Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 5 augustus: giftige mix - rente - NVDA - oorlog

SCE Trader: Morning Call - maandag 5 augustus: giftige mix - rente - NVDA - oorlog

Op onze website veel meer.

De verwachting is dat Europa vandaag lager zal openen. We hebben te maken met een giftige cocktail van elementen van oorlog, tot de economie tot grote onrust in het VK. In New York stonden de koersen vrijdag al flink onder druk. In Azië zien we momenteel grote dalingen, waarbij in Japan en Zuid-Korea zelfs meerdere keren de handel is stilgelegd vanwege de grote daling.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten ziet het ernaar uit dat Amerika vanmiddag ook weer zal dalen. Dit is uiteraard een momentopname.

Zoals gezegd, er is een giftige cocktail van elementen, waarbij de handel te maken heeft met zorgen over waarderingen van technologie tot en met de dreiging van oorlog. Eén van de redenen voor de daling is ook de afbouw van de carry trade, de dollar tegen de yen. We hebben hier al eerder op gewezen en voor gewaarschuwd: als dit gebeurt, kan de markt tijdelijk (flink) dalen. Deze afbouw komt omdat de rente in Japan waarschijnlijk zal stijgen en in Amerika zal dalen.

De zorgen over de Amerikaanse economie leiden tot een sterk dalende rente, nu de werkgelegenheidscijfers van vrijdag in Amerika zwak waren. Sommige economen voorspellen zelfs dat Amerika een noodrenteverlaging al voor september kan doorvoeren. Een renteverlaging van 50 basispunten in september is nu niet uitgesloten.

Hoewel een lage rente goed lijkt te zijn, is dat op korte termijn juist niet zo, omdat de markt moet wennen aan de verandering. Tot nu toe was de rente hoog en groeide de economie, maar nu verslechtert de economie plotseling veel sneller dan verwacht, wat leidt tot een lagere rente. In eerste instantie is deze verschuiving negatief, wat ook statistisch blijkt.

Dit betekent dat we in Europa weinig positieve signalen hebben bij de start. Tel daarbij op de dreiging van oorlog tussen Iran en Israël die al vandaag volgens ingewijden kan beginnen doordat Iran een aanval met bondgenoten gaat uitvoeren.

En dan nog de berichten in de media dat NVIDIA problemen heeft met een ontwerpfout in haar nieuwe Blackwell-chip. NVIDIA ontkent dit, maar waar rook is, is vuur. Dit kan de hele chip-sector mee naar beneden sleuren op korte termijn.

Op Wall Street was het vrijdag al kommer en kwel. De zwakker dan verwachte werkgelegenheidscijfers leidde tot zorgen over een te snel afkoelende economie. Over de hele linie daalden de koersen en het is niet uitgesloten dat de dip zich zal voortzetten.

Volgens The Wall Street Journaal heeft het slechte werkgelegenheidsrapport de Fed gedwongen om het scenario van een hard landing te overwegen. Citi en JPMorgan verwachten momenteel dat de Fed het rentetarief in september met 50 basispunten (bps) zal verlagen, in november met 50 bps en in december met 25 bps. JPMorgan verwacht dat de Fed uiteindelijk haar referentietarief zal verlagen tot ongeveer 3%, wat betekent dat de renteverlagingen doorgaan tot het derde kwartaal van 2025.

In Azië is het beeld somber. Vooral de Japanse Nikkei-index staat sterk onder druk en ook de Zuid-Koreaanse Kospi. De handel daalt onder andere vanwege globale zorgen en de afbouw van de zogenaamde carry trade. Dit is vooral goed te zien aan de Japanse beurs die in een soort mini-crash is terechtgekomen met een huidig verlies van meer dan 9%.

Bij obligaties zien we momenteel het tienjarige Amerikaans papier op 3,75% staan als effectief rendement. Het Japanse papier is gedaald tot 0,8% en het Duitse papier tot 2,16%. Ook het Italiaanse en Franse papier is lager. Doorgaans zou je zeggen dat een lager rendement goed is voor risk-assets. Maar in dit geval is het negatief omdat de daling zo stijl is dat het erop wijst dat beleggers obligaties als vluchthaven gebruiken en een negatief evenement verwachten.

Daarom kan de rente momenteel als negatief worden uitgelegd voor riskante activa. Niet alleen het lange papier daalt qua effectief rendement, ook het kortlopende papier.

Bij commodities blijft goud goed liggen en wordt als vluchthaven gebruikt. Opvallend is dat koper vandaag redelijk stabiel noteert en niet verder is ingestort. De prijs van olie, gevoelig voor de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, staat momenteel onder druk vanwege zorgen over een verzwakkende economie en een afname van de vraag naar olie. Niet alleen lijkt China een zwakke economie te hebben, maar ook Amerika zal verzwakken. Dit betekent dat de twee grootste economieën in de wereld verzwakken en de rest van de wereld gaan beïnvloeden.

Bij crypto daalt de handel over de hele linie. De stemming was al niet goed en de kans op een crash is nog steeds aanwezig nu blijkt (al eerder bekend) dat Jump uit crypto stapt en zijn munten dumpt, wat grote verliezen veroorzaakt. Bitcoin staat rond de 53.000 dollar en Ethereum rond de 2300 dollar.

Ook de koers van Solana daalt sterk, gerelateerd aan Jump, dat Wormhole heeft geschreven. Dit kan volgens sommigen zelfs leiden tot een crash van Solana. We gaan er nog steeds vanuit dat crypto geen bodem heeft bereikt.

Samenvattend, de signalen zijn slecht en we moeten oppassen voor te veel pessimisme, maar er zijn veel verschuivingen en we hebben er enkele genoemd. Naast het einde van de carry trade, de zorgen rond NVIDIA en de kans op een oorlog, maakt de markt zich zorgen over meer negatieve signalen en een harde landing van de Amerikaanse economie. Daarom worden obligaties gekocht als veilige haven en aandelen gedumpt.

Het beeld is momenteel niet goed. Wat we nu zien is een grote correctie, en we zien dit niet als het begin van een bear market, tenzij er een zwarte zwaan opduikt. Het is een correctie en deze correctie is waarschijnlijk nog niet voorbij, zoals we eerder hebben aangegeven. We verwachten een lagere opening voor Europa. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.