Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 5 februari 2024 - verdeelde start voorzien

Vandaag wordt verwacht dat Europa gemengd gaat beginnen. Wall Street, vaak zo mooi omschreven als "The Street of Dreams" door de veteraan David Buik, sloot hoger na de werkgelegenheidscijfers. in Azië zien we een verdeeld beeld waarbij de onzekerheid komt uit China.

Ondanks Amerikaanse steun heerst er enige nervositeit vanwege de recente sterke stijging. De Amerikaanse S&P futures laten een overwegend iets lagere start zien voor deze middag as momentopname.

Wat wel opvallend was, is dat de S&P 500 futures op vrijdag een aantal malen een snelle daling lieten zien. Met andere woorden, in enkele seconden tot enkele tientallen seconden vond er plotseling een sterkere downturn plaats, waarna de boel wel weer herstelde. Maar die verkoopdruk die een paar keer zichtbaar was geeft aan dat er ook enige nervositeit op hogere niveaus is, in ieder geval op de derivatenmarkten.

Vandaag staat de aandacht opnieuw gericht op ASML en ASMI, mede door een positief rapport van de broker Jefferies. De kwartaalcijfers van grote bedrijven zoals Amazon, Alphabet, Microsoft en Meta wijzen op aanzienlijke investeringen in de cloud en AI. Dit kan resulteren in extra omzet en orders voor ASML en ASMI.

Microsoft zal 50 miljard dollar investeren in cloud en AI, Meta ongeveer 37 miljard dollar, Alphabet 32 miljard dollar en Amazon tientallen miljarden dollars. Beide aandelen hadden al een positieve waardering met koersdoelen van respectievelijk 1050 euro voor ASML en 650 euro voor ASMI van de broker.

Op Wall Street reageerde de markt op de sterke werkgelegenheidscijfers over januari. Deze sterke cijfers veroorzaakten enige schrik, omdat het suggereert dat de Federal Reserve de rente mogelijk niet zal verlagen in maart, en misschien zelfs niet in mei. Daarna ontstond een herstel, mede doordat verschillende economen de banen-data relativeren.

Zij suggereren dat waarschijnlijk veranderende seizoensinvloeden een belangrijke rol speelden bij het opkrikken van de gegevens. De kans is groot dat het volgende maandelijkse werkgelegenheidsrapport een wat mildere toon zal hebben volgens deze economen.

Dat gezegd hebbende klommen de indices vooral dankzij positieve bedrijfsresultaten, waaronder een opmerkelijke koersstijging van Meta van 20% na de aankondiging van dividend en aandeleninkoop. Ook andere technologiebedrijven deden het dus goed. Bij de oliebedrijven moest ExxonMobil iets terug na de cijfers en steeg het aandeel Chevron.

Deze week gaan we weer vrolijk verder met alle bedrijfsresultaten die uitkomen in de Verenigde Staten. En daar zitten weer de nodige market moving namen tussen die invloed kunnen hebben op de markt, zoals McDonald's, Eli Lilly, GoPro, Uber en bijvoorbeeld PepsiCo, om er een paar te noemen. Ook komt Enphase deze week met cijfers.

In de Verenigde Staten is het later deze week ook de beurt aan ePlus, waar we in mei vorig jaar rond de $50 zijn ingestapt en nu rond de $77 staat. In augustus vorig jaar kwam het bedrijf met sterke cijfers en verhoogde het de verwachtingen. Het bedrijf is gelieerd, als toeleverancier, aan kunstmatige intelligentie (AI). Hoewel ePlus als high-risk wordt beschouwd, biedt het ook potentieel voor aanzienlijke koersstijgingen in de komende kwartalen.

Om even verder te gaan met cijfers, presenteert Alibaba deze week ook haar resultaten. In Europa zal de markt onder andere aandacht hebben voor Infineon, Siemens Energy, TotalEnergies en bijvoorbeeld het luxebedrijf Kering, dat ook met de cijfers naar buiten komt.

Terug naar nu en de markten. In Azië tonen de markten momenteel een verdeeld beeld. In China blijft het beeld hoogst onzeker. Vooral lokale aandelen dalen sterk. De ondersteuning van de overheid werkt blijkbaar niet meer, nu meer beleggers China verlaten. Ook zou de opmerking van Trump dat hij invoertarieven zou verhogen tot 60% op Chinese goederen, als hij president wordt, bijdragen aan de onzekerheid. De Hang Seng is wel iets hoger.

In de rest van Azië is de Nikkei in de plus. Daarnaast staat Korea lager. Australië daalt met een procent in aanloop naar de rentevergadering morgen. India daarentegen staat iets hoger.

Op de valutamarkt is de dollar iets sterker. Bij commodties noteert de olieprijs fractioneel beter en de goudprijs is lager.

Bij obligates daalde de Amerikaanse leningen in prijs na de banen-data. Het effectief rendement op Amerikaanse obligaties steeg aanvankelijk beperkt op deze Amerikaanse werkgelegenheidscijfers en later in de sessie kwam er meer druk op obligaties en liep het effectief rendement verder op. Het rendement van tienjarige Amerikaanse obligaties blijft rond de 4% liggen. Onlangs stond het daar zelfs iets onder en nu staat het er weer net iets iets boven.

Het is belangrijk op te merken dat kapitaalmarktrente invloed kan hebben op risico activa zoals aandelen. Als de rente voor het tienjarig papier iets boven de 4% blijft kan dit wellicht de gemiddelde koersstijging van aandelen afremmen.

Bij crypto was er geen duidelijk patroon te zien in het weekend. Er wordt nog steeds gelet op mogelijke extra verkoopdruk vanuit Grayscale, vooral nu Genesis toestemming heeft gekregen om een groot aantal Grayscale-aandelen te verkopen.

Hoewel de cryptomarkt verstoord blijft door Grayscale, lijkt de toon over het algemeen goed. Crypto, doorgaans beschouwd als een risicovolle activa, heeft redelijk standgehouden ondanks de stijgende rente op vrijdag na de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.