Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 6 mei: iets betere start voorzien

SCE Trader: Morning Call - maandag 6 mei: iets betere start voorzien

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld gaat starten tot mogelijk iets hoger. In Amerika eindigde de indices beter en in Azië is een verdeeld beeld zichtbaar met mainland China hoger.

Op basis van fair value laten de Amerikaanse futures momenteel minimale plussen zien. Amerika zou dus fractioneel hoger starten.

De Europese beurzen gaan vandaag reageren op de ontwikkelingen op het slot van Amerika en op de ontwikkelingen in Azië. Terwijl Amerika dan wel wat beter was geeft Azië geeft geen duidelijke signalen af. Dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat we in Europa een beperkt hogere opening zien in de aanloop naar Wall Street vanmiddag.

Tegelijkertijd kan geconstateerd worden dat de indices in Europa het relatief sterk blijven doen met de AEX die op vrijdag rond een record eindigde. Ondermeer door de financiële waarden binnen de index.

Dit weekend gaf Warren Buffett van Berkshire Hathaway een update over zijn beleggingen. Tijdens de toelichting gaf Buffett aan dat hij momenteel niet weet hoe hij zijn grote hoeveelheid beschikbaar cash moet investeren. Hij zei (indirect) dat hij aandelen en andere investeringen te duur vindt.

Wall Street eindigde hoger nadat de werkgelegenheid iets minder toenam dan verwacht en de inflatiegegevens in de services PMI werden genegeerd. Apple steeg 6,0% nadat het bedrijf bij de cijfers aankondigde $110 miljard aan eigen aandelen in te kopen. Amgen steeg bijna 12% na sterke winstcijfers en een positieve update over het obesitasmedicijn Maritide.

Expedia verloor 15% na het verlagen van de omzetprognose, ondanks het overtreffen van de verwachtingen terwijl Booking.com 3,0% steeg na beter dan verwachte resultaten. Cloudflare daalde 16% vanwege tegenvallende verwachtingen voor 2024.

Binnen de hoek van crypto-gerelateerde aandelen daalde Coinbase 2,5% ondanks het overtreffen van de verwachtingen. Block sloot 1% lager na een aanzienlijke winst van 7% bij de start en ondanks het overtreffen van de winstverwachtingen.

In Azië is momenteel een gemengd beeld zichtbaar. Mainland China presteert echter beter door de hoop op verdere economische stimuleringen. De Chinese beurzen, inclusief die van Hong Kong, doen het de laatste tijd relatief goed.

De betere prestatie van mainland China volgt op een vakantie (beurzen gesloten) van enkele dagen, wat resulteert in een inhaalslag. Bovendien wordt verwacht dat het beleid van de Chinese centrale bank de Chinese aandelen kan ondersteunen, nu er meer ruimte is ontstaan door de minder gespannen houding rond de Amerikaanse rente.

Bij obligaties noteert het effectief rendement voor het 10-jarige Amerikaanse papier momenteel 4,51%. Japan staat op 0,9% en het Duitse papier voor 10 jaar staat op een effectief rendement van 2,49%.

De komende week zal waarschijnlijk worden beïnvloed door Amerikaanse macro-economische gegevens en de uitgifte van langlopend Amerikaans schuldpapier, vanaf 10 jaar, ter waarde van 76 miljard dollar.

ECB-lid Lane (Ierland) heeft aangegeven vertrouwen te hebben in het bereiken van het inflatiedoel, wat suggereert dat de rente mogelijk voor de zomer zal worden verlaagd.

Op de valutamarkten was het rustig in Azië, zonder duidelijk patroon. Bij commodities is de de prijs van olie iets hoger en goud staat in de plus na recente winstnemingen.

Wat betreft crypto lijkt de markt te consolideren, waarbij Bitcoin boven de $64.000 staat. Het is echter twijfelachtig of de markten nu alweer gaan stijgen, gezien de "kritiek" op eerdere rally's die gevoed werden door memcoins en de verminderde populariteit van Amerikaanse spot Bitcoin ETF's.

Resumerend, na een relatief goede week met positieve bedrijfsresultaten en economische gegevens in Amerika, lijkt de markt vandaag verdeeld te starten. Niettemin blijven de beurzen langzaam stijgen, ondanks zorgen over hoge waarderingen en mogelijke winstnemingen op de korte termijn. De algemene trend blijft echter positief, mede dankzij de verwachting van een mogelijke daling van de Amerikaanse rente (als momentopname), maar vooral door steun van bedrijfsresultaten voor de aandelenmarkten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.