Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 7 maart - mistig - vandaag ECB


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Europa zal waarschijnlijk verdeeld tot iets lager starten. In Amerika eindigde de indices hoger, maar van de toppen af. In Azië zien we een terughoudend beeld met overwegend minnen op de indices.

Met andere woorden: Met beperkte winsten in Amerika, waar Powell weinig nieuws vertelde en met een haperend Azië, is de verwachting dat Europa verdeeld kan openen. Vandaag vergadert de ECB en de verwachting is dat de rente ongewijzigd blijft. Bitcoin test nog steeds een zware weerstand.

De fair value voor de Amerikaanse futures tonen momenteel aan dat Amerika als momentopname lager zou starten.

In Europa hebben we op woensdag gezien dat het koersbeeld wel hoger was, maar aan de oppervlakte terughoudend. Dit beeld lijkt zich vandaag te gaan voortzetten in de aanloop naar de ECB-meeting waar geen rentewijziging wordt verwacht.

De hearing van Powell voor het Huis van Afgevaardigden leverde weinig nieuwe inzichten op. Dit jaar kan de rente volgens Powell verlaagd worden, maar wanneer is niet duidelijk.

De markten blijven zodoende in een jojo zitten. Wel valt op dat op de lokale markten in Europa en ook in Amsterdam er selectieve vraag is. Dat is een klein lichtpuntje, maar van een echte verbreding in de vraag naar meer namen is tot nu toe nog geen sprake.

De ondertoon wijst dan wel op een opwaarts trend, maar dat betekent niet dat je op korte termijn richtingloos bent of zelfs kan dalen.

De Amerikaanse beurs reageerde schouderophalend op Powell en de hearing voor het Huis van Afgevaardigden. Vandaag is er een tweede gedeelte voor het Congres. Daar wordt overigens weinig nieuws verwacht.

De markten in Amerika reageerden voorzichtig op het bericht dat New York Community Bank $1 miljard aan extra kapitaal heeft opgehaald met de koers tijdens de officiële sessie 7% hoger. De ene noemt het positief, terwijl de ander zegt dat het aangeeft dat er nog meer ellende in het commercieel vastgoed gaat plaatsvinden. Dat is de reden dat New York Community Bank in eerste instantie in de problemen kwam.

De handel kenmerkte zich verder door een onduidelijk beeld. Crowdstrike liet een stijging zien, terwijl ChargePoint juist daalde. Chargepoint is actief in de sector van oplaadstations, waar nog steeds een afnemende omzet zichtbaar is. Het Chinese JD.com, dat ook genoteerd is in Amerika, steeg 17%.

In Azië moeten de koersen vandaag terug. Niet alleen de Chinese beurs staat momenteel lager, ook Japan staat in de min, waarbij de Nikkei momenteel de grens van de 40.000 punten heeft verlaten en daaronder ligt. China presenteerde beter dan verwacht de handelsdata, maar dat biedt te weinig steun.

Bij de obligatiemarkten is het effectief rendement voor de tienjarige leningen iets gedaald, maar blijkbaar reageren aandelenmarkten daar toch niet op. Het tienjarige Amerikaanse papier ligt nu rond een rendement van 4,12%. Het Japanse tien-jaars papier ligt rond de 0,73%, en de tienjarige Duitse bunds laten een effectief rendement zien van 2,33%.

Bij de commodities zien we dat de olie nog steeds rond de 80 dollar ligt, net daaronder. Gisteren leek even de weerstand doorbroken te worden, maar dat is weer niet gelukt. De goudprijs ligt er redelijk sterk voor en blijft de stijging voortzetten.

Bij crypto heeft zich gisteren een fors herstel ingezet en is in Azië nu een consolidatie zichtbaar, waarbij de koers van Bitcoin rond de 66.000 dollar ligt. Ethereum was gisteren ook sterk, terwijl bij de altcoins er selectieve vraag aanwezig was. Die heeft zich in Azië niet doorgezet, waardoor we een verdeeld beeld kunnen zien.

Wel hebben we te maken met selectieve vraag. Zo zien we de ANKR-token weer hoger en mag ook wel verder stijgen. En we hebben te maken gehad met Fetch.ai en AGIX, die sterk gingen rallyen om verschillende redenen. Deze munten noemen zich AI gespecialiseerd en dat is momenteel het toverwoord.

Tevens kunnen we constateren dat de koers van Uniswap tot nu toe zeer matig reageert op het feit dat het voorstel om de protocolinkomsten te gaan verdelen onder tokenhouders is aangenomen. Hierop is de koers wel gestegen, maar momenteel zien we toch een hapering.

Resumerend betekent het dat de verwachting voor vandaag is dat de Europese aandelenbeurzen wat terughoudend kunnen zijn. Een duidelijke trending hoeft zelfs niet eens zichtbaar te zijn in de aanloop naar de vergadering van de ECB. De verwachting is dat de ECB de rente ongewijzigd laat.

Bij crypto is de stemming vriendelijk te noemen en na het mooie herstel van gisteren is de vraag of het herstel zich vandaag gaat voortzetten.

In het algemeen kan gesteld worden dat de toon in de aandelenmarkt redelijk is, althans de ondertoon, maar op de oppervlakte zitten we echt in een jojo en is de visibiliteit voor de zeer korte termijn nog niet heel erg duidelijk. Het kan dus alle kanten op, zoals altijd, maar nu is het "echt even" van moment tot moment kijken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.