Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 9 augustus: verdeeld in de zig-zag

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 9 augustus: verdeeld in de zig-zag

Op onze website meer. De verwachting is dat de Europese markten vandaag verdeeld starten na een grote rally in de Verenigde Staten en positieve resultaten op de Aziatische beurzen die momenteel uit handen worden gegeven.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten wordt verwacht dat de Amerikaanse beurzen vandaag licht lager openen. Dit is slechts een momentopname.

De Europese beurzen hebben een turbulente week achter de rug, met grote schommelingen. Op donderdag zagen we dat de koersen overwegend onder druk kwamen te staan. Hoewel de bedrijfsresultaten op donderdag redelijk waren, werd de daling voornamelijk veroorzaakt door de bewegingen rond de dollar-yen, ook wel bekend als de carry trade.

De dollar-yen is de afgelopen 24 uur enigszins tot rust gekomen, hoewel de afbouw van de carry trade volgens insiders nog niet voorbij is. Dit kan mogelijk nog steeds tot neerwaartse schokken leiden, waarbij de dollar-yen momenteel fractioneel lager ligt rond de 147.

Op Wall Street zagen we een sterke rally, waarbij de koersen over de gehele linie stegen na beter dan verwachte wekelijkse werkloosheidsaanvragen (jobless claims). De technologieaandelen presteerden goed met NVIDIA die zelfs 6% steeg.

De S&P 500 heeft een week van grote volatiliteit achter de rug, met opmerkelijke bewegingen zowel omhoog als omlaag. Maandag zag de index zijn grootste eenmalige verlies sinds september 2022, terwijl gisteren de grootste eenmalige stijging sinds november 2022 plaatsvond. Wat wordt het vandaag en de komende week? In ieder geval is de VIX na een enorme spike weer aan het dalen wat kan wijzen op normalisatie, maar ook dat kan zo weer omslaan bij de huidige onrust.

Een nieuwe Ipsos-peiling toont aan dat Harris haar rivaal Trump met 50% tot 48% verslaat in zeven belangrijke swing states: Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, North Carolina, Arizona en Nevada.

De markten in Azië noteren momenteel verdeeld, met een verbetering van de Nikkei die de prullenbak is ingegaan. Wel is er een sterke prestatie van de beurs in Hongkong. De beurzen in vasteland China hebben de winsten uit handen gegeven. De de inflatiecijfers in China lijken op het eerste gezicht neutraal voor de markten. Economen wijzen echter op een gebrek aan serieus herstel in de Chinese economie.

Bij obligaties noteert het 10-jarig Amerikaans staatspapier momenteel op 3,97%, het Japanse op 0,86%, en het Duitse op 2,27%. Het rendement op Italiaans en Frans staatspapier is iets lager. De obligatiemarkten zijn de laatste tijd volatiel. De rente is de afgelopen dagen iets opgelopen, maar dit wordt niet als verstorend gezien, aangezien de rente daarvoor sterk was gedaald door zorgen over een te snel afkoelende economie in de VS.

De slechte veiling van 30-jarig Amerikaans papier op donderdag werd grotendeels genegeerd door de markt, maar het blijft belangrijk om dit in de gaten te houden, aangezien een slechte veiling van 10-jarig papier op woensdag de sell-off die dag mede veroorzaakte.

Bij valuta beweegt de dollar zonder een "beslissing" te nemen. Bij commodities blijven de basis- en zware metalen onder druk, in lijn met zorgen over een verzwakkende economie en zwakte in China. Opmerkelijk is dat koper in Azië momenteel een redelijk sterke prestatie laat zien, en de vraag is nu of deze trend zich zal voortzetten. Hoewel het op de korte termijn onzeker blijft of de bodem is bereikt, verwachten we op de lange termijn een verdere stijging van de prijzen van zware metalen.

De goudprijs blijft rond recordniveaus liggen, terwijl de olieprijs momenteel iets hoger is, maar eigenlijk in een smalle range beweegt de afgelopen dagen.

Bij crypto zagen we dat de koersen sterk stegen met op het moment van schrijven weer koersdruk. De handel toonde echter opnieuw een bereidheid om risico's te nemen. Opvallend is dat dips inderdaad kopers aantrekken, maar het is nog onduidelijk of deze trend zich zal voortzetten. Mogelijk is een test nodig om echt zekerheid te krijgen over een duurzame bodemvorming, vooral bij Bitcoin.

Samenvattend lijkt het erop dat we vandaag verdeeld starten. Toch willen we benadrukken dat de handel op dit moment onzeker blijft, en dat de markten ook weer snel kunnen draaien. De lange trend blijft opwaarts. Voor nu wordt echter een verdeelde start verwacht. Op onze website meer.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.