Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 6 februari 2024 - iets hogere start - rente - China

Verwacht wordt dat de Europa vandaag een iets hogere start zal neerzetten. Dit na milde koersdruk in Amerika. De Chinese beurzen staan aanzienlijk hoger vanwege agressieve steunmaatregelen van de Chinese overheid voor aandelen.

De huidige fair value van de Amerikaanse futures geeft aan dat de Dow Jones waarschijnlijk iets lager zal beginnen, maar dat de S&P 500 en de Nasdaq juist hogere openingen kunnen verwachten.

Vanochtend heeft UBS haar cijfers gepresenteerd. Hoewel het verlies is toegenomen, heeft het bedrijf aangekondigd haar aandeleninkoopprogramma te hervatten. Met andere woorden, het lijkt erop dat UBS over voldoende beschikbare financiële middelen beschikt, ondanks het opgelopen verlies.

Infineon, de chipmaker, presenteerde deze ochtend zwakke cijfers. De marges vielen ook tegen voor dit bedrijf dat een belangrijke toeleverancier is aan de auto-industrie. Het aandeel staat voorbeurs 4% lager op het moment van schrijven. Binnen de chipsector is dit een aandeel waar we momenteel niets mee doen.

Wall Street eindigde overwegend iets lager met de Dow Jones zwak. Daar bedroeg het verlies 0,7%. Maar de Nasdaq en de S&P 500 index bleven relatief goed liggen. Ondermeer opnieuw door chipgerelateerde waarden.

De markten waren enigszins onrustig in Amerika, mede door de oplopende rente. Toch kan weer worden verondersteld dat de prestatie beter was dan verwacht. De vraag wordt nu natuurlijk of deze prestatie zich blijft doorzetten.

Nabeurs kwam Palantir met cijfers. Deze waren beter dan verwacht, waardoor de koers omhoogschoot. Voorbeurs op maandag was ondermeer Caterpillar met cijfers gekomen die beter waren en de koers liftte. Caterpillar zijn we al langer bullish op.

Ook was Novo Nordisk sterk, nadat Novo Holdings het bedrijf Catalent overnam, waarbij Novo Nordisk voor een bedrag van elf miljard dollar via deze weg extra productiefaciliteiten krijgt zodat zij kan blijven voldoen aan de groeiende vraag naar haar afslankmedicijn. Vandaag komt Eli Lilly met cijfers. Ook daar verwachten we veel van, ook weer vanwege haar afslankmedicijn en vanwege een veelbelovende toekomstige Alzheimer drug die het momenteel ontwikkelt.

Nvidia was sterk na een hoger koersdoel van Goldman Sachs. Het bedrijf is ook begonnen met het aannemen van pre-orders voor zijn nieuwe H20 GPU in China. Bestellingen zijn geprijsd tussen de $12.000 en $15.000 per chip. Dit in tegenstelling tot de ongeveer de $16.900 voor Huawei's vergelijkbare Ascend 910B chip.

In Azië vertonen Chinese gerelateerde beurzen aanzienlijk stijgingen. Shanghai toont een winst van meer dan 2%, terwijl Shenzhen zelfs 5% opwaarts gaat. In Hong Kong stijgt de Hang Seng Index met 3,5%. Deze positieve trend is echter niet te wijten aan overvloedig positief nieuws. Integendeel, het wordt voornamelijk gedreven door de herhaalde belofte van de Chinese overheid om de aandelenmarkt te ondersteunen. Deze steun omvat het opkopen van aandelen en ETF's, waardoor een kunstmatige markt ontstaat die wordt gestabiliseerd. Hoewel dit niet per se wijst op een verbetering van de algehele situatie in China kan het wel dienen als een rem op verdere neerwaartse bewegingen, aangezien er momenteel nog steeds een aanzienlijke kapitaaluitstroom uit China plaatsvindt.

In Japan noteert de Nikkei verdeeld, maar het aandeel Toyota springt eruit met een stijging van meer dan 5%, dankzij de verhoogde winstverwachting van het bedrijf. In Australië daalt de beurs momenteel ongeveer een half procent. De centrale bank van Australië handhaaft de rente, maar waarschuwt voor mogelijke toekomstige renteverhogingen indien nodig. In India is het beeld onduidelijk met de index die rond het niveau van gisteren schommelt.

Opnieuw is de kapitaalmarktrente gestegen, dalende obligaties. In de Verenigde Staten bereikte de 10-jaars rente op een gegeven moment de grens van 4,15%. Hoewel de Amerikaanse kapitaalmarktrente onder opwaarts druk ligt is deze overnight licht gedaald met de 10-jaars rente op dit moment rond de 4,12%. Tegelijkertijd staat de Duitse tienjarige rente op 2,32%.

De hypotheekrente in de VS over 30 jaar bevindt zich opnieuw boven de 7%. Deze rentestijging kan de economie vertragen. De huidige huidige prestaties van de economie zijn nog steeds beter dan verwacht.

De stijging van de rente wordt aangewakkerd door nieuwe uitspraken van de Fed-leden, waarin wordt benadrukt dat de rente langer hoog zou kunnen blijven als dat nodig is.

Op de valutamarkt vertoonde de dollar gisteren opnieuw een stijgende trend, hoewel deze 's nachts iets is verzwakt. Ten opzichte van de euro heeft de dollar de afgelopen tijd aanzienlijk terrein gewonnen.

Bij commodities toont de olieprijs een zijwaarts patroon ondersteund door ontwikkelingen in de Rode Zee, maar gedrukt door de verwachting van verminderde vraag uit China als gevolg van de aanhoudende economische malaise. Goud heeft enig herstel getoond na een aanzienlijke dip in de afgelopen 48 uur.

Bij crypto is geen duidelijke trend waarneembaar. Bitcoin ligt iets onder de $43.000, terwijl de altcoins momenteel beperkte bewegingen laten zien. Eén van de altcoins die gisteren aanzienlijk steeg was HAPI, een uiterst volatiele munt actief in cybersecurity. Wij verwachten dat HAPI verder kan stijgen.

Wat betreft Dusk, dat doet het weer goed. Bij Dusk anticiperen we op verdere koerswinsten mede vanwege de Europese MiCa-wet en de verwachte lancering van het mainnet later dit jaar.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.