Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 8 maart - iets betere start


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag iets beter gaat starten. Biden heeft de State of the Union gehouden. Die lijkt momenteel als neutraal te worden ervaren door de financiële markten. Wall Street was hoger. Azië is sterk. Dit wijst op een beter begin voor Europa in de aanloop naar de werkgelegenheidscijfers in de VS. En Coinbase is met een rapport gekomen en waarschuwt voor de hype in de crypto AI-tokens.

Op basis van fair value is momenteel een verdeeld beeld zichtbaar op de Amerikaanse futuresmarkten. Dat is uiteraard een momentopname. 

Europa heeft gisteren een redelijk sterke dag gehad waarbij technologie toch weer de boventoon voerde. Dit zagen we overigens ook op andere markten. Ook viel het op dat er selectieve vraag was naar lokale fondsen. Het is mogelijk dat dat zich vandaag gaat doorzetten.

Maar de markt zal vooral gespitst zijn op de werkgelegenheidscijfers die uitkomen in de Verenigde Staten en als market moving kunnen worden onderschreven.

Op Wall Street was de tweede dag van de hearing van Powell en die leverde wel degelijk nieuws op. New York sloot dan ook sterk. Powell liet voor het Senaat weten dat hij eigenlijk meer vertrouwen heeft gekregen dat de Federal Reserve inderdaad later dit jaar de rente kan gaan verlagen. Dat wordt als een positief gezien. Dit nadat eerder op de dag de ECB de rente ongewijzigd liet en ook dovish klonk.

Op de Aziatische beuren zijn aanzienlijke winsten zichtbaar. De markten daar hopen toch weer, althans vandaag qua sentiment, dat er meer stimuleringen plaats gaan vinden vanuit China.

Op obligatiemarkten zien we momenteel dat het tienjarige Amerikaans papier een yield laat zien van 4,08%. Daarmee zijn obligaties gestegen en is het effectief rendement gedaald. Het Japanse papier laat een yield zien van 0,73% en de Duitse bund op tien jaar een yield van 2,29%. Dit nadat gisteren de ECB de rente ongewijzigd liet. Maar de kans wordt groter ingeschat dat de ECB dit jaar niet drie keer maar zelfs vier keer de rente gaat verlagen.

Op de valutamarkten is de dollar iets zwakker geworden, maar wel binnen de range. Bij commodities is olie teruggevallen vanaf haar toppen. De goudprijs weet de meeste van haar recente winsten vast te houden.

Bij crypto weet Bitcoin de winsten te consolideren, terwijl bij altcoins het beeld verdeelder is. De toon is goed want er zit nog veel emotie en hype in deze altcoins, maar de meesten zijn in Azië wel teruggevallen.

Resumerend, er wordt verwacht dat we vandaag iets hoger beginnen in afwachting van de werkgelegenheidscijfers. Zowel de ECB-meeting als de tweede dag van de hoorzitting van Powell voor de Senaat bevatte positieve factoren.

Nu is het cruciaal dat de werkgelegenheidscijfers geen verstoring veroorzaken, waardoor de zorgen over rentestijgingen op de kapitaalmarkten afnemen en de hoop op snelle renteverlagingen van centrale banken toeneemt. Met andere woorden, vandaag kan mogelijk meer duidelijkheid verschaffen over de rente.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.