Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 8 mei: iets lager na winsten gisteren

SCE Trader: Morning Call - woensdag 8 mei: iets lager na winsten gisteren

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag iets lager kan gaan starten. De Amerikaanse beurs was richtingloos en in Azië zien we overwegend rood op de borden.

Op basis van fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, een momentopname, zou New York vanmiddag zonder richting gaan beginnen.

De Amsterdamse beurs, om daar meteen mee te beginnen, bereikte gisteren een mijlpaal door de 900 te bereiken een nieuw record. Terwijl we voor de langere termijn een uptrend zien, ook op andere beurzen, waarbij de BEL-20 dan door de 4000 kan gaan, ziet het er vandaag naar uit dat beleggers een dag geen zin hebben.

De internationale markten doen het al minder en terwijl de rente juist iets is gedaald (tot stabiel), zien we dus dat dat voor vandaag dat dit onvoldoende steun geeft. Dat was ook zichtbaar Azië en in Amerika, waarbij Fed medewerkers opnieuw uitspraken deden die er toch op wijzen dat we niet al te optimistisch mogen zijn over renteverlagingen op de korte termijn.

In Amsterdam kwamen er nog een paar kleinere bedrijven met resultaten. Marel verraste toch wel in positieve zin, terwijl AMG ons inziens weinig biedt. Zoals eerder aangegeven doen we ook niks met het aandeel en denken dat de markten veel te positief gestemd zijn over dit bedrijf op de korte termijn.

BMW viel op de headlines iets tegen. Siemens Energy was beter dan verwacht, maar daar doen we niets mee. En AB InBev versloeg de verwachtingen.

Op Wall Street bleef de handel stabiel. Fed-bestuurder Kashkari sluit een renteverhoging niet uit, maar zijn opmerkingen hadden weinig effect. Na het sluiten van de beurs rapporteerde Reddit de cijfers en steeg fors. Wij zouden niks doen met dit aandeel, terwijl Rivian te maken kreeg met grote fluctuaties en 5% verloor. Tijdens de handelssessie daalde Disney bijna 10% na de bekendmaking van hun financiële resultaten.

In Azië doen de markten een stap terug. De Chinese beurzen zijn ook lager, nadat deze de afgelopen tijd juist een meer opgewekt beeld lieten zien. De markten in Azië bereiden zich ondermeer voor op een aantal belangrijke bedrijfsresultaten.

Toyota presenteerde vanochtend financiële resultaten die iets minder positief waren dan analisten hadden verwacht. Het kondigde ook voor 3,04% van zijn eigen aandelen terug te kopen.

Nintendo daalt bijna 4% na de bekendmaking van de kwartaalresultaten en de aankondiging van een nieuwe Switch-console voor dit boekjaar. Ondanks dat de vierde kwartaal resultaten over het algemeen beter waren dan verwacht, behalve qua omzet, verwacht Nintendo een daling van 39% in de nettowinst tot 300 miljard yen voor het fiscale jaar dat eindigt in maart 2025.

Bij obligaties noteert het tienjarige Amerikaans papier op een effectief rendement van 4,48%. Het Duitse papier staat op 2,42% en het Japanse papier op 0,88%.

Daarmee is de rente stabiel gebleven tot iets gedaald. De vraag wordt nu of de rentemarkten nog verder verbeteren. Gebeurt dat, dan blijft dat een support voor aandelen. Maar de laatste uitspraken van Fed-medewerkers wijzen er toch eerder op dat de rente mogelijkerwijs op dit hoge niveau blijft liggen. Vandaag is er een veiling van 10-jarig Amerikaans papier.

Bij valuta is de dollar iets sterker geworden. Bij commodities is olie weer lager, waarmee het de steuniveaus doorbreekt. Volgende maand vergadert de OPEC en de verwachting is dat daar maatregelen worden genomen om de olieprijs te ondersteunen. Goud en zilver staan fractioneel beter.

Bij crypto zien we dat deze in een trading range blijft. De koers van Bitcoin staat momenteel net onder de 63.000 dollar. Crypto maakt een wat moeilijkere periode mee.

Hoewel partijen erop blijven wijzen dat er een steeds bredere adoptie komt van Bitcoin, en de spot Bitcoin ETF's bij beleggers en fundmanagers, heeft dat de laatste tijd weinig effect. Op de langere termijn kan dit uiteraard een support worden voor Bitcoin, aangezien er schaarste kan ontstaan.

Resumerend, terwijl de rentemarkten redelijk stabiel zijn gebleven, en dus op zich een neutrale factor, zien we dat beleggers eigenlijk geen zin hebben. Het begon al in Amerika met een handel zonder richting. In Azië zien we lagere noteringen. En, ondanks dat we het niet uitsluiten dat een aantal beurzen nieuwe ronde getallen willen doorbreken, ziet het er naar uit dat daarvoor vandaag een pauze in wordt ingelast, en we eerder wat lager kunnen gaan. Daarna gaat het beeld in Amerika weer de handel bepalen. Dat zien we dan weer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.