Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 8 april: afwachtende houding - rente - goud


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


In Europa kan de start van de week verdeeld zijn. Wall Street sloot vrijdag hoger na sterke werkgelegenheidscijfers, terwijl Aziatische markten gemengde resultaten laten zien.

De Amerikaanse futures suggereren dat de beurs in New York vanmiddag iets lager zal beginnen, maar dit kan nog veranderen.

Deze week staan ​​belangrijke gebeurtenissen op de agenda, waaronder de ECB-vergadering en inflatiecijfers uit Amerika. De markt negeert de hoge rentetarieven, maar voor hoe lang nu de "neutral rate" wel eens hoger kan zijn dan de markt aanvankelijk dacht.

Geopolitiek blijft op de agenda staan. Ook nu Moskou heeft verklaard dat de concertaanvallers van enkele weken geleden volgens hun eigen verklaringen plotseling toch geld hebben aangenomen uit Oekraïne.

Op Wall Street sloot de markt hoger na een onverwachte toename van 303.000 nieuwe banen in maart, wat de mogelijkheid van renteverlagingen door de Federal Reserve kan vertragen.

Voor de derde maand op rij overtroffen de Amerikaanse jobs data de schattingen. Opnieuw wilde beleggers het sterke nieuws positief interpreteren, terwijl de implicaties voor het monetaire beleid opwaarts werden aangepast.

De jaarlijkse loongroei bleef op 4,1% en dat was het laagste niveau sinds november. In een positieve ontwikkeling steeg de werkloosheid, te midden van een toename van het participatiepercentage, wat velen doen vermoeden dat immigratie een rol speelt in de dynamiek van de arbeidsmarkt.

Tevens was er veel gedoe rond Tesla. Want Reuters meldde dat Tesla stopt met de ontwikkeling van een goedkope auto. Elon Musk liet weten dat dit niet waar is. Ook zagen we dat HubSpot terrein won, omdat Alphabet het bedrijf wil overnemen. De grootste overname die vrijdag werd bekendgemaakt in Amerika was van Johnson & Johnson, die Shockwave gaat overnemen. Dit is een fabrikant van medische hulpmiddelen. Het aandeel Johnson & Johnson bleef goed liggen en we zien het aandeel ook als een lange termijn groeier.

In Azië is er een verdeeld beeld zichtbaar, mede veroorzaakt doordat verschillende Aziatische centrale banken deze week gaan vergaderen. Onder meer in Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Thailand en de Filipijnen. De verwachting is dat de tarieven ongewijzigd blijven.

De Chinezen maakte ook bekend dat de People's Bank of China, de centrale bank van China, $70 miljard wil vrijmaken voor technologische innovatie. De Chinese beurs reageert hier echter nauwelijks op en staat iets lager, terwijl Japan en Korea iets hoger liggen.

Bij obligaties kunnen we momenteel zien dat het effectief rendement boven de 4,4% ligt voor het Amerikaans papier op 4,403%. Het Japanse papier staat op een effectief rendement van 0,77% en het Duitse papier op 2,4%.

De hogere rente moeten we nu echt in de gaten houden, want dit kan wel degelijk effect hebben op andere risico-activa.

Bij valuta verloor de Canadese dollar terrein nadat de Canadese banen-data negatief werden uitgelegd, wat speculatie opwekte dat de Bank of Canada een renteverlaging zou kunnen overwegen. Over het algemeen is de dollar iets sterker.

Bij commodities is olie lager en verliest bijna 1,5%. Dit wordt gezien als een momentopname in de opgaande trend. Goud en zilver liggen juist weer sterker, waarbij de goudprijs nu al de 2350 dollar nadert en een verdere break out laat zien.

Op de crypto-markt zien we momenteel een zijwaarts tot hoger beeld met Bitcoin net boven de 69.500 dollar ligt. De vraag is echter of Bitcoin nu al meteen gaat doorracen naar boven of toch nog een tijdje gaat consolideren, net als de altcoins.

Resumerend. De markten hebben deze week te maken met een aantal elementen, ondermeer inflatiedata in Amerika en de ECB-meeting. Tevens is geopolitiek iets meer naar voren geschoven. De ondertoon blijft opvallend sterk. Het is mogelijk dat er een rotatie komt naar meer cyclische waarde, hoewel dat eerder niet doorzette. In ieder geval blijven we voor de korte termijn toch wat terughoudend over de koersvorming, terwijl op de lange termijn bij de huidige bekende gegevens de vooruitzichten sterk blijven.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.