Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 9 februari 2024 - verdeelde start gezien


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van scetrader.nl. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld zal starten. Op donderdag hadden de Europese beurzen een sterke dag, met name Amsterdam vanwege de rally in het aandeel Adyen. Vanochtend kwam Aperam op headline-niveau met iets beter dan verwachte cijfers, maar het bedrijf blijft voorzichtig.

Wall Street eindigde gisteren verdeeld tot iets hoger met een nieuw record voor de S&P 500, terwijl in Azië momenteel de Nikkei-index een nieuw 34-jaars hoogtepunt bereikt. Andere Aziatische beurzen komt geen duiding uit omdat deze overwegend gesloten zijn vanwege het Chinese nieuwjaar.

De fair value op basis van de Amerikaanse futures toont op dit moment een verdeeld beeld voor New York als momentopname. In Amerika worden vandaag de herzieningen bekendgemaakt met betrekking tot inflatiedata. Dit kan invloed hebben.

Amsterdam zal vandaag ook weer kijken naar Adyen. Het was op donderdag de grote stijger en de aanjager om de AEX naar een nieuw record te brengen. Maar Adyen heeft in een extra toelichting door de CFO gezegd dat hij voorzichtig is over de marges en dat de groei van de guidance aan de onderkant kan uitkomen dit jaar.

De mededeling van de CFO van Adyen vinden wij opmerkelijk. Immers, tijdens de resultaatpresentatie zelf werd er geen outlook gegeven voor 2024. We hebben al eerder gezegd dat wij niets met het aandeel Adyen doen. Wij kiezen liever voor andere technologiegerelateerde bedrijven. Juist vanwege de communicatie, maar ook omdat Adyen een relatief duur aandeel is.

De handel op Wall Street was zijwaarts tot iets hoger. Disney deed het heel sterk met een winst van bijna 12%. Disney lijkt weer op de goede weg te zijn. De grote winnaar gisteren op de Amerikaanse beurs was de chipdesigner Arm Holdings. Dat won 48% nadat het de dag ervoor nabeurs met beter dan verwachte cijfers was gekomen.

Arm Holdings is een heel duur aandeel. Als je kijkt naar de mededelingen van Arm Holdings liggen er waarschijnlijk betere kansen in andere chipgerelateerde aandelen die goedkoper zijn.

Nabeurs kwam Cloudflare met cijfers. Dit aandeel ging maar liefst 21% omhoog. Het bedrijf profiteert van de opkomst van artificiële intelligentie.

In Azië zijn de meeste beurzen gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar, met de Hang Seng die een halve handelsdag kent en lager sloot. Daarentegen doorbrak de Nikkei voor het eerst in 34 jaar de grens van 37.000.

Op vrijdag vertelde de gouverneur van de Bank of Japan (BoJ), Kazuo Ueda, aan het lagerhuis dat soepele monetaire omstandigheden zullen aanhouden, zelfs als de BoJ haar beleid van negatieve rentetarieven afschaft. Dat werd positief opgevat.

Op obligatiemarkten was er op donderdag een veiling van 30-jarig Amerikaans schatkistpapier. Deze verliep beter dan verwacht. De dag ervoor was er al een veiling geweest van 10-jarig papier. Kijkend naar de rente, dan zien we dat de Amerikaanse 10-jaars-rente toch weer naar boven is geslopen naar de 4,15%. Dat is de top van de afgelopen dagen. Dit zou eventueel een remmende factor voor aandelen kunnen zijn.

Bij valuta blijft de dollar zijwaarts bewegen. Onlangs is de euro sterker geworden. Olie liet een sterke stijging zien de afgelopen 24 uur bij commodities. Dit wordt ondermeer toegeschreven aan het feit dat er opnieuw een risicopremie is ingebouwd, omdat de spanningen in het Midden-Oosten nog niet voorbij zijn. NatGas is in Amerika weer verder gedaald. Goud noteert fractioneel lager.

In crypto kon Bitcoin gisteren een mooie rally neerzetten. Bitcoin noteert nu boven de 46.000 dollar. Eén van de redenen van de rally van Bitcoin zou mogelijk kunnen zijn dat BlackRock heeft gezegd dat het helemaal niet is uitgesloten dat BlackRock meer Bitcoin in de toekomst zal kopen als beleggingscategorie.

Resumerend, na de bewegingen op donderdag waarbij vooral de AEX steeg door de rally in Adyen zien de zaken er voor vandaag wat verdeelder uit voor Europa. De S&P 500 kon de magische grens van 5.000 niet doorbreken en het rendement op obligaties is toch weer iets gestegen.

Tevens zijn reacties op bepaalde bedrijfsresultaten misschien wel net te veel van het goede. De trend is opwaarts, maar voor nu wordt vandaag een verdeelde start gezien. Tot slot, zoals in de jaren 90 werd gezegd ten tijde dat Alan Greenspan de baas was van de Fed: het feest gaat door totdat de muziek stopt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.