Navigation

SCE Trader: Morning Call vrijdag 4 oktober - vandaag werkgelegenheidscijfers VS

SCE Trader: Morning Call vrijdag 4 oktober - vandaag werkgelegenheidscijfers VS

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Vanmiddag krijgen we de werkgelegenheidscijfers als voorlopig hoofdmenu. Tot nu toe is de newsflow rond bedrijven heel laag.

De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag verdeeld openen, gezien de huidige signalen. In Amerika sloot de beurs uiteindelijk verdeeld en iets hoger, terwijl we in Azië overwegend positieve resultaten zien, met de beurs van Hong Kong die sterk presteert. De beurzen in China zijn momenteel nog gesloten.

Op basis van de fair value is er geen duidelijke richting te zien op de Amerikaanse futuresmarkten. Dit is uiteraard een momentopname.

Vandaag richten we ons op de werkgelegenheidscijfers in Amerika, die een belangrijke invloed kunnen hebben op de markten. Daarnaast bestaat de kans dat er binnen 48 uur een tegenaanval komt van Israël op Iran.

Als de markt deze geopolitieke situatie kan isoleren, verwachten we overwegend positieve bewegingen. Er kunnen schrikreacties zijn, maar dat dit hoeft geen langdurige impact te hebben. We sluiten zelfs niet uit dat de markten vandaag kunnen stijgen. Maar nogmaals, het is nog vroeg in de ochtend, dus dit moet nog blijken.

Gisteren steeg de olieprijs aanzienlijk nadat president Joe Biden op een vraag suggereerde dat de mogelijkheid van een aanval op olie-installaties in Iran wordt overwogen. Dit was opmerkelijk, aangezien een stijging van de olieprijs tot meer inflatie kan leiden, wat de Democraten de verkiezingen zou kunnen kosten. Ook dit moeten we echter nog afwachten.

Het lijkt erop dat de markt zich vandaag vooral zal focussen op de werkgelegenheidscijfers uit Amerika. De meest recente data waren sterker dan verwacht. De markten reageerden hier verdeeld op, maar het feit dat de cijfers beter waren dan verwacht, kan als positief worden beschouwd. Dit geeft aan dat er nog geen signalen zijn van een harde landing van de economie.

Als dit scenario wordt vermeden, is dat gunstig voor de markten. In dat geval zouden de renteverlagingen van de Federal Reserve, in combinatie met redelijk stabiele bedrijfsresultaten en relatief gezonde economie, kunnen leiden tot een zogenaamd goldilocks scenario.

Voor vandaag gaan we ervan dus vanuit dat de markten verdeeld openen. Als de situatie in het Midden-Oosten door beleggers terzijde wordt geschoven, sluiten we zelfs niet uit dat de beurzen hoger de dag uit gaan.

Op Wall Street hadden we gisteren een wisselvallige sessie, waarbij de koers van NVIDIA 3,3% steeg. Dit kwam doordat topman Jensen Huang aangaf dat de vraag naar de nieuwe Blackwell-chip "enorm" is. Wel was het handelsvolume in het aandeel NVIDIA laag. Aandelen gerelateerd aan China, zoals Alibaba en NIO, presteerden gemengd, terwijl de koers van Levi Strauss daalde nadat het bedrijf zijn omzetverwachtingen had verlaagd. Tesla zakte ook, omdat het 27.000 Cybertrucks moet terugroepen vanwege een softwareprobleem.

In Azië zien we overwegend groene borden, met het vasteland van China gesloten. De Hang Seng in Hongkong presteert sterk, met niet alleen tech-aandelen die hoger staan, maar ook biotechnologie, wat vaak als risicovol wordt gezien.

De obligatiemarkten wachten nu op de werkgelegenheidscijfers uit Amerika, waarbij we momenteel gemengde rendementen zien. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties bedraagt 3,85%, op Japanse obligaties 0,88%, en op Duitse obligaties 2,14%. Italiaans en Frans staatspapier laat een iets hoger rendement zien.

De dollar beweegt zijwaarts, nadat deze de afgelopen dagen sterker is geworden ten opzichte van de euro. De koers van de dollar ten opzichte van de yen staat momenteel op 146,2.

Wat betreft commodities, is de olieprijs sterk gestegen na de opmerkingen van president Biden over mogelijke aanvallen op Iraanse olie-installaties. Het blijft afwachten wat er verder gebeurt. Als de Iraanse installaties worden aangevallen, bestaat de vrees dat Iran via zijn proxies ook olie-installaties in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië aanvalt. Wij denken echter dat het mogelijk anders zal verlopen, zoals we vaker zien, en dat Israël zich wellicht puur zal richten op strategische doelen.

De goudprijs bleef relatief stabiel en reageerde nauwelijks op deze ontwikkelingen. Wat betreft andere grondstoffen, bleven de prijzen over het algemeen binnen een bepaalde bandbreedte, waarbij koper wederom stagneerde in een opwaartse beweging. Suiker presteerde sterk, terwijl er bij graan weinig beweging zichtbaar was.

Crypto doet niet al te veel, waarbij Bitcoin in Azië is hersteld. Echter, er is momenteel geen sprake van een duidelijke trend. De koers van Bitcoin staat nu op 61.200 dollar.

Resumerend, als de markten de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten kunnen negeren en zich weer richten op economische ontwikkelingen, zoals de werkgelegenheidscijfers uit de VS, is de kans groter dat de markten zullen stijgen dan dat ze verder dalen. Vanmiddag, rond half drie, zullen we meer weten wanneer deze data in Amerika worden gepubliceerd.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.