Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 8 juli: reactie op schok Frankrijk

SCE Trader: Morning Call - maandag 8 juli: reactie op schok Frankrijk

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De huidige signalen wijzen erop dat Europa verdeeld tot iets lager kan starten. Dit kan uiteraard in de aanloop naar 9 uur allemaal nog veranderen na de verrassende verkiezingsuitslag in Frankrijk, waar een coalitie van links heeft gewonnen.

De Amerikaanse beurs was vrijdag hoger en bereikte weer nieuwe records. Tegelijkertijd zien we momenteel in Azië een overwegend verdeeld tot lager beeld.

Op basis van een momentopname van de fair value staat de Amerikaanse futuresmarkt op dit moment iets lager.

De Europese beurzen gaan vandaag de verkiezingsontwikkelingen in Frankrijk verwerken, waarbij niet Le Pen de grootste is geworden, maar het linkse Franse blok. Dit blok bestaat uit meerdere partijen.

Tot nu toe reageren de markten vrij rustig en afwachtend voordat de officiële handel begint. Deze verkiezingsuitslag kan echter wel degelijk gevolgen hebben. De linkse Franse groep zal waarschijnlijk de budgetdiscipline nog meer aan zijn laars lappen, wat de spanningen met Brussel kan laten oplopen. Ook is de vraag of ratingbureaus Frankrijk verder gaan downgraden qua kredietwaardigheid, waardoor het duurder wordt voor het land om te lenen.

Tot nu toe is de reactie rustig, maar we moeten afwachten of dat zo blijft in de aanloop naar de officiële opening. De markten voelen zich wel gesteund door de werkgelegenheidscijfers van vrijdag in Amerika, die onderliggend aantonen dat de economie aan het afkoelen is. Dit zorgt voor meer rust op de Amerikaanse rentemarkten, wat als steun wordt gezien. Overigens, op dinsdag houdt Powell zijn testimonia voor het Amerikaanse congres.

In Europa kan Delivery Hero mogelijk lager starten nu de EU een hoger dan verwachte antitrustboete oplegt, die kan oplopen tot 400 miljoen euro.

Vrijdagmiddag maakte Heijmans bekend woningen te gaan bouwen in Middelburg. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt, maar de orderportefeuille van Heijmans blijft groeien.

Terug naar Parijs: de stemming in Europa zou gedeeltelijk kunnen afhangen van de reactie van de Franse financiële waarden. Vorige week waren deze flink in herstel en nu is de vraag of dit herstel zich voortzet of dat er toch weer druk komt.

Een mogelijk steunpunt is dat geen van de drie grote blokken (links, rechts en het blok van Macron) een meerderheid heeft in het parlement, waardoor ze moeten samenwerken. Aan de andere kant kan dit juist tot chaos leiden. Deze factoren kunnen de Franse markt, Europa en de Franse financiële waarden beïnvloeden.

Op Wall Street waren vrijdag opnieuw records te zien, ondanks lage omzetten. NVIDIA daalde door een downgrade, terwijl de stemming rond Tesla vast was.

Ook werd bekend dat Boeing schuldig pleit aan fraude. Boeing geeft toe de voorwaarden te hebben geschonden rond twee dodelijke incidenten met de 737 MAX-toestellen. Overigens doen wij op dit moment niets met Boeing, waarbij het schuldig pleiten wel de beste oplossing om de zaak achter zich te laten.

In Azië is het beeld vrij onduidelijk, waarbij de meeste markten lager staan, hoewel de Nikkei net boven water blijft. De Hang Seng is vooral zwak en verliest ruim een procent.

Op de obligatiemarkten staat het tienjarig Amerikaans papier op 4,3%, het Duitse papier op 2,53% en het Japanse papier op 1,085%. De bewegingen zijn beperkt.

Italiaans en Frans papier reageren nauwelijks op de Franse verkiezingsuitslag en blijven rond hetzelfde niveau als vrijdag bij het sluiten van de markt.

Bij valuta, ondanks de dreiging van ratingbureaus om Frankrijk verder te downgraden, is de euro slechts gematigd zwakker. Bij commodities noteren goud en olie momenteel iets lager, terwijl basis- en industriële metalen in Azië iets beter noteren, wat ook een steun kan vormen in Europa.

Bij crypto is na de daling van vorige week en een mild herstel in het weekend nu weer een beperkte daling zichtbaar. Het is nog onduidelijk of crypto al een bodem heeft bereikt.

Samenvattend wijzen de huidige signalen erop dat de markt afwachtend, rustig en terughoudend reageert op de Franse verkiezingen. In de loop van de dag, en zeker in de ochtend, moet worden gekeken of deze reactie zo rustig blijft. De uitslag is een schok, maar doordat geen van de drie partijen een meerderheid heeft, kan het misschien meevallen. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen dat dit juist tot chaos kan leiden. De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers geven steun omdat ze aantonen dat de economie voorzichtig afkoelt. Tegelijkertijd prepareert de markt zich ook voor de Amerikaanse inflatiecijfers die later deze week uitkomen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.