Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 8 februari 2024 - hogere start gezien

De verwachting is dat Europa vandaag hoger zal starten, dit na een hoger slot in New York, na een beter dan verwachtte verlopen veiling van 10 jaar Amerikaanse obligaties en vanwege een hoger Azië waarbij de Nikkei-index op dit moment op een nieuw hoogtepunt van 34 jaar staat.

De fair value van de Amerikaanse futures, uiteraard de momentopname, die tonen een verdeelde opening voor vanmiddag.

Adyen is met cijfers gekomen en de omzet was iets hoger dan verwacht. Binnen de Franse banksector zijn er verdeelde cijfers. Siemens was over de linie beter dan verwacht. Kering is met een tempering van de omzet gekomen.

Wall Street opende gisteren al wat beter en na de veiling van het Amerikaanse schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar gingen de koersen verder naar boven. De S&P 500-index heeft nu de psychologische grens van 5000 bereikt.

De veiling van het schatkistpapier geeft volgens handelaren aan dat de Federal Reserve inderdaad de rente kan gaan verlagen, zoals natuurlijk reeds ook al wordt verwacht. Tegelijkertijd geeft het ook aan dat de veiling misschien wel beter dan verwacht verliep door zorgen binnen het Amerikaanse commerciële vastgoed wat een extra impuls zou hebben gegeven.

In Amerika kwam Uber voorbeurs met de cijfers. Het aandeel bleef vlak liggen, maar de cijfers waren heel erg sterk. Ook kwam nabeurs Disney met de resultaten. Deze waren veel beter dan verwacht, met een aantal reorganisaties en andere zaken die de koers liften.

Maar de grote winnaar nabeurs was het aandeel Arm Holdings [ARM] dat 20% steeg. Arm gaf notabene eind vorig jaar nog een omzet- en winstwaarschuwing en kwam nu met veel beter dan verwachte cijfers.

Dit wordt gezien als een positief signaal voor de chipindustrie en dan wordt vooral weer gekeken naar het aandeel ASML in dit geval Uit de cijfers van Arm blijkt dat nieuwe ontwerpen voor vooral artificiële intelligentiechips die winnen. Daarvoor, om deze chips te maken, heb je de wafersteppers van ASML nodig.

De Japanse Nikkei in Azië bereikte vannacht een nieuw 34-jaars hoogtepunt van nadat een rapport suggereerde dat de centrale bank van het land haar monetaire beleid niet agressief gaat verkrappen. De Nikkei bereikte een niveau van bijna 37.000, een flinke stijging van op een gegeven moment van bijna 2%. Het aandeel Softbank maakte een grote koerssprong omdat het nog steeds een aanzienlijk belang heeft in Arm.

In China gerelateerde markten staan de meeste beurzen op dit moment hoger. De Hang Seng in Hong Kong is een negatieve dissonant met een verlies van ongeveer één procent, maar de beurzen in mainland China, het vasteland, die staan tussen de 1 en 2 procent hoger omdat de Chinese overheid maatregelen blijft doorvoeren om de aandelenmarkt te ondersteunen.

Ook kwamen in China de consumentenprijsindex gegevens uit voor januari. Deze daalde op jaarbasis met 0,8%, dat is steiler dan de verwachte 0,5% die werd verwacht. Dit zou overigens nog steeds een teken kunnen zijn dat de economie afkoelt.

Op andere Aziatische markten zijn overwegend ook mooie plussen momenteel. Dat houdt in dat over de linie Azië hoger ligt met een positieve reactie op de winst in Amerika.

Bij obligaties kunnen we momenteel constateren dat de onderliggende toon vriendelijk is. Het beeld is overnight verdeeld geweest, maar het ging vooral om de veiling van 10-jarig Amerikaans schatkistpapier op woensdag. Het was een recordbedrag van 42 miljard dollar en de markt was benieuwd of dat goed zou worden geabsorbeerd door de markt en inderdaad dat gebeurde. De veiling verliep veel beter dan verwacht.

Amerika doet dit jaar veel uitgiftes van schatkistpapier om rente dan wel schulden te herfinancieren. Dat deze veiling goed is verlopen geeft momenteel steun aan de obligatiemarkten emet vandaag de veiling van 30-jarig papier.

Bij valuta beweegt de dollar zijwaarts. In de sector commodities kiest olie momenteel geen richting. NatGas is verder gedaald. Goud beweegt zijwaarts.

Crypto is overnight iets positiever. Het blijven kleine bewegingen. Vandaag kan de rechter beslissen dat Genesis haar GBTC mag verkopen, dat staat gelijk aan Bitcoin. Het zou dan gaan om 1,4 miljard, zoals eerder gemeld. Het is afwachten wat voor effect dit op de markt heeft. De ene partij zegt dat er direct weer nieuwe Bitcoin worden gekocht, maar anderen die twijfelen daarover.

In ieder geval, wat we al eerder hebben gezien zal het uiteindelijk een rimpeling zijn voor de lange termijn voor Bitcoin dat momenteel nog steeds koersdruk kent uit GBTC.

Tevens kwam Chainanalyses met een rapport, daar komen we later vandaag op terug, over diefstal in crypto. Dit rapport laat wederom zien hoe belangrijk een protocol als HAPI kan worden, wat zich bezighoudt met cyber security. HAPI heeft ook een samenwerking met Chainanalyses.

Resumerend, de veiling van Amerikaanse 10 jaar schatkistpapier die beter verliep dan verwacht en nabeurs bedrijfsresultaten van Disney en Arm zijn positief voor de stemming. Evenals een beter Azië en andere bedrijfsresultaten die geen verstoring zijn. Het gevolg vandaag zal zijn dat we ervan uitgaan dat Europa weer hoger zal starten en dat de markten opnieuw vooruit blijven kijken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.