Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 5 juni: verdeeld - ECB - AI - Bitcoin


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat de Europese beurzen vandaag verdeeld zullen openen. In Amerika was er geen duidelijke trend zichtbaar, hoewel Hewlett Packard Enterprises nabeurs steeg dankzij sterke cijfers. Op de Aziatische beurzen is het beeld onduidelijk met de Nikkei lager en de focus op India waar Modi geen absolute meerderheid behaalt bij de verkiezingen.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, uiteraard een momentopname, zou New York vanmiddag iets beter starten.

De Europese beurzen kijken vandaag tegen een verdeeld beeld aan. De markten bereiden zich voor op de rentebeslissing van de ECB morgen. De kans op een renteverlaging wordt momenteel geschat op fifty-fifty. Er wordt ook gezegd dat de ECB daarna mogelijk een pauze kan inlassen. De ECB-meeting van morgen is daarom een belangrijk punt voor de marktrichting.

De technologieaandelen zouden kunnen stijgen, niet alleen door de beter dan verwachte cijfers van Hewlett Packard Enterprises, maar ook omdat de koers van NVIDIA verder is gestegen, wat goed kan zijn voor bedrijven zoals ASML.

Taiwan Semiconductor heeft gemeld dat het eventueel de prijzen wil verhogen voor haar diensten, wat meer financiële ruimte zou kunnen opleveren en mogelijk versneld weer zaken kan doen met ASML. We zijn positief over beide aandelen.

Het is mogelijk dat olie-gerelateerde aandelen nog een zwakke dag hebben gezien de daling in de olieprijs. Een aandeel als Shell zitten we op een stijging en we blijven zitten.

Bij lokale aandelen blijft de aandacht onder meer op Basic Fit, waar we niks mee doen, en mogelijk op NX Filtration, waar we ook van afblijven. Later vandaag komen we met een artikel over het aandeel Ebusco.

Op Wall Street zagen we een jo-jo, maar uiteindelijk presteerde de Amerikaanse beurs redelijk zonder duidelijke richting. De markten hadden opnieuw de focus op NVIDIA, dat wist te stijgen. Intel, dat met positieve uitspraken kwam, startte hoger, maar kon deze winst niet vasthouden en eindigde een procent lager. We denken echter dat Intel op de lange termijn duidelijke kansen biedt.

Nabeurs kwam Hewlett Packard Enterprises met sterke cijfers en wees op de groei van artificiële intelligentie. Mogelijk ligt er een kans in dit aandeel. Dat gaan we bekijken.

In Azië is het beeld onduidelijk. De Nikkei staat lager, terwijl de Koreaanse Kospi hoger ligt. De inkoopmanagersindex (PMI) in China steeg in mei naar 54,0, en in Japan naar 53,8, wat wijst op groei. Beurs in India stabiliseert. De rente in India is de afgelopen 24 uur echter wel opgelopen.

Dit brengt ons bij de obligatiemarkten, die momenteel een belangrijke steun zijn voor de aandelenmarkten. De Amerikaanse 10-jaarsrente is gedaald naar 4,35%, het Japanse papier staat op 0,99%, en het Duitse papier op 2,54%.

Deze daling wordt veroorzaakt door zwakker dan verwachte economische data uit de Verenigde Staten. En morgen is er dus de ECB-meeting. Vooral de toelichting van Lagarde wordt belangrijk. De laatst gemeten inflatiecijfers in Europa zijn hoger dan verwacht, dus het zou kunnen betekenen dat na een renteverlaging door de ECB een pauze wordt ingelast.

Bij valuta beweegt de dollar zijwaarts. Bij commodities is het beeld onduidelijk. Goud en zilver liggen iets hoger, maar hebben de afgelopen 24 uur een forse dip gezien. De prijzen voor basismetalen proberen een bodem te vinden. Mocht de rente verlaagd worden, kan dit goed zijn voor industriële metalen en basismetalen. Olie kent iets minder verkoopdruk in Azië.

Bij crypto is het feest bij Bitcoin, dat door de 71.000 dollar is gegaan. De koers ligt nu weer in haar weerstandszone, maar opvallend was dat we de één na grootste inflows hebben gezien in spot Bitcoin ETF's in Amerika. Dit is een bullish signaal.

Maar laten we niet te vroeg juichen en eerst kijken of Bitcoin door haar weerstanden kan breken. Gebeurt dat, dan kan het de gehele cryptomarkt tijdelijk mee omhoog trekken. Ethereum doet niet mee en ligt momenteel iets lager onder de 3800 dollar.

Resumerend, het lijkt erop dat we vandaag een verdeeld koersbeeld krijgen bij de start. De markt kijkt naar de rente en positioneert zich voor de ECB-meeting van morgen. De kans op een hardere landing in Amerika is toegenomen, wat tot lagere winsttaxaties bij analisten kan leiden voor bedrijven.

Dit is nog steeds de tweedeling waarin we zitten, met sterke selectieve vraag naar technologie, vooral gerelateerd aan artificiële intelligentie. Dit zijn de trends die we de afgelopen tijd ook hebben gezien.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.