Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 4 juni: van zorgen rente naar zorgen economie


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld zal openen. Amerika liet gisteren weer de nodige schommelingen zien en eindigde uiteindelijk zonder duidelijke richting, met de Nasdaq hoger. In Azië zien we momenteel dat de markten overwegend ook verdeeld zijn, met de meeste indices in de min.

Op basis van de fair value zou de Amerikaanse beurs vanmiddag verdeeld openen, maar dit is uiteraard een momentopname.

De aandelenmarkten van New York ondervonden gisteren een technische storing, wat leidde tot een tijdelijke massale waardedaling van aandelen. Ondertussen daalt de Nifty-index van India vandaag sterk sinds de telling van stemmen in de algemene verkiezingen is begonnen.

De markten kijken naar een sterk gedaalde kapitaalmarktrente. Deze daling van de rente zou op zich steun moeten geven, maar in dit geval is het de vraag of de markten dit ook zo opvatten. De daling komt namelijk doordat de zorg over een te hoge rente en inflatie nu plotseling is omgeslagen in extra zorg over een te snelle afkoeling van de Amerikaanse economie na zwakke data in de afgelopen 24 uur.

De meest recente data tonen bijvoorbeeld aan dat de Amerikaanse industrie, gemeten aan zowel de S&P index van inkoopmanagers als de ISM-index van de inkoopmanagers, zwakker is dan verwacht. De S&P Amerikaanse industrie inkoopmanagersindex steeg wel iets, maar dit was slechts een bescheiden stijging, terwijl de gegevens van de ISM, het Institute for Supply Management, een daling vertonen van maar liefst 49,2 naar 48,7, waarbij ook de onderliggende componenten zwak waren. Daarnaast kwamen ook de bouwuitgaven in Amerika uit, die lieten in de laatste gemeten maand een daling zien.

Al deze data samen betekenen dat de markten, in de aanloop naar de werkgelegenheidscijfers in Amerika vrijdag, enigszins rekening houden met een hardere landing van de Amerikaanse economie dan eerder verondersteld. Dit blijkt ook wel omdat verschillende grote Amerikaanse zakenbanken hun voorspellingen voor de banengroei naar beneden bijstellen.

Zo voorspellen een aantal grote Wall Street banken dat de banengroei in de laatste gemeten maand, mei, slechts tussen de 140.000 en 160.000 gaat uitkomen. Dit zou inderdaad betekenen dat de economie plotseling een verschuiving maakt van groei naar afkoeling, sneller dan verwacht.

Dit kan er ook toe leiden dat de Federal Reserve eerder de rente verlaagt dan verwacht, maar dat het zachte landings-scenario verder verwijderd raakt. Dit is dus wat de markt vandaag waarschijnlijk zal bezighouden, waarbij het qua bedrijfsresultaten rustig is en er wel een aantal evenementen zijn die eventueel individuele aandelen kunnen beïnvloeden.

Zo hebben we vandaag de BNP Paribas Exane CEO Conference in Parijs waar Akzo aanwezig is, en is Rheinmetall ook op een conferentie van BNP aanwezig. All Funds is bij een Goldman Sachs conferentie aanwezig.

Wall Street eindigde dus verdeeld. Nvidia was wel weer hoger nadat dit weekend op Computex 2024 veel goed nieuws naar buiten kwam. Interessant is dat als de Amerikaanse economie sneller afkoelt dan verwacht, de rente waarschijnlijk zal dalen en het mogelijk is dat de winstverwachtingen voor bedrijven naar beneden worden bijgesteld.

Echter, in dat geval is de kans groot dat de winstverwachtingen voor bedrijven binnen de AI-sector, de artificiële intelligentiesector, niet naar beneden worden bijgesteld. Daar hebben we te maken met een evoluerende groei die niet meer te stoppen is en nog steeds versnelt. In dat geval kunnen aandelen gerelateerd aan artificiële intelligentie juist extra profiteren.

Dan was er ook weer de nodige meme-stock-frenzy rond GameStop, dat voorbeurs 100% hoger stond en uiteindelijk 21% hoger sloot. Dit gebeurde nadat Roaring Kitty weer eens iets had gepost en aangaf dat hij een belang had. Deze ontwikkelingen zijn zeker interessant voor de media en als amusement, maar er is geen enkele reden om aan deze onzin deel te nemen. De SEC gaat waarschijnlijk ook een onderzoek instellen naar manipulatie.

In Azië is het beeld onduidelijk. India noteert op dit moment lager, want nadat de eerste exit polls voorspelden dat de zittende leider Modri van India een grote overwinning zou boeken, lijkt deze overwinning kleiner te worden dan verwacht.

Bij valuta noteert de dollar op dit moment iets zwakker. Bij commodities is olie flink gedaald. Als de economie inderdaad afkoelt, dan is het mogelijk dat olie zelfs verder daalt, wat de OPEC ook probeert te steunen, en dan kan alleen nog China eventueel support geven. Dit is iets waar we nu wel echt op moeten letten.

De goud- en zilverprijs noteren vlak. Mochten de data later deze week in Amerika aantonen dat de economie inderdaad sneller verzwakt dan verwacht, wat de kans op een snellere renteverlaging in Amerika vergroot, sluiten we niet uit dat goud fors zal stijgen. De koperprijs lijkt onderhand toch een eerste bodem te hebben gevonden na een recente correctie.

Bij crypto zien we momenteel dat de prijs van Bitcoin rond de 69.300 dollar ligt. Ethereum ligt weer onder de 3.800 dollar. Gisteren in Amerika was er tijdelijk vraag waardoor Bitcoin opstuiterde naar ongeveer 70.000 dollar, maar we zien daar meteen weer winstnemingen op. Dit patroon blijft dus nog steeds aanhouden, de jo-jo zonder richting. Echter, een lagere rente zou misschien wel een push kunnen betekenen voor in ieder geval Bitcoin, zo is onze veronderstelling.

Resumerend, de vooruitzichten voor vandaag zijn dat we verdeeld gaan openen. Er is een verschuiving gaande in de markt van zorgen over de rente naar zorgen over de economie. Dit heeft zich de laatste 24 uur vooral voorgedaan. We weten dat dit zo weer kan omslaan in de andere richting, en dat is dus weer de zig-zag waar we nog steeds in zitten in deze markten met ook nog eens de ECB meeting op donderdag.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.