Navigation

SCE Trader: Morning Call woensdag 4 september: sterk lager - dump chippers

SCE Trader: Morning Call woensdag 4 september: sterk lager - dump chippers

De verwachting is dat Europa met aanzienlijke verliezen zal starten. Gisteren was Amerika totaal de weg kwijt, met een daling van meer dan 3% op de Nasdaq en een forse klap van 9,5% voor het aandeel NVIDIA. In Azië is de situatie niet veel beter, en we zien momenteel zware verliezen over de hele linie.

De signalen voor Europa zijn simpelweg negatief voor de start nu de markt beseft dat veel chipbedrijven, AI-aandelen en andere techbedrijven te ver zijn losgeslagen van de reële economie.

Op basis van de fair falue van de Amerikaanse futuresmarkten zou Amerika vanmiddag weer lager kunnen gaan, maar nogmaals, dit is slechts een momentopname.

Gisteren zakte het aandeel NVIDIA flink in. We zagen over het algemeen dat chipgerelateerde aandelen zwaar onder druk stonden op de Nasdaq, en we verwachten dat dit vandaag ook in Europa het geval zal zijn. Straks iets na 8 uur een artikel over NVIDIA, en we gaan ook nog kijken naar de Philadelphia Semiconductor Index (SOX-index), die gisteren bijna 8% verloor.

Als de signalen nu uitkomen zoals ze er nu uitzien, is het helemaal niet ondenkbaar dat chipaandelen nog eens 30 tot 50% van hun waarde verliezen voordat ze de bodem bereiken. Maar goed, er zijn nooit garanties.

Er zijn in ieder geval geluiden dat NVIDIA mogelijk met een outlookverlaging komt (staat in artikel iets na 8 uur), en de Amerikanen zijn een antitrustzaak begonnen tegen NVIDIA. Toevallig zien we een parallel met de dotcom-bubbel: een antitrustzaak tegen Microsoft die in 1998 begon, escaleerde begin 2000.

We willen ook opmerken, en dat is misschien nog wel iets om rekening mee te houden, dat hoewel de eerste dag van de maand vaak door verkopers wordt gedomineerd, de laatste dag van de maand juist kopers de overhand hebben. Dat patroon moeten we dus goed in de gaten houden. We zijn voor de korte termijn er niet gerust op.

Op Wall Street was er sprake van zwakte, en nog eens zwakte. Niet alleen NVIDIA daalde fors, maar ook andere aandelen, waaronder Boeing, dat maar geen dieptepunt kan vinden en 7% verloor.

Ook Intel ging fors naar beneden, zoals we gisteren al meldde, vanwege berichten dat het mogelijk uit de Dow Jones-index wordt verwijderd. Intel verloor maar liefst 9%. Vandaag is Intel aanwezig op een symposium van Citi, waar mogelijk meer bekend wordt over de reorganisatie. Dit alles gaat echter geen impact op onze strategie hebben.

Wat betreft chips in Amsterdam, we zijn al langer weg uit aandelen als Besi en ASMI. Voor ASML moeten we nog kijken wat we willen doen. We willen sowieso exposure houden bij ASML, maar misschien wel met een kleinere positie voor de korte termijn.

Op de Aziatische beurzen zien we opnieuw zwakte, met de Nikkei die op dit moment 3,6% verliest en de Taiwan-index, die vol zit met chip- en tech-aandelen, die maar liefst 4% verliest. Dit geeft een indicatie van wat we in Europa kunnen verwachten.

Bij de obligatiemarkten zien we momenteel dat het tienjarige Amerikaanse rendement 3,83% bedraagt, het Japanse papier 0,89%, en het Duitse papier 2,26%. Dit betekent een daling van het effectieve rendement, waarbij ook Italië en Frankrijk een lagere rente zien. Dit wordt echter niet als steun gezien, maar eerder als een teken dat beleggers een veilige haven zoeken.

Dit brengt ons bij de valuta. Sommige handelaren zagen de wisselkoersen als één van de oorzaken voor de sterke koersdalingen bij aandelen. Nadat BoJ bankgouverneur Ueda aangaf dat de rente op een gegeven moment verder verhoogd zou kunnen worden, daalde de dollar ten opzichte van de yen, die nu op 145,3 staat. Dit betekent een verdere afbouw van de carry trade. Hoewel we de reactie misschien overdreven vinden, zien we dat dit op dagen met een bepaald sentiment invloed kan hebben. Tegenover de euro bleef de dollar overigens redelijk stabiel.

Bij commodities zien we dat goud momenteel iets stijgt, maar dit is niet overtuigend, terwijl olie sterk is gedaald. Dit komt doordat Libië waarschijnlijk haar export gaat hervatten. Wat betreft industriële metalen zien we zwakte, mede veroorzaakt door de situatie in China.

De crypto-markten blijven onder druk staan bij elke kleine upturn. Bitcoin noteert momenteel op 56.900 dollar. Zoals eerder gezegd, kijken we of Bitcoin op dips wordt gekocht, maar dit is nog steeds niet duidelijk.

Wat betreft altcoins zijn we al langer somber gestemd, en zonder directe reden zou het ons niet verbazen als altcoins nog een keer verder crashen, zij het snel of langzaam.

Samenvattend: het wordt een zwakke start. We moeten bekijken of dit te maken heeft met het feit dat de laatste dag van de maand kopers actief zijn en de eerste dag van de maand juist verkopers. Dit is overigens een bearish signaal.

Voorzichtigheid is dus geboden. Markten blijven onvoorspelbaar, dus je weet nooit wat er in tweede instantie gebeurt.

Tot slot willen we opmerken dat de lage volumes, die gisteren trouwens juist hoog waren, ervoor kunnen zorgen dat de beurs rare bokkensprongen maakt. En dat zien we nu ook gebeuren. Op naar de opening.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.