Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 4 juli: verdeeld - Amerika dicht en meer

SCE Trader: Morning Call - donderdag 4 juli: verdeeld - Amerika dicht en meer

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De huidige signalen wijzen op een enigszins verdeelde tot iets betere opening van de Europese beurzen. In Amerika wisten de belangrijkste indices wederom records aan te tikken, terwijl we momenteel in Azië een wat verdeelder beeld zien op de belangrijkste markten.

Wat betreft bedrijfsnieuws zijn de uitkeringen aandeelhouders goed gekeurd bij Euronav. Tevens staat in The Financial Times een artikel dat vliegen waarschijnlijk duurder kan worden vanwege extra belasting die wordt geheven vanwege schone brandstoffen in de toekomst.

Ook komen we straks nog met een artikel over Tesla dat een grote doorbraak heeft meegemaakt in China.

En we gaan straks ook nog in op Novo Nordisk, omdat haar afslankmedicijn Osempic wordt geassocieerd met een zeldzame vorm van gezichtsverlies.

Arcadis werkt mee aan de renovatie van de Krammersluizen bij Bruinisse. Dit aandeel zit in een uptrend.

Op basis van de fair value zou de Amerikaanse beurs gemixt openen, maar dit is een momentopname en de Amerikaanse financiële markten zijn vanmiddag gesloten vanwege de viering van 4 juli.

De Europese beurzen, die op woensdag een sterke dag achter de rug hadden, moeten vandaag dus op eigen kracht richting bepalen. Dit betekent vaak dat er bij de opening nog wel iets kan gebeuren, maar dat de handel snel stilvalt, met lage volumes. Er komen immers geen impulsen vanuit de Amerikanen.

Wat betreft impulsen is het mogelijk dat de Britse verkiezingen worden meegenomen in het totaalbeeld, hoewel dit effect waarschijnlijk vandaag nog nauwelijks merkbaar zal zijn.

Bij de individuele aandelen sluiten we niet uit dat de focus nog een dag op Besi ligt, omdat Morgan Stanley een rapport heeft uitgebracht waarin Apple wordt genoemd als mogelijke nieuwe klant van Besi, wat een grote doorbraak zou zijn. De vraag is echter of er al veel goed nieuws in de koers zit, maar dat is voor nu een tweede.

De financiële markten in Europa kijken tevens vooruit en positioneren zich voor de tweede ronde verkiezingen dit weekend in Frankrijk, die met name een grote invloed kunnen hebben op Franse financiële waarden.

Ook worden de ontwikkelingen in Amerika gevolgd rond de Democratische Partij, waar er speculatie is dat Biden uit de race stapt en Harris het gaat opnemen tegen Trump.

De laatste paar dagen hebben we ook gezien dat de meer lokale fondsen een redelijk herstel hebben vertoond, vooral die aandelen die eerder grote koersdalingen hebben gekend. Deze bewegingen zien we echter niet als een ommekeer in de negatieve trend die nog steeds zichtbaar is bij velen.

Op Wall Street wisten de belangrijkste indices opnieuw recordhoogtes te bereiken. De Nasdaq en de S&P 500 sloten beide weer hoger, met opvallende bewegingen in het aandeel Nvidia, dat eerst iets lager opende en vervolgens een winst van meer dan 4% behaalde.

Tesla wist maar liefst 6,5% te winnen. Zoals gezegd willen we al langer in Tesla stappen, vooral vanwege hun humanoïde robots. We hebben gewacht op een goed instapmoment en zijn eigenlijk te traag geweest. Dit betekent dat we waarschijnlijk toch instappen, onafhankelijk van de koers, en dan in tranches de positie gaan vergroten.

In Azië zien we momenteel een verdeelder beeld, waarbij de Nikkei-index hoger ligt met een winst van 0,8% en ruim boven de grens van 40.000 punten staat, en zelfs de 41.000 punten nadert. De Nikkei 225 handelt daarmee op recordhoogtes die voor het laatst werden gezien op 21 maart 2024, met een sluiting op 21 maart op 40.888 en een intraday hoogtepunt van 41.087.

Tegelijkertijd laten de China-gerelateerde indices een verdeelder beeld zien, terwijl India iets hoger staat.

Bij obligaties is het effectief rendement van het tienjarige Amerikaanse papier momenteel 4,36%. Het Japanse papier staat op 1,09% en het Duitse papier op 2,56%.

Wat betreft het Amerikaanse schuldenpapier kwamen gisteren de Fed Minutes uit, een overzicht van de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Deze waren neutraal en werden zelfs vriendelijk uitgelegd, hoewel de Federal Reserve duidelijk maakte dat er momenteel geen reden is om de rente te verlagen en meer bewijs wil zien dat de inflatie daadwerkelijk richting 2% gaat.

Deze Fed Minutes werden niet als negatief ervaren vanwege meer recente economische data en zelfs als mild dovish door de markten, in de aanloop naar de werkgelegenheidscijfers aanstaande vrijdag in Amerika.

Kijkend naar de Britse rente met de verkiezingen vandaag voor de boeg, staat het tienjarige papier op 4,18%, terwijl de Franse en Italiaanse rente een klein stukje zijn gedaald.

Op de valutamarkten zien we momenteel dat de dollar iets zwakker is geworden. Bij commodities wist goud op woensdag een mooie rally te tonen, hoewel goud nog steeds in een consolidatiefase zit die al enkele maanden zichtbaar is. Toch hebben we vertrouwen dat goud daaruit naar boven zal uitbreken.

Olie is iets lager en bij de industriële en basismetalen zagen we vannacht in Azië opnieuw een stijging. Dit kan erop wijzen dat ook op de andere internationale beurzen deze metalen langzamerhand een dieptepunt passeren na een ronde van winstnemingen de laatste tijd. Koper in London blijft nog haperen.

Bij crypto is het weer eens mis, waarbij Bitcoin vannacht opnieuw een forse daling doormaakte. Bitcoin is de leidende valuta en zolang Bitcoin niet stijgt, gaan we ervan uit dat ook de rest van de markt onder druk blijft liggen.

De markten negeren positief nieuws in crypto en sinds begin dit jaar zijn veel munten gestegen op pure hype, wat nu anders wordt gezien, wat tot een daling leidt. Wanneer crypto weer zal stijgen is onduidelijk en voorlopig blijven we voorzichtig.

Samenvattend. Terwijl in Amerika de 4e juli wordt gevierd en er vandaag verkiezingen zijn in het Verenigd Koninkrijk, hebben de koersen in Amerika van Nvidia en Tesla een forse rally laten zien en in Nederland ligt de aandacht ondermeer op Besi. Een verdeelde tot iets betere start wordt voorzien bij een hele rustige handel.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.