Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 5 maart - verdeelde start - Bitcoin


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa verdeeld zal starten. De Amerikaanse beurs was gisteren lager en in Azië zijn juist hogere noteringen zichtbaar. Powell begint vandaag zijn tweejaarlijkse getuigenis voor het Congres en de House.

Op basis van de fair value van de futures zou de Amerikaanse beurs vandaag verdeeld beginnen.

Met een dag waarop het qua bedrijfsresultaten opnieuw rustig is, richt de markt zich vooral op andere ontwikkelingen. Deze week staat Europa onder meer in het teken van de ECB-vergadering. Vandaag zal Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, een getuigenis afleggen voor de Senaat. De verwachting is dat hij tijdens deze hoorzitting zal aangeven dat hij nog steeds een afwachtende houding heeft ten aanzien van renteverlagingen, maar dat we ook op weg zijn naar een daling van de cyclus.

De Europese beurzen kunnen mogelijkerwijs ook reageren op de toegenomen zorgen dat er misschien nog meer sancties komen tegen China. Dit was ook één van de redenen dat Amerika op dinsdag onder druk stond. De boventoon in de markt is de laatste dagen verdeeld te noemen. En zodoende zal waarschijnlijk de jojo blijven aanhouden.

Een verdere stijging binnen de defensiesector wordt niet heel uitgesloten, Europa heeft ook gisteren weer aangegeven hier extra geld voor te willen vrijmaken. De kans is aanwezig dat chipgerelateerde waarden meer druk kennen, net zoals op dinsdag.

Op Wall Street kwam nabeurs Crowdstrike met cijfers. Hierop is het aandeel flink gestegen. Tijdens de sessie stonden de koersen van Apple en van Tesla onder druk. Apple verloor terrein door negatieve gegevens over de verkoop in China. Ditzelfde geldt ook voor Tesla, waar eerder cijfers over uitkwamen over een aanzienlijke groeivertraging in China. AMD had last van het feit dat de Amerikanen zelfs een aangepaste chip voor China waarschijnlijk niet goedkeuren voor export. Dit geeft aan dat de sanctie-oorlog aan het verhevigen is.

Opvallend is de beweging in Azië. De Aziatische markten begonnen lager, maar wisten in de loop van de sessie te herstellen. Daarbij hoeft het niet per se te betekenen dat nu al weer de bodem is bereikt, maar het is een opvallende beweging waarbij de Nikkei boven de 40.000 blijft staan en China-gerelateerde indices in de winsten staan. Vooral de winst in Hongkong is sterk met ongeveer 1,8%.

Op obligatiemarkten is het effectief rendement gedaald. Het tienjarig papier van Amerika ligt nu rond de 4,15%. De Japanse rente ligt rond de 0,71% en de Duitse rente rond de 2,32%. De daling van de rente heeft vooral te maken met de dip op aandelenmarkten en zodoende dat beleggers dan kiezen voor veilige obligaties.

De opmerkingen van Bostic, dat is een Fed-member, kunnen als verdeeld worden om gezien. Hij is van mening dat het verstandig zou zijn om na een eerste renteverlaging een pauze in te lassen. Met andere woorden, hij gaat ervan uit dat het nog steeds op het gebied van inflatie niet all clear is en zodoende dat na een eerste renteverlaging het effect moet worden afgewacht.

Bij valuta beweegt de dollar zonder echte richting. Bij commodities ging de aandacht uit naar goud dat de stijging weer voortzette. Goud staat nu in recordterritoria en noteert boven de 2100 dollar. De rally in goud is opvallend omdat deze begint te stijgen voordat de officiële rentetarieven worden verlaagd. Het feit dat de goudprijs ook goed blijft liggen wordt door traders gezien als een signaal dat we meer winsten mogen verwachten.

De olieprijs is ook iets beter, maar nog steeds kunnen we constateren dat een belangrijke weerstand niet doorbroken is.

Op de cryptomarkten was het een hevige handel qua koersbewegingen. Bitcoin bereikte heel even een nieuw all-time high in dollars gemeten en daarna is de koers sterk gedaald waarbij momenteel Bitcoin rond de 66.000 dollar staat.

De daling van Bitcoin werd toegeschreven door traders aan verschillende factoren waarbij het natuurlijk nooit echt te zeggen is. Eén van de redenen zou zijn, zo wordt verondersteld, dat Bitcoins die gemined waren in 2010 naar de beurzen zijn gestuurd en vervolgens zijn verkocht.

Wat de reden ook is, het gaat erom dat Bitcoin nog steeds niet serieus door haar belangrijkste weerstand is die al zichtbaar is sinds 2021. Dat is wel nodig om daar een nieuwe basis te vormen om op weg te gaan naar duidelijk hogere noteringen.

Er zijn bepaalde handelaren die nu voorspellen dat dit de top is richting de halving, terwijl anderen zeggen dat kopers snel terugkeren. Wat het gaat worden is afwachten. Wij gaan er vanuit dat de toon ondertoon opwaarts blijft. Maar zoals eerder aangegeven, de huidige weerstand is inderdaad sterker dan de markt in eerste instantie had voorzien.

Bij de altcoins zagen we ook een aanzienlijke dip. Die zijn in Azië weer wat in herstel. Maar een duidelijke trend is daar niet aanwezig. Theta liep sterk op. Daar hebben we het eerder over gehad. We zijn onlangs ook op een stijging in Theta gaan zitten.

Resumerend, Europa zal waarschijnlijk vandaag verdeeld starten op weg naar een aantal economische events die de handel kunnen beïnvloeden nu het rustiger wordt qua bedrijfsnieuws. De cryptomarkt wordt in de gaten houden of er niet nog meer verkoopdruk komt. Dat gezegd hebben zijn de belangrijkste aandelenmarkten momenteel nog steeds in een wait and see.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.