Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 5 juli: Labour - Bitcoin - aandelen en meer

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 5 juli: Labour - Bitcoin - aandelen en meer

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld zal beginnen. De verkiezingen in Groot-Brittannië zijn gewonnen door Labour met een grote meerderheid, zoals de peilingen ook al voorspelden. Door de verkiezingen in Groot-Brittannië is het Britse pond momenteel iets sterker en wordt een lichte stijging van de Britse beurs verwacht.

Ondertussen is er een flinke daling (en niet geheel onverwacht) op de cryptomarkten, waarbij de Bitcoin is gedaald tot ongeveer 54.000 dollar.

In Amerika was de handel gesloten vanwege de viering van 4 juli, en in Azië zien we op dit moment overwegend een daling. Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, zou Amerika vanmiddag verdeeld kunnen starten.

Dit weekend vindt de tweede ronde van de verkiezingen in Frankrijk plaats, waarbij de peilingen aangeven dat Le Pen geen absolute meerderheid zal behalen. Echter, peilingen kunnen soms onbetrouwbaar zijn.

De Europese beurzen hebben naast de verkiezingen in Groot-Brittannië weinig impulsen. Waarschijnlijk gaan we pas vanmiddag een duidelijkere richting zien als Amerika weer meedoet. Vanmiddag worden de werkgelegenheidscijfers in Amerika bekend gemaakt. Deze cijfers zijn een belangrijke graadmeter voor de Federal Reserve.

Qua bedrijfsnieuws is het vandaag tot nu toe rustig, hoewel er altijd verrassingen kunnen zijn die de markt beïnvloeden. Immers, we zitten in de pre-closing periode.

Alstom bevestigt de vooruitzichten voor het boekjaar 2024/2025. Het bedrijf heeft bekendgemaakt dat het in het eerste kwartaal voor ongeveer €1,8 miljard aan grote orders heeft geboekt. Daarnaast geeft het aan dat er een klein positief wisselkoerseffect op de verkoop in het eerste kwartaal zal zijn van ongeveer 0,2% voor het boekjaar 2024/2025.

Terwijl Wall Street gesloten was, zien we in Azië een overwegend onduidelijk beeld met dalingen, behalve de Koreaanse beurs (Kospi) die 1,2 procent stijgt. Andere Aziatische beurzen, inclusief de Chinese, dalen ondanks de aangekondigde stimulansen van China voor de vastgoedmarkt. In India zijn de autoverkopen in juni gedaald door een hittegolf. De Indiase beurs staat momenteel fractioneel lager.

Op de obligatiemarkten zien we zijwaartse bewegingen. Het effectief rendement op tienjarig Amerikaans papier is iets gedaald tot 4,36 procent, Duits papier staat op 2,58 procent, en Brits papier is iets gestegen tot 4,2 procent. Ook Italiaans en Frans papier tonen een lichte stijging van de yield, terwijl in Japan de rente iets is gedaald tot 1,08 procent.

Op de valutamarkten is het Britse pond matig sterker geworden, terwijl de rest van de markten een verdeeld beeld laat zien. Goud blijft stabiel bij commodities, basis- en industriële metalen zijn relatief vlak en olie kent milde winstnemingen.

Bij de crypto-markten zien we opnieuw een daling. Niet alleen Bitcoin, maar ook Ethereum staat onder druk en noteert rond de 2.900 dollar, terwijl altcoins nog grotere dalingen laten zien.

Het is onduidelijk of crypto zijn bodem heeft bereikt, en een verdere daling zou niet verbazen. Deze daling wordt deels toegeschreven aan het feit dat overheden, zoals de Duitse en Amerikaanse, hun geconfisqueerde Bitcoins aan het verkopen zijn. Wij hebben ons al langer vrijwel volledig teruggetrokken uit de cryptomarkten vanwege ongunstige signalen. Dit is allemaal terug te lezen in onze database.

Resumerend, de Europese beurzen gaan vandaag waarschijnlijk rustig beginnen. De verkiezingsoverwinning van Labour in Groot-Brittannië is geen verrassing. We bereiden ons voor op de tweede verkiezingsronde in Frankrijk, terwijl Amerika vanmiddag weer meedoet, waarbij de werkgelegenheidscijfers een belangrijk ijkpunt zijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.