Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 4 maart - terughoudend - Bitcoin


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa enigszins terughoudend gaat starten met lagere koersen. Amerika was overwegend iets lager. in Azië zien we momenteel dat het koersbeeld ook onzeker is.

Op basis van fair value van de Amerikaanse futures zou de Amerikaanse beurs vanmiddag een iets lagere start gaan vertonen.

Op maandag hebben we al te maken gehad in Europa met een zwakker dan verwachte dag. De markten konden niet reageren op de rallies op verschillende beurzen die naar recordhoogtes gingen.

Ook vandaag ziet het er naar uit dat deze terughoudendheid blijft aanhouden in de aanloop naar de hearing van Powell, de rentebeslissing van de Europese Centrale Bank en de werkgelegenheidscijfers in Amerika.

Met andere woorden, het beeld van vorige week waarbij de koersen in een beperkte range bleven, zien we vandaag mogelijkerwijs opnieuw plaatsvinden.

Wall Street sloot iets lager. Ook daar was een afwachtende houding in de aanloop naar verschillende evenementen die weer de richting van de rente kunnen bepalen.

Apple daalde nadat de Europese Commissie een boete heeft opgelegd van 2 miljard dollar voor het misbruiken van zijn machtspositie op de markt van distributie van muziek, streaming apps aan iPhone en iPad gebruikers via App Store. Bloomberg meldt deze ochtend dat de verkoop van Apple iPhones in China is in de eerste zes weken met 24% gedaald, wat als zeer zwak wordt beschouwd.

Tesla was zwak vanwege "dramatische" verkoopcijfers in China. Ook andere EV-markten hebben het momenteel erg moeilijk.

Daar stond tegenover de winst van Super Micro wat sterk steeg nu het wordt opgenomen in de S&P 500 index. Binnen de chipsector wist Nvidia weer duidelijk terreinwinst te boeken en heeft daarmee de recente rally weten voor te zetten.

Bij de lokale banken is de malaise nog niet geheel voorbij vanwege commercieel vastgoed. New York Community Bank Corp daalde opnieuw en er zijn meer ratingsbureaus die het aandeel een downgrade geven.

Op de Aziatische markten kan geconstateerd worden dat het beeld overwegend terughoudend is. Terwijl de Nikkei index dan probeert boven de 40.000 te blijven, in record territoria, zien we dat op de Chinese markten er overwegend weer zwakte is. De Chinese Two Sessions Meeting is onderweg en daarbij hebben de Chinezen aangegeven dat ze een BBP-groei willen hebben voor 2024 van ongeveer 5%. Dit maakt echter weinig indruk op de markten.

De obligatiekoersen konden de afgelopen dagen consolideren. Dat beeld is nu nog steeds zichtbaar. De meeste obligaties in de wereld van de belangrijkste landen zijn fractioneel gestegen waardoor het effectief rendement is gedaald. Het tienjarige Amerikaans papier staat op 4,21%. En het Japanse papier op 0,7% met het Duitse papier met een looptijd van tien jaar op 2,39%.

Bij valuta beweegt de dollar zijwaarts. Bij commodities heeft goud een recordhoogte bereikt en noteert olie iets lager.

Het feest was vooral weer bij crypto met Bitcoin wat een sterke rally inzette. De handel in Azië is wat afgekoeld waardoor Bitcoin nu iets onder de 67.000 dollar ligt.

Opvallend was op maandag dat de altcoins niet goed wisten mee te komen met de rally van Bitcoin. Dit kan een tijdelijk fenomeen zijn omdat uiteindelijk vaak toch de koers van Bitcoin wordt gevolgd. Bitcoin overigens ligt nu in een weerstandszone.

Het werd ook bekend dat Michael Saylor van MicroStrategy opnieuw geld gaat lenen om Bitcoins bij te kopen. Zijn bedrijf gaat voor een bedrag van 600 miljoen dollar lenen (convertibles) en in het persbericht werd aangegeven dat hij de gelden wil vrijmaken voor de aankoop van nog meer Bitcoin.

Coinbase liet een rally zien ondanks dat het opnieuw een storing had waardoor beleggers op een gegeven moment nul op hun balans zagen. Dit probleem werd echter opgelost. De miners bleven achter in Amerika en lieten minnen zien.

Resumerend, het beeld voor vandaag is verdeeld voor risk assets, althans voor aandelen. De crypto-markten blijven er vriendelijk bij liggen hoewel de altcoins achter zijn gebleven de afgelopen 24 uur.

Het totaalbeeld voor de markten is dat ze kijken naar signalen welke kant de rente op gaat. Met deze week een testimony van Powell, de ECB meeting en de werkgelegenheidscijfers.

Nadat we gisteren op de Europese aandelenbeurs al niet konden meekomen met de rest van de wereld sluiten we dus niet aan dat je nog langer in een beperkte range blijft in afwachting van duidelijkere impulsen vanuit de rentemarkten. Zodoende wordt een verdeelde en eventueel lagere start verwacht.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.