Navigation

SCE Trader: Morning Call woensdag 9 oktober - gemixte start

SCE Trader: Morning Call woensdag 9 oktober - gemixte start

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer weer voor NVIDIA, Microsoft, ASML, Avantium, Just Eat, China en meer.

De huidige signalen wijzen erop dat de Europese beurzen verdeeld gaan openen. Op de Europese futuresmarkten zien we momenteel een gemengd beeld, met sommige zelfs licht negatief. De handel houdt rekening met een sterk presterende Amerikaanse beurs en op de Aziatische markten waar China opnieuw lagere noteringen laat zien.

De fair value voor de Amerikaanse futuresmarkten, een momentopname, suggereert dat de beurzen in New York vanmiddag licht lager openen.

De Europese beurzen ontvangen over het algemeen redelijk positieve signalen, vooral vanwege het enthousiasme rond de Amerikaanse beurs en bedrijven als NVIDIA. De chipsector en de sector van kunstmatige intelligentie zouden kopers kunnen zien bij dips.

Aan de andere kant is de Amerikaanse beurs opnieuw dicht bij een top en is het de vraag of deze high direct doorbroken wordt. Over het algemeen blijft het beeld van de markten sterk, met een positieve trend.

Wat betreft geopolitieke ontwikkelingen is het afwachten wat er gaat gebeuren tussen Iran en Israël. De olieprijs daalde gisteren echter flink, wat suggereert dat de markt zich weinig zorgen maakt over een grote escalatie. Deze lagere olieprijs zou kunnen leiden tot een daling van de koers van Shell.

Tegelijkertijd verwachten we winst bij chipgerelateerde aandelen. Daarnaast is het mogelijk dat Avantium stijgt, nu polyethyleen furanoaat (PEF) is goedgekeurd voor gebruik als verpakkingsmateriaal voor voedseltoepassingen in de Verenigde Staten. Just Eat kan wellicht profiteren van de aankondiging van een aandeleninkoop, hoewel dit nieuws al grotendeels bekend was.

Op Wall Street blijft het NVIDIA dat de show steelt met de chipindex (SOX) 1,3% hoger. Het aandeel won ruim 4% en nadert zijn oude top. Alles lijkt momenteel in het voordeel van NVIDIA te werken. Wij blijven ook inzetten op een stijging van het aandeel en zullen daar vandaag verder op terugkomen.

Boeing daarentegen blijft terrein verliezen, en de problemen bij het bedrijf lijken nog lang niet voorbij. Ook S&P overweegt Boeing een junkstatus te geven. Dat zou wel eens een gevalletje GM kunnen worden dat tijdens de financiële crisis van 2008 zijn naam moest veranderen van General Motors naar Government Motors.

In Azië zien we opnieuw verliezen op de beurzen van Shanghai en Shenzhen. Ook Hong Kong moet iets terug, terwijl de Nikkei hoger noteert. Markten zijn nog steeds teleurgesteld dat er geen extra stimuleringsmaatregelen worden aangekondigd in China. We verwachten echter dat na deze dip opnieuw kopers de Chinese markt zullen betreden. Er komen ook extra stimuleringen aan, zo is de verwachting.

Op de obligatiemarkten zien we dat het effectief rendement de afgelopen dagen is gestegen, met de tienjarige Amerikaanse obligatie op 4,02%, het Japanse papier op 0,93%, en de Duitse obligatie op 2,25%. Italiaans en Frans papier staan iets lager qua yield.

Bij de valuta is de dollar momenteel stabiel. De dollar staat tegenover de yen op 148,3. Sterke economische data suggereren dat de Federal Reserve in de toekomst mogelijk kleinere renteverhogingen zal doorvoeren.

Bij commodities zagen we gisteren een scherpe daling van de olieprijs tijdens de Amerikaanse handelssessie. De markt reageert vooral op de verwachting dat het economisch herstel in China langer zal duren dan eerder gedacht.

Ook de goudprijs maakte een forse correctie door. De vraag is nu of dit het einde betekent van de stijging van goud, en dat er nog verdere dalingen volgen. Wij verwachten dat goud, ondanks de correctie, nog niet zijn top heeft bereikt. Bij industriële metalen zagen we een gemengd beeld, terwijl cacao een sterke stijging liet zien.

Wat betreft crypto-markten noteert Bitcoin nu rond de 62.400 dollar, een niveau dat we al maanden zien. Er is wel enige beweging, maar een duidelijke trend ontbreekt. Dit geldt ook voor de altcoins.

Samenvattend zien we dus een verdeelde start op de markten. Het is vooralsnog op dagbasis onduidelijk of koersdalingen koopmomenten zijn of dat eventuele rallies worden gebruikt om te verkopen.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.