Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag vrijdag 7 juni: vandaag banen data VS


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld tot mogelijk iets hoger gaat starten. Na de zogenaamde hawkish renteverlaging gisteren van de ECB, waarbij de rente met een kwart procent werd verlaagd, kijken we nu uit naar de werkgelegenheidscijfers in Amerika. Dit is het volgende belangrijke thema. In de aanloop daarnaartoe verwachten we weinig beweging.

Wall Street eindigde verdeeld en ook in Azië zien we geen duidelijke lijn in de markten, waarbij China lager noteert.

Op basis van de fair value, een momentopname voor de Amerikaanse futuresmarkten, zou Amerika vanmiddag iets beter kunnen starten.

De Europese beurzen richten zich, naast de werkgelegenheidscijfers, waarschijnlijk ook weer op chipgerelateerde aandelen. Dit komt nadat Besi donderdag haar beleggersdag had. We hebben daar gisteren al op gereageerd en komen er vandaag nog een keer op terug. Onze conclusie blijft dat Besi een sterk bedrijf is met waarschijnlijk een goede toekomst, maar we zouden liever een diepere correctie zien voordat we weer kopen.

Aan de andere kant blijft het nieuws rondom ASML positief. Gisteren kwam Bank of America bijvoorbeeld met een rapport waarin zij suggereert dat ASML nogmaals 35% opwaarts potentieel heeft.

De markten in Europa richten zich dus de laatste tijd weer voornamelijk op technologie, maar er zijn ook voldoende andere kansen. Zo zagen we gisteren dat SBM het goed deed en nog steeds ondergewaardeerd lijkt te zijn. We verwachten dat dit aandeel verder kan stijgen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Vopak.

Wall Street eindigde gisteren verdeeld. Het spektakel zat ondermeer bij GameStop, dat sterk steeg. Vandaag gaat Roaring Kitty op YouTube zijn fans toespreken. Roaring Kitty heeft een groot belang opgebouwd in GameStop en de meningen hierover verschillen: de ene noemt het manipulatie, de andere geniaal. De koers van GameStop won 47%.

De techwaarden vertoonden geen duidelijke trend, waarbij de koers van Oracle de dag uiteindelijk iets hoger afsloot, in sympathie met de sector. Een ander aandeel waar we misschien weer wat meer aandacht aan moeten besteden, is Salesforce. Onlangs heeft Salesforce een forse duikeling laten zien na zwakke cijfers. Nu blijkt echter dat er weer insider trading plaatsvindt, oftewel bepaalde insiders beginnen het aandeel weer te kopen. We komen hier mogelijk op terug.

In Azië is er geen duidelijk beeld zichtbaar, om verschillende redenen. In Japan heeft MUFG bijvoorbeeld bekendgemaakt een belang in Toyota te willen verkopen ter waarde van 8,5 miljard dollar, wat een drukkend effect kan hebben. De Nikkei noteert overigens maar beperkt lager.

Tevens zien we dat mainland China flink in de min staat, maar de Kospi daarentegen is juist sterk. In India lijkt de rust weer terug te keren, waarbij de centrale bank van India de rente ongewijzigd liet.

Bij obligaties zien we momenteel dat het 10-jarig effectief rendement van Amerikaanse staatsobligaties op 4,3% staat, het Japanse papier op 0,99% en het Duitse papier op 2,54%.

De renteverlaging door de ECB op donderdag wordt meer gezien als iets wat ze wel moesten doen, omdat ze het de markt hadden beloofd. Maar het is geen garantie van toekomstige renteverlagingen, wat ook blijkt uit het feit dat het weinig effect had op de markten.

Bij valuta zien we weinig beweging en bij commodities is olie iets hoger. Goud en zilver doen het ook iets beter en bij de basis- en industriële metalen lijkt koper steun te vinden nadat we recent een ronde winstnemingen hebben gezien.

Op de crypto-markten zien we momenteel dat de prijs van Bitcoin rond de 71.200 dollar ligt. Bitcoin blijft er goed voor staan en schuift steeds meer richting haar oude top, die echter nog steeds niet is doorbroken. Tegelijkertijd ligt de koers van Ethereum rond de 3.800 dollar en blijft relatief achter.

Zoals gezegd, zolang Bitcoin nog niet door haar weerstand is gebroken, kan het alle kanten op. Een crash is mogelijk, maar gaat Bitcoin door haar oude toppen heen, dan sluiten we een rally over de hele linie in de cryptomarkt niet uit.

Resumerend verwachten we waarschijnlijk een verdeelde tot misschien iets betere start. De markten bereiden zich voor op de werkgelegenheidscijfers vanmiddag in de Verenigde Staten. Tegelijkertijd blijven de onderliggende signalen redelijk goed, vooral richting technologie. Maar nu eerst de banendata vanmiddag in de VS.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.