SCE Trader: Morning Call donderdag 7 oktober - iets hoger na euforie VS
Vandaag op onze website ondermeer aandacht voor Adyen, Aalberts, Alfen, Qualcomm, ARM en enkele andere ondernemingen. Ook aandacht voor Bitcoin en andere zaken. Sommige resultaten gaan we kort bespreken, terwijl we op andere dieper ingaan. Het kan zijn dat dit bericht de bekendmaking van enkele cijfers kruist.
Adyen behaalde in het derde kwartaal een netto-omzet van 498,3 miljoen euro, wat lager is dan de verwachte 503,8 miljoen euro. ArcelorMittal had een EBITDA in 3Q van 1,59 miljard tegen 1,47 miljard, beter dan verwacht. Met beide aandelen doen niks qua langere trend. Straks komen we er nog even op terug.
De verwachting is dat Europese beurzen vandaag licht positief openen. Dit met de rentebeslissing van de BoE en de Fed op de agenda die beiden volgens analisten de rente met 25 basispunten gaan verlagen.
Gisteren bleef Europa achter bij de rally op Wall Street, die werd aangewakkerd door de herverkiezing van Trump in Amerika.
Dit optimisme kan misschien doorwerken op de Europese markten, tenzij Europa "niet gelooft" dat de stijging zich gaat voortzetten. Ook positioneert de markt zich voor de Fed-meeting waar een renteverlaging van 25 basispunten wordt voorzien.
Op basis van de fair value van de VS futures zou Amerika vanmiddag iets hoger starten. Dit is echter een momentopname.
De Europese beurzen, die gisteren zwakker sloten, kijken nu naar Amerika, waar dus een uitbundige rally plaatsvond. Verschillende Amerikaanse indices bereikten nieuwe recordniveaus en het was de grootste stijging ooit (procentueel) die heeft plaatsgevonden na een verkiezingsdag.
Europa had zorgen dat de grote verkiezingsoverwinning van Trump zou kunnen leiden tot sancties die de regio kunnen treffen. Hierdoor zagen we over het algemeen lagere prijzen, met name bij chipaandelen die zwakker presteerden. Toch denken we dat het uiteindelijk zal meevallen, omdat iedereen op een gegeven moment met elkaar zal moeten samenwerken.
Op Wall Street heerste een euforische stemming. De overwinning van Trump wordt door beleggers gezien als positief voor Amerikaanse aandelen. De duidelijkheid van zijn overwinning zorgde voor stabiliteit en voorkomt misschien chaos.
Vooral de zogenaamde Amerikaanse lokale fondsen, gemeten aan de Russell 2000, lieten sterke stijgingen zien. Banken konden niet meer gestopt worden vanwege de verwachting dat er versoepelende regels aankomen. Tesla was de grote winnaar en steeg maar liefst 15%. Clean energy daalde juist.
De rally ging gepaard met oplopende rentetarieven. Dit kan minder gunstig zijn, omdat hogere rentes een negatieve impact kunnen hebben op de aandelenmarkt. Aan de andere kant weten we hoe lang markten kunnen overdrijven, waardoor verdere stijgingen niet uitgesloten zijn.
In Azië zien we dat de Nikkei-index licht lager noteert, terwijl Chinese aandelen juist winsten laten zien.
Obligaties lieten een daling zien (Amerika), waardoor het effectieve rendement is gestegen. Na het sluiten van de beurs in New York was er een consolidatie, maar staatsobligaties noteren nog steeds met verhoogde yields. Het tienjarige Amerikaanse staatsobligatierendement staat op 4,44%, terwijl Japanse obligaties op 1,02% staan.
In Europa zien we juist dalende effectieve rendementen, met in Duitsland een rendement van 2,39%, terwijl Italiaanse en Franse obligaties iets zijn opgelopen.
Bondskanselier Olaf Scholz van Duitsland heeft aangekondigd op 15 januari een vertrouwensstemming in het parlement te houden, na het uiteenvallen van zijn regeringscoalitie. Dit besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner, leider van coalitiepartner FDP, na weken van interne conflicten over de begroting voor 2025. De FDP heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de coalitie, waardoor de weg vrij is voor vervroegde verkiezingen, mogelijk in maart.
De dollar kende een sterke rally en noteert momenteel op 1,0740 tegen de euro. Deze stijging zette direct in toen duidelijk werd dat Trump de overwinning behaalde. De dollar staat ten opzichte van de yen op 154,2.
Bij commodoties zagen we een scherpe daling van de goudprijs, vooral als gevolg van de stijgende dollar. De olieprijs wist zich juist te herstellen nadat deze eerder was gedaald, omdat Trump de olieproductie wil verhogen, ondanks een vermeend overschot. Verder noteerde cacao zwakker met een verlies van 4%, terwijl koper 1,5% steeg in de hoop dat stimuleringsmaatregelen in China hun vruchten beginnen af te werpen.
In de crypto-markt was er volop vreugde: Bitcoin steeg, evenals altcoins, met een duidelijke stijging voor Ethereum. Dit heeft deels te maken met het feit dat Trump door sommigen als de "Bitcoin-president" wordt beschouwd.
Of deze opvatting echt waargemaakt wordt, moet nog blijken. Wel is het een goed teken dat Bitcoin zijn oude recordniveaus heeft doorbroken, wat hoop geeft tot een rally in de laatste maanden van het jaar.
Samenvattend verwachten we dat de Europese beurzen vandaag positief openen. Het is afwachten hoe de markten verder reageren op de herverkiezing van Trump en de mogelijke zorgen over sancties richting Europa en de gestegen rente. De markten positioneren zich in aanloop naar de rentebeslissing van de Federal Reserve.
Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.