Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 6 augustus: hoger en Japan in mega-herstel

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 6 augustus: hoger en Japan in mega-herstel

Op onze website veel meer.

De verwachting is dat Europa vandaag duidelijk hoger zal openen. Hoewel Amerika lager eindigde, is er in Japan en Zuid-Korea een sterke opleving zichtbaar.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten wordt verwacht dat Amerika vanmiddag ook hoger zal openen.

Na de koersdalingen die we gisteren zagen in Amsterdam en andere Europese beurzen, waarbij de koersdruk ordentelijk verliep, moest Wall Street nog zeker inleveren. Echter, na de openingsdip probeerde de handel daar ook steun te vinden.

De enorme rallies die momenteel op sommige Aziatische beurzen te zien zijn, zouden waarschijnlijk een extra impuls geven aan Europa om ook een opleving te laten zien.

De ontwikkelingen in de chipsector worden nauwlettend in de gaten gehouden. Het feit dat ASML gisteren in de plus sloot, is een teken dat beleggers selectief kijken naar kansen. ASML heeft een unieke positie.

Of de rebound die we vandaag zien ook betekent dat er direct een bodem in de markt is, zal nog moeten blijken. Beleggers die geloven in het spreekwoord "buy the dip" zijn nu echter de winnaars.

Er zijn echter nog steeds problemen die de markt moet oplossen. Bijvoorbeeld, of er een verdere afwikkeling van de carry trade zal zijn als de Amerikanen de rente verlagen en Japan de rente verhoogt. Tegelijkertijd is er tot nu toe nog niks gebeurd tussen Iran en Israël, maar een reactie van Iran wordt wel verwacht.

Er lijkt wel meer rust te zijn over de zorgen dat er een grote recessie komt in Amerika. De meest recente gegevens van gisteren, de ISM gegevens, tonen aan dat er nog steeds groei is in de dienstensector.

Dit alles betekent dat we vandaag sterk hoger kunnen openen in Europa.

Op Wall Street zagen we lagere noteringen, maar koersen herstelden vanaf hun eerdere dieptepunten. AMD sloot in de plus en won bijna 2 procent, waarschijnlijk door geruchten over vertragingen bij NVIDIA, dat zes procent lager sloot. Palanatir kwam met sterke cijfers.

Na de openingsdip ontstond er een vrij rustige sessie. Het is nu afwachten of de Amerikanen ook van mening zijn dat de dalingen voorlopig voorbij zijn.

In Azië zien we een sterk herstel in Japan en Zuid-Korea. De Japanse beurs, die gisteren flink daalde, boekt vandaag sterke winst. De Nikkei-index staat ongeveer 8 procent hoger en de Koreaanse Kospi wint 3,5 procent. Deze bewegingen zijn opmerkelijk en geven aan dat de markten nog steeds onrustig zijn.

Op de obligatiemarkten is de kapitaalmarktrente iets opgelopen, mede door uitspraken van Fed-leden en de ISM-indexgegevens in Amerika. Het tienjarige Amerikaanse papier staat op 3,84 procent, het Japanse op 0,92 procent en het Duitse op 2,18 procent. Ook het Italiaanse en Franse papier ligt wat hoger.

De obligatiemarkten, die onlangs een sterke daling lieten zien in effectief rendement, lijken zich nu te stabiliseren en opnieuw naar economische cijfers te kijken. Australië heeft de rente overigens ongewijzigd gelaten.

Bij commodities ligt goud hoger en de olieprijs is iets in herstel. Bij basismaterialen en industriële metalen blijft het beeld onduidelijk, ondermeer door druk vanuit China.

In de crypto-markt zien we een flink herstel, met Bitcoin dat 2,5 procent hoger ligt op ongeveer 55.500 dollar. Ook de bredere cryptomarkt stijgt. Deze niveaus betekenen dat de markt nog steeds in een range zit en de vraag is of dit niet meer een technische rebound is waarna crypto opnieuw druk kan ervaren.

Samenvattend, de Europese beurzen zullen waarschijnlijk een sterke opleving laten zien. De handel heeft te maken met grote schommelingen die nog steeds onrust aangeven, wat ook te zien is in de VIX, de Amerikaanse fear index, die gisteren sterk steeg en daarna weer flink terugliep vanaf toppen.

Er heerst nog steeds een "buy the dip" mentaliteit, zoals we in Japan zien. Als dit vandaag ook in Europa en vanmiddag in Amerika het geval is, kan er een veel groter herstel plaatsvinden. Of dit de bodem van de markt betekent, zal de komende tijd blijken. Maar voor nu lijkt er een rally op komst in Europa. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.