Navigation

SCE Trader: Morning Call - dinsdag 9 april: iets betere tot richtingloze start


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.



De verwachting is dat Europa vandaag iets hoger tot verdeeld zal starten. Op Wall Street sloten de belangrijkste indices op maandag zonder richting en vrijwel onveranderd. En in Azië zien we momenteel overwegend kleine winsten, waarbij de Nikkei opnieuw sterk presteert.

De Amerikaanse futures tonen op dit moment een verdeelde opening aan. Dit is een momentopname.

De Amsterdamse beurs wist op maandag enigszins terrein te boeken door selectieve vraag. Ook vandaag rekenen we daarop, waarbij onder meer de kans aanwezig is dat oliegerelateerde waarden het redelijk doen.

Tevens blijft de aandacht uitgaan naar de chipsector nadat er de laatste 24 uur positief nieuws naar buiten kwam. Opvallend was echter dat de chipaandelen in Amerika hier nauwelijks op reageerden wat mogelijk kan leiden tot minder enthousiasme in Europa.

In Amsterdam kan de aandacht liggen bij Alfen, waar de CEO heeft besloten zijn functie niet te accepteren. Over het algemeen wordt dit als negatief gezien.

Wall Street liet gisteren een verdeeld patroon zien en de markten bereiden zich voor op belangrijke economische gegevens later deze week en bedrijfsresultaten die vrijdag bekend worden gemaakt, met onder meer de cijfers van de banken.

Het aandeel Tesla steeg bijna 5% nadat het bedrijf opnieuw bevestigde dat het op 8 augustus plannen zal onthullen voor zijn Robotaxi. Boeing moest iets prijsgeven over weer een mankement aan één van hun vliegtuigen.

Halfgeleiders stegen ongeveer 1% nadat TSMC subsidie is toegekend voor de ondersteuning van de bouw van de fabriek in Phoenix, terwijl afzonderlijk werd gemeld dat Micron de prijzen dit kwartaal met meer dan 20% gaat verhogen.

In Azië staan de meeste beurzen iets hoger. De Nikkei doet het goed met een winst van bijna 1%. In Azië wordt ook nog steeds nagedacht over het bezoek van Janet Yellen, de Amerikaanse minister van financiën aan China. Dit verliep op zich goed, maar Yellen staat ook bekend als iemand die goed kan opschieten met de Chinezen. Of dit daadwerkelijk iets zal veranderen is nog maar de vraag.

Op de obligatiemarkten bedraagt het effectieve rendement van het tienjarige Amerikaanse papier momenteel 4,41%. Dit is iets gedaald ten opzichte van eerdere pieken gisteren maar nog steeds op verhoogde niveaus. In Japan is het effectief rendement van het tienjarige papier gestegen naar 0,79% en in Duitsland staat het op 2,43%.

De obligatiemarkten geven met stijgende rendementen aan dat de obligatiekoersen nog steeds onder druk liggen.

Op de valutamarkten is geen duidelijke trend zichtbaar en de dollar blijft zijwaarts bewegen. Bij commodities vertoont de olieprijs geen duidelijke richting en ligt momenteel stabiel. Hetzelfde geldt voor goud en zilver, die consolideren.

Crypto presteert momenteel redelijk goed, met Bitcoin boven de 71.000 dollar. De stijging van crypto heeft geleid tot een stijging van crypto-gerelateerde waarden, waaronder de aandelen Coinbase en MicroStrategy. De mining-aandelen lagen verdeeld vanwege de aankomende halving.

Resumerend, de markten blijven relatief goed presteren en we zien dat de Europese beurzen waarschijnlijk weer verdeeld zullen starten voor vandaag. Geopolitiek wordt in de gaten gehouden maar heeft een beperkte invloed op de handel, evenals de gestegen rente wat opmerkelijk blijft. Dit kan erop wijzen dat de markt onderliggend veel kracht vertoont, hoewel het nog steeds niet duidelijk is of deze rally op de korte termijn zal voortduren op de aandelenmarkten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.