Navigation

SCE Trader: Morning Call donderdag 5 september: iets lager - dan weer kijken

SCE Trader: Morning Call donderdag 5 september: iets lager - dan weer kijken

Straks op onze website vandaag ondermeer aandacht voor Care Property, Intel, NVIDIA, Super Micro en meer.

De huidige signalen wijzen op een iets lagere start van Europa als we kijken naar de Europese futuresmarkten, waarbij we kunnen stellen dat in Amerika het beeld gisteren onduidelijk was. In Azië zagen we in eerste instantie nog een redelijk optimisme, maar daar zien we momenteel dat het beeld somberder is geworden met een Nikkei-index die 1,5% moet inleveren. Later vandaag komen ondermeer de ADP-banen gegevens uit.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, wat slechts een momentopname is, zou Amerika vanmiddag wat lager starten.

De Europese beurzen kijken dus aan tegen een verdeeld beeld, nadat gisteren in Amerika een aantal economische data uitkwamen, waaronder het Beige Boek, wat heeft geleid tot een daling van de kapitaalmarktrente omdat men een hogere kans inschat op een harde landing. Tevens kwamen er gegevens uit over de arbeidsmarkt, over het aantal vacatures, en ook dit wordt gezien als een teken dat de Amerikaanse economie aan het afzwakken is. Nu moet de markt, met Amerika natuurlijk als belangrijkste economie in de wereld, gaan inschatten hoe groot de kans op een harde landing is, en dit maakt ons inziens het beeld op dit moment nog altijd beweeglijk.

We zien op de charts dat de handel de laatste tijd tegen een muur aanloopt. Dat zegt niets over de lange termijn, maar op de korte termijn sluit het niet uit dat de markten bij elke rally toch nog steeds worden verkocht.

Gesproken daarover, hebben we ook steeds meer het idee dat bij de chipgerelateerde waarden de correctie niet voorbij is. Op woensdag werd bekendgemaakt door NVIDIA dat het geen dagvaarding heeft ontvangen van de Amerikaanse overheid, maar toch ging de koers van Nvidia lager. Nabeurs was er een licht herstel van ongeveer een half procent in de koers. Met andere woorden, de koers daalt om andere redenen en hoewel we duidelijk bullish zijn over de lange termijn, sluiten wij een verdere dip in NVIDIA voor nu niet uit, en dat kan dan ook andere chipwaarden mee naar beneden trekken.

Maar niet alles is negatief, want gisteren kwam Care Property in België met de cijfers en die vonden we redelijk goed. We doen niets met dit aandeel, maar zitten wel op een stijging van Aedifica en de cijfers van Care Property vinden wij een bevestiging dat Aedifica in onze ogen absoluut koopwaardig is.

De markten kunnen vandaag dus wat lager openen, maar we willen ook nog even wijzen op de futuresmarkten in Amerika. Want de S&P futures laten momenteel zien dat er een steunlijn is bereikt. Als deze steunlijn zou houden, dan sluiten we niet uit dat vanmiddag de Amerikanen met hun altijd ongebreidelde roze bril toch op dat moment weer willen gaan kopen. Of dat gaat gebeuren is natuurlijk een tweede, want we hebben dus nogmaals het idee dat op rallies nog steeds wordt verkocht.

Op Wall Street eindigde de handel richtingloos, waarbij opnieuw NVIDIA op stijgingen werd verkocht. Ook kwam er verschillend nieuws naar buiten over Intel, wat we later gaan ordenen. Maar in grote lijnen komt het hierop neer: Intel zit in grote financiële problemen. Het aandeel daalde 3%.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) rapporteerde een hogere winst en omzet in het afgelopen kwartaal, met een omzet van $7,7 miljard en een nettowinst van $512 miljoen. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $0,50, wat hoger was dan verwacht. Voor het komende kwartaal verwacht HPE een omzet van $8,1 tot $8,4 miljard. Ondanks de positieve resultaten daalde het aandeel HPE met 2% in de nabeurshandel.

In Azië was er nog een poging om te klimmen, maar dat heeft zich niet doorgezet. Op de Aziatische markten zien we momenteel dat het beeld overwegend weer defensief is geworden. Dit past misschien ook wel bij het beeld dat we in Europa gaan zien bij de start.

Bij obligaties is de kapitaalmarktrente duidelijk gedaald met het tienjarige Amerikaanse papier nu op 3,77%, het Japanse papier op 0,88% en het Duitse papier op 2,22%. Ook het Italiaanse en Franse papier laten een lager effectief rendement zien. De daling wordt vooral veroorzaakt door de economische data van gisteren in Amerika, waarbij wordt verondersteld dat de kans aanwezig is dat de Federal Reserve de rente toch met 50 basispunten in september gaat verlagen. Overigens zou dat een signaal zijn dat de Amerikanen zich meer zorgen maken over een harde landing.

Op de valutamarkten is de boel een beetje opgeschud. Terwijl de euro-dollar misschien niet veel doet, is de dollar-yen gedaald tot 143,40. Overigens wordt door bepaalde handelaren nog steeds gezegd, hoewel wij over het algemeen toch denken dat het in de koersen ligt, dat de afbouw van de yen carry trade nog steeds druk kan leggen op aandelen. En misschien hebben ze toch wel gelijk als we ook gisteren weer keken naar het patroon van techwaarden.

Bij commodities zien we momenteel dat de prijs van goud zijwaarts blijft bewegen. We hebben tevens te maken met metalen, ook zware metalen, die maar niet uit het dal klimmen. Cacao ziet een forse daling van van 5%.

Bij de crypto-markten blijft het beeld zeer onzeker, waarbij we niet uitsluiten dat er toch nog, hoewel niks te voorspellen is, een nieuwe, snelle of langzame crash komt bij de altcoins. Terwijl bitcoin toch nog steeds meer wordt verkocht op rallies dan wordt gekocht op dips. Bitcoin staat nu op 57.250 dollar en de koersdruk is blijkbaar nog steeds niet voorbij.

Resumerend, we gaan waarschijnlijk iets lager starten. Er is een klein steunpuntje vanuit de futuresmarkten in Amerika, maar de markten zijn nog steeds een "beetje in de war" en Europa volgt braaf Amerika.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.