. Wall Street was vrijdag sterk, vooral de Nasdaq. En in Azië zien we een deken van groen, buiten China, met verschillende beurzen die nieuwe records bereiken.

Op basis van fair value zou de Amerikaanse beurs vanmiddag verdeeld starten, kijkend naar de futuresmarkten. Dit is echter een momentopname.

De Europese beurzen hebben de afgelopen tijd een cijferregen van bedrijfsresultaten gekend. Die begint nu af te nemen. Zodoende zal deze week de focus voor een groot gedeelte liggen op belangrijke economische data, waaronder de werkgelegenheidscijfers van vrijdag in de VS. Deze data kunnen weer meer richting kunnen geven aan de rente.

Dat gezegd hebbende zien we momenteel dat de inflows van gelden in Europa aan het toenemen zijn. Ook op de Amsterdamse beurs, waarbij ook verschillende kleinere aandelen mee beginnen te doen aan de stijging. Dit ondanks dat er enige hoogtevrees is. Terwijl ook wordt gezegd dat er een soort van hype-achtige ontwikkeling gaande is bij verschillende tech-waarden blijven beleggers naar boven blijven kijken en kunnen dus meer winsten zichtbaar worden.

Op Wall Street waren het opnieuw tech-aandelen, en met name de chips die het goed deden. Aandelen zoals Nvidia wisten verder te stijgen. Tevens zagen we AMD de bullrun voortzetten. AMD is onlangs al sterk gestegen. Daarbij geldt dat we vanaf hele goede niveaus in beide op een up zitten. We zouden nu niet bijkopen, maar we rekenen mogelijk wel op een verdere stijging. Dus we blijven zitten.

Broadcom deed het ook sterk. Onlangs hebben we er op gewezen dat Broadcom met nieuwe technologieën bezig is die het bedrijf vorige week bekend maakte op een groot symposium in Spanje.

De meest opvallende winnaar was Dell, dat meer dan 31% wist te winnen na de cijfers. Er zijn echter partijen die er ook op wijzen dat dit misschien wel een te grote upsqueeze is. Maar dat maakt de markt op dit moment weinig uit. Er wordt naar boven gekeken.

In Azië wist niet alleen de Nikkei een nieuw record te vestigen. Om toch even stil te staan bij de Nikkei-index, deze overschreed de 40.000 punten grens. Tegelijkertijd kon bijvoorbeeld ook de Indiase beurs naar een nieuw record stijgen.

De Chinese aandelenmarkten liggen verdeeld in aanloop naar de zogenaamde Two Sessions. Dit verwijst naar de gelijktijdige jaarlijkse bijeenkomsten van het wetgevende orgaan van China, het Nationale Volkscongres en het hoogste politieke adviesorgaan van het land, de Chinese People's Political Consultative Conference. Er wordt verondersteld dat daar mogelijk meer nieuws gaat uitkomen over stimuleringen. De Chinese beurzen blijven vandaag echter achter en doen niet mee aan de vreugde,

Op obligatiemarkten kunnen we zien dat sinds vrijdag de yields aan het dalen zijn. Het effectief rendement op het Amerikaanse tien-jaars papier ligt nu op 4,2%. Het Japanse papier laat nu op tien jaar een niveau zien van 0,71%. De Duitse bund staat op 2,41%.

De daling van de yields is nog steeds beperkt, wat aangeeft dat de rentemarkten nog niet geheel in een veilige haven zitten. Maar gezegd moet worden dat het voor vandaag een steun gaat worden omdat vanaf vrijdag de kapitaalmarktrente is gedaald.

Bij commodities gaat de aandacht uit naar olie, nu verschillende OPEC+ landen, waaronder Rusland, vrijwillig bereid zijn om de productie verder te verlagen. De olieprijs doet daar in Azië weinig op maar is er vrijdag al op gestegen. De goudprijs noteert op dit moment stabiel nadat het op vrijdag op een record sloot.

Bij crypto staat Bitcoin boven de 63.000 dollar. Er is vraag naar verschillende altcoins die hun rally weten voor te zetten. Onder meer doet Arweave het weer heel goed. Tevens kunnen we zien dat er vraag is naar KDA. Theta kwam met een nieuwe overeenkomst waar we op onze website op terugkomen.

De crypto markten zijn volgens sommige partijen langzamerhand echt oververhit geraakt. Maar anderen wijzen erop, ook kijkend naar de charts en hoe in het verleden de crypto bewoog, dat de echte rally nog moet beginnen.

Terug naar Bitcoin, die ligt nu in een hele belangrijke weerstandszone. Als deze wordt doorbroken, zou er inderdaad een verdere (nieuwe) stijging kunnen plaatsvinden.

Resumerend, het woord record op record is vandaag opnieuw aan de orde. Dit wijst uit dat risk assets stijgen. Europa wordt dan ook hoger voorzien. Weinig bedrijfsresultaten komen uit, waardoor de markt zich op andere punten kan focussen.

Deze week komen wel belangrijke economische data uit die het rentebeeld kunnen bepalen. Dat kan weer effect hebben. In ieder geval wordt voor vandaag een hogere start verwacht van aandelen en andere risk assets in Europa.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.