Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 7 mei: iets hoger - aantal bedrijfsresultaten


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De huidige signalen wijzen erop dat Europa verdeeld tot hoger gaat starten. Amerika was gisteren hoger en in Azië zien we momenteel een wisselend beeld met de meeste markten in de plus.

Op basis van fair value, gemeten aan de Amerikaanse futures als momentopname, zou New York vanmiddag vlak starten.

De Europese beurzen hebben op maandag opnieuw een redelijke performance neergezet met de AEX rond een nieuw record. De markten voelen zich gesteund door de dalende rente die ook de afgelopen 24 uur weer is teruggevallen.

De daling van de rente en de combinatie dat de markt weinig vrees heeft voor bedrijfsresultaten zijn de belangrijkste reden zijn voor de stijging. Met betrekking voor de renteontwikkelingen kan dit sentiment ook zo weer omslaan. Maar er heeft ook iets opvallends plaatsgevonden de afgelopen 24 uur.

Dit is namelijk dat verschillende Federal Reserve medewerkers in plaats van hawkish uitspraken doen zich meer dovish hebben uitgelaten. En dit is opvallend omdat deze leden in eerste instantie juist op de rem trapten en nu plotseling weer de andere kant op gaan.

Dit laat ook zien dat de markten in de jojo zitten op het gebied van de rente. Maar stel dat de rente inderdaad daalt of nu consolideert dan is het zelfs mogelijk dat we nog verder rallyen. Of de zorgen over de rente echt volledig zijn afgenomen dat weten we pas na meer economische data in Amerika.

De cijfers van UBS waren beter dan verwacht en die van Solvay willen we matig noemen. Infineon heeft zijn outlook verlaagd. Siemens Healthineers zijn op het eerste gezicht redelijk.

Gesproken over Amerika zagen we daar de technologiesector hoger. Aandelen zoals NVDA deden het goed, terwijl voor Boeing geldt dat er een onderzoek wordt gestart naar het bedrijf voor eventueel het vervalsen van inspecties voor haar 787. Dit schrijft The Wall Street Journal.

Het was wat rustiger op het gebied van toonaangevende bedrijfsresultaten. Maar later deze week krijgen we onder meer nog Disney, Uber en bijvoorbeeld Lyft met de resultaten.

In Azië valt het op dat het beeld wisselend is. We zien wel grotere plussen bij de Koreaanse Kospi dat bijna 2% wint. En tegelijkertijd zien we beperkte minnen voor de China gerelateerde indices vandaag.

Bij obligaties staat het tienjarige Amerikaans papier op een effectief rendement van 4,49% en het Duitse papier op 2,46%. In Japan staat dit papier op een effectief rendement van 0,88%. Daarmee hebben we opnieuw gezien dat de rente een dalende beweging heeft laten zien.

Tevens liet de Australische centrale bank, de RBA, weten dat de rente ongewijzigd is gebleven, maar geeft aan dat de daling van de inflatie langzamer gaat dan verwacht en houdt alle opties open. Momenteel noteert het tienjarige Australisch papier rond een effectief rendement van 4,36%. De uitspraken van de Australische centrale bank tonen aan dat het meer hawkish is geworden. Toch lijkt dit weinig effect verder op de markt te sorteren.

Kijkend we naar de valutamarkten, dan kunnen we momenteel zien dat de dollar geen duidelijke trend laat zien en zijwaarts beweegt. Olie is aan het stabiliseren en toont een beperkte beweging. De goud en zilver prijs zijn de afgelopen 24 uur gestegen. Nu de hoop is toegenomen dat de rente misschien toch een top heeft bereikt, zien we ook meteen weer dat er enige vraag ontstaat naar goud.

Bij de crypto-markten kunnen we zien dat de meeste crypto's op dit moment iets lager liggen dan 24 uur geleden, met Bitcoin momenteel rond de 63.500 dollar. Bij crypto blijft het beeld momenteel wijzen op een consolidatie op zijn best, zonder dat de richting echt duidelijk is.

Resumerend, de verwachting is dat Europa vandaag verdeeld gaat starten. Op zich blijft de dalende rente een steun en wie weet dat we hierdoor in de loop van de dag weer kopers zien, dat zal moeten lijken. In ieder geval geldt, dat stel dat de renteangst daadwerkelijk voorbij is, dan mogen we er zelfs van uitgaan dat we op de wereldwijde beurzen naar nieuwe records gaan. Dat betekent niet dat we daarmee dit jaar geen nieuwe correctie krijgen, maar het zal wel inhouden dat het correctieve dan wel consoliderende patroon op dit moment voorbij is en dat we dus weer duidelijker vooruit kunnen kijken (geen garanties). Maar goed, laten we eerst maar eens kijken hoe het allemaal gaat.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.