Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 7 augustus: de Japanse cavalerie - hoger

SCE Trader: Morning Call - woensdag 7 augustus: de Japanse cavalerie - hoger

Op onze website veel meer.

De verwachting is dat de Europese markten vandaag hoger openen. Dit hebben we te danken aan de woorden van Uchida, de gouverneur van de Bank of Japan. Hij heeft aangegeven dat Japan de rente niet zal verhogen bij onrust op de financiële markten.

Met andere woorden, de markt rekent nu op steun vanuit Amerika met de Federal Reserve, de zogenaamde Fed-put, en daarnaast ook nog eens van de Bank of Japan, oftewel de BoJ-put. Dit betekent, nadat de afgelopen dagen de afbouw van de carry trade de markten teisterde, dat de markten er nu vanuit gaan dat de grote centrale banken van de wereld niet willen dat aandelenmarkten en andere risicovolle activa verder verslechteren.

Dit zal waarschijnlijk leiden tot een hogere opening, nadat in Amerika de koersen gisteren al omhoog gingen. Momenteel zien we in Azië aanzienlijke winsten op de meeste beurzen.

De Amerikaanse futuresmarkten staan op dit moment ook duidelijk in de plus en geven aan dat Amerika waarschijnlijk positief zal openen.

De Europese beurzen hebben de afgelopen dagen te maken gehad met wilde schommelingen, zowel naar boven als naar beneden. Nu de Bank of Japan duidelijk heeft gemaakt dat zij niet willen dat de markten verder verslechteren door een snelle afbouw van de carry trade, is de vraag of dit mogelijk de bodem in de markt zal markeren.

Er blijven echter nog onzekerheden, zoals de vraag hoe groot de aanval van Iran op Israël zal zijn en of dit tot een groter conflict kan leiden en op korte termijn de handel kan verstoren. Maar met de wetenschap dat centrale banken opnieuw de markten gaan redden, de zogenaamde cavalerie, is het niet uitgesloten dat elke daling direct weer kopers aantrekt.

Daarnaast speelt de vraag of de AI-trade weer terug is. Oftewel, of beleggers, na een paar weken twijfelen over de waardering van artificiële intelligentie-aandelen, deze twijfeld nu weer voorbij zijn.

Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een hogere opening vandaag. Op het gebied van bedrijfsresultaten komen er verschillende bedrijven met cijfers. Van Ahold tot ABN-AMRO en bijvoorbeeld Commerzbank.

De belangrijkste komen we op terug op onze website. ABN-AMRO is sterk, Novo Nordisk heeft een miss (onderliggend sterk), Siemens Energy is sterk en Commerzbank doet het goed om een paar te noemen.

Op Wall Street zagen we winsten, waarbij bekend werd dat Tim Walz de running mate wordt voor Kamala Harris tijdens de aankomende verkiezingen voor de Democraten. De meningen hierover zijn verdeeld, waarbij sommigen denken dat dit de kans vergroot dat Trump alsnog de verkiezingen zal winnen.

De Atlanta Fed GDPNow verhoogde de groeiverwachting voor het BBP in het derde kwartaal van 2,5% naar 2,9%. Dit wijst niet op een recessie.

In ieder geval zagen we hogere noteringen in Amerika en nabeurs kwamen verschillende bedrijven met cijfers. Reddit daalde nabeurs met 4%, wat beperkt is voor zo'n volatiel aandeel, met sterke cijfers. Airbnb stelde echter teleur en daalde nabeurs met 16%. Super Computer rapporteerde positieve verwachtingen voor de toekomstige omzet, maar daalde nabeurs toch met 13%. Amgen presenteerde cijfers die we als neutraal willen bestempelen. Deze cijfers gaan we in de loop van de dag verder bespreken.

De Aziatische beurzen liggen op dit moment duidelijk in de plus. De in- en exportcijfers van China waren verdeeld, maar de uitspraken van BoJ bankgouverneur Uchida hebben de markten positief beïnvloed. De Nikkei-index staat momenteel ongeveer 2,8% hoger en de Kospi 2,3% hoger.

Bij obligaties is de rente iets opgelopen, maar dit is geen hinder, aangezien de rente eerder snel was gedaald door zorgen over de Amerikaanse economie, welke nu weer afnemen.

Het tienjarige Amerikaanse staatspapier staat momenteel op 3,92%, het Japanse papier op 0,86% en het Duitse papier op 2,18%. Het Italiaanse en Franse papier laten juist een iets lager effectief rendement zien.

Morgen wordt een belangrijke dag, omdat alles wat met werkgelegenheid te maken heeft, onder de loep zal worden genomen. Morgen komen de wekelijkse jobless claims uit in Amerika.

Bij valuta beweegt de euro tegen de dollar zijwaarts, maar de dollar tegen de yen heeft een stijging van ruim 2% laten zien, naar 147,6%. Dit is het effect van de uitspraken van Uchida.

Bij commodities zien we dat de China-gerelateerde commodities, zoals metalen, nog steeds onder koersdruk staan. Koper op de Westerse beurzen vertoont een zijwaarts patroon. De goudprijs noteert momenteel hoger. Goud kende even wat winstnemingen, maar kopers kwamen snel weer terug. Ook de olieprijs ligt iets hoger in Azië.

Bij crypto zien we een sterk herstel, waarbij Bitcoin op 57.000 dollar ligt, een winst van 2%. Ondanks deze winst liggen de koersen nog steeds duidelijk lager dan eerder dit jaar, en de vraag blijft of de markt gevoelig blijft voor verdere dalingen. Mocht de liquiditeit naar risicovolle activa toenemen, dan kan dit ook naar crypto stromen.

Straks verschijnt er ook een artikel op onze website van de hoofdontwikkelaar van Ethereum, die past bij wat wij vaak zeggen. Hij stelt dat crypto over het algemeen een casino is en er te weinig serieuze toepassingen zijn.

Resumerend, we hebben nu dus een cavalerie uit Japan en een cavalerie uit Amerika. Alles wordt gedaan om aandelenkoersen en andere risicovolle activa niet verder onder druk te zetten.

Met andere woorden, misschien blijven we op de korte termijn nog volatiel, maar het is duidelijk dat dit een bodem onder de markt kan leggen. Hierdoor is het mogelijk dat elke daling vanaf nu wordt gekocht.

Dat gezegd hebbende, zou een verdere correctie nog steeds wenselijk kunnen zijn, maar zoals het er nu uitziet, is het mogelijk dat alles weer omhoog vliegt. Onzekerheden blijven bestaan, dus die moeten we in de gaten houden. Voor nu een hogere opening. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.