Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 7 februari 2024 - kans verdere stijging AEX

De verwachting is dat Europa vandaag iets hoger zal starten. Wall Street was op dinsdag uiteindelijk toch een stukje beter. En in Azië is er een verdeeld koersbeeld met China juist hoger.

Op basis van fair value op de S&P 500 futures wordt momenteel een iets betere tot gemixte start op Wall Street gezien.

De handel in Europa, waar de AEX gisteren een nieuwe all time high bereikte, die voelt zich mogelijk gesteund door een iets gedaalde kapitaalmarktrente in de afgelopen 24 uur.

Op de charts wijzen de signalen erop dat Europa inderdaad verder wil stijgen. Europa zal zich gesteund voelen door de veronderstelling dat de ECB zelfs eerder dan de Federal Reserve in Amerika de rente kan verlagen.

Akzo is grotendeels in lijn, maar operationeel zwakker met een lager dan verwacht dividend. De outlook is duidelijk hoopvol. In Duitsland is het opvallend dat Siemens Energy zijn jaarvooruitzichten heeft bevestigd, wat waarschijnlijk positief zal worden ontvangen. ASML zou wel eens kunnen gaan stijgen nu TSMC verkopen over de laatste maand bekend maakte die het begin van een upturn tonen.

Op Wall Street was de handel gemengd met iets hogere indices. De winsten werden beperkt door gemengde bedrijfswinsten, die wel enige steun gaven, en havikachtige opmerkingen van de Fed.

Aan de positieve kant voor de aandelen stond GE Healthcare met meer dan 11% winst na beter dan verwachte cijfers. Ook sloot Dupont 6% in de plus na het rapporteren van een aangepaste winst per aandeel voor het vierde kwartaal boven de consensus en de aankondiging van een nieuw programma voor de terugkoop van aandelen ter waarde van $1 miljard.

De grote winnaar was Palantir met een winst van 30%. META kan er wat en Super Micro Computer ook die eerder enorm stegen. Maar op dinsdag was het Palantir dat sterk steeg na sterke cijfers en een hele sterke outlook. Vooral het commerciële segment was sterk.

In Azië is het beeld verdeeld. Terwijl de Nikkei in Japan wat lager is, noteren de meeste Chinese beurzen aanzienlijke winsten. Dit nu de verwachting is dat het voor de Chinese overheid menens is dat het de aandelenmarkten wil ondersteunen.

Uiteraard blijft het een kunstmatig iets om aandelenmarkten te ondersteunen als overheid door bijvoorbeeld ETF'te kopen en andere maatregelen te nemen. Echter terugkijkend naar toen de bubbel in Japan barstte is dit land daar jaren mee doorgegaan (zelfs nu nog) wat ertoe leidde dat de aandelenmarkt wel daalde, maar dat heeft een lange periode geduurd. De Chinezen hebben hiervan geleerd en zullen waarschijnlijk veel agressiever optreden om hun aandelenmarkten te ondersteunen.

In China moet de chipmaker SMIC flink onderuit. Het spreekt over aanhoudende mondiale macro-economische tegenvallers en geopolitieke spanningen waardoor het resultaat van het bedrijf onder druk zou komen te staan.

Daarentegen staan aandelen van elektrische voertuigen genoteerd in Hongkong duidelijk hoger. Er is namelijk een document vrijgegeven door het Chinese ministerie van handel waarin het van plan is om deze sector te gaan ondersteunen.

Op de obligatie-markten zien we dat er een stijging heeft plaatsgevonden van de obligaties, dus het effectief rendement is gedaald. Daarbij noteert de Amerikaanse 10 jaar rente een effectief rendement van 4,08%. Dat kan wel eens gaan betekenen dat de markten, hoewel het nog steeds boven de 4% ligt, dit toch als een ondersteuning gaan zien en dus weer een reden om de stijging van risk assets voor te zetten.

Bij valuta staat de dollar fractioneel zwakker. De waarde van de Amerikaanse dollar zou volgens bepaalde experts wachten op nieuwe informatie over mogelijke verlagingen van de Fed. Deskundigen zeggen dat het belangrijkste debat niet gaat over wanneer de Federal Reserve (Fed) de rente zal verlagen, maar over de grootte van de Fed qua verlagingen in vergelijking met andere landen in de komende twee jaar. Omdat de kans kleiner is geworden dat de Fed de rente meer zal verlagen dan anderen is dat gunstig is voor de waarde van de Amerikaanse dollar.

De olieprijs beweegt zijwaarts kijkend naar commodities en goud staat momenteel vrijwel onveranderd. Cacao blijft rond records staan.

In crypto hebben we momenteel te maken met een verdeeld beeld. De kans is aanwezig is dat crypto zich prepareert voor een nieuwe rally, maar het is misschien nu nog wel te vroeg.

Amerika maakte opnieuw duidelijk dat het strengere crypto gerelateerde regels wil. Dit zou waarschijnlijk geen effect hebben op de handel en misschien zelfs positief, want hoe meer regulering er is, hoe breder crypto omarmd zal worden door Wall Street en dat is waar het grote geld zit.

Voor het congres zei Janet Yellen dat zij pleite voor actie om stablecoins en bredere crypto markten beter te beheren, om de controle te krijgen vanuit de overheid.

Al met al gaan we dus vandaag, ondanks dat er hoogtevrees is op aandelenmarkten, ondanks dat wordt gezegd dat de markten overdreven zijn gestegen, mogelijkerwijs als er ook maar één klein lichtpuntje is wat de stemming weer bullish kan beïnvloeden weer verder naar boven. Ook wij denken dat er op een gegeven moment een correctie moet komen, maar blijkbaar is het beleggerssentiment nog steeds opwaarts gericht.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.