Navigation

SCE Trader: Morning Call maandag 7 oktober - verdeelde start voorzien

SCE Trader: Morning Call maandag 7 oktober - verdeelde start voorzien

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Zo brengen we de visie van Mathijs over crypto en heeft Hubert een nieuwe video over opties gemaakt. Ook aandacht voor Rio Tinto in correlatie met AMG en Umicore en meer.

De huidige signalen wijzen op een verdeelde start voor de Europese beurzen, waarbij de Eurostox-futures iets hoger liggen. De Amerikaanse beurzen stegen vrijdag flink, en in Azië zien we momenteel dat de meeste indices ook in de plus staan, hoewel er nog niet wordt gehandeld op het vasteland van China.

Het is belangrijk om op te merken dat de futuresmarkten voor China wel al worden verhandeld en sinds de Golden Week met 15% zijn gestegen. Dit kan erop wijzen dat, zodra de officiële handel weer begint, we een sterke stijging kunnen verwachten.

Op basis van de fair value zijn de Amerikaanse futures momenteel verdeeld, maar dit is slechts een momentopname.

De Europese beurzen gaan op 7 oktober, een zwarte dag voor Israël, dus waarschijnlijk verdeeld van start. De handel verwerkt de werkgelegenheidscijfers die vrijdag in Amerika zijn gepubliceerd en die wijzen op een sterker dan verwachte economie.

Dit kan ertoe leiden dat de Fed-renteverwachtingen kleiner worden, maar het kan ook betekenen dat de economie geen harde landing gaat vertonen, wat zelfs zou kunnen resulteren in een goldilocks scenario. Hiervoor moet echter de inflatie wel onder controle blijven.

Later deze week, op donderdag, verschijnt de consumentenprijsindex (CPI) in de Verenigde Staten, gevolgd door de producentenprijzen op vrijdag.

Op Wall Street zagen we vrijdag opnieuw een stijging, hoewel de handel wispelturig was en het opviel dat de omzetten bij veel aandelen vrij laag waren. Zo steeg NVIDIA met bijna 2%, maar de omzetten waren veel lager dan gemiddeld. De koers van Tesla steeg bijna 4%, met juist hogere dan gemiddelde volumes.

In Azië zien we dat de meeste markten redelijke plussen laten zien. De markten profiteren van de stijging van de Amerikaanse beurs en van de verwachting dat de Chinese markten, zodra ze weer open zijn, extra steun bieden. Ook worden er meer stimulansen vanuit de Chinese overheid verwacht. Goldman Sachs heeft tevens in een noot aangegeven meer winst te zien in China.

De regering van China houdt morgen persconferentie over de economische beleidsmaatregelen. Ondanks stimulerings-inspanningen om de groei te bevorderen, wordt van officials verwacht dat ze belangrijke updates geven over de worstelende economische koers van het land.

Op de obligatiemarkten zien we momenteel dat de rente iets is opgelopen, maar dit is nog steeds geen echte verstoring, gezien de werkgelegenheidscijfers in Amerika sterker waren dan verwacht.

We zien dat de rente op het 10-jarige Amerikaanse papier de grens van 4% weer heeft bereikt, wat belangrijk is om in de gaten te houden. Als de rente boven de 4% komt, kan het zijn dat beleggers voorzichtiger worden. Het 10-jarige Amerikaanse papier toont momenteel een yield van 3,98%. Het Duitse papier heeft een rendement van 2,21%, en het Japanse papier laat een rendement zien van 0,92%. Het Franse en Italiaanse papier is ook iets opgelopen.

Wat betreft valuta, de dollar is de afgelopen handelssessies sterker geworden. De dollar reageert op de beter dan verwachte cijfers in Amerika en de kleinere kans op een renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve, evenals op de zwakke Europese economie. De dollar-yen noteert momenteel op 148,5, wat een stijging betekent.

Bij commodities is goud iets gedaald, terwijl olie ook iets lager staat in afwachting van ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Op deze dag, 7 oktober, is het een jaar geleden dat er een drama plaatsvond in Israël, wat de reden is voor de gespannen sfeer, omdat men vreest voor nieuwe aanslagen vandaag.

In de crypto-markt constateren we dat de koers van Bitcoin momenteel op 63.700 dollar ligt. Dit is een niveau dat we al eerder hebben gezien, waardoor we hier niet meteen conclusies aan durven te verbinden. De altcoins zijn overwegend verdeeld, met lage omzetten in deze markt.

Samenvattend lijkt het erop dat de Europese beurzen verdeeld gaan starten. Mochten de futures van de Eurostox een goede indicatie zijn, dan zou dit kunnen betekenen dat we zelfs iets hoger beginnen.

Toch lijkt de markt aan de andere kant nogal afwachtend te zijn, met het oog op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de inflatiedata die later deze week in Amerika bekend worden gemaakt. Voor nu lijkt het eerst een verdeelde start te worden.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.