Navigation

SCE Trader: Morning Call - vrijdag 10 mei: betere start voorzien


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa hoger gaat starten. Daarbij is de kans aanwezig dat een beurs als de AEX weer een nieuw record bereikt. In Amerika waren hogere noteringen zichtbaar en in Azië is het beeld verdeeld met de Hang Seng in Hong Kong sterk.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, uiteraard een momentopname, zou Amerika vanmiddag fractioneel hoger starten.

De Europese beurzen gaan waarschijnlijk voortborduren op de reeds vriendelijke stemming van gisteren, waarbij nu ook de rente weer iets verder is gedaald, wat mogelijk een extra push kan geven naar boven.

De markten trekken zich weinig aan van eventuele negatieve elementen. Gezegd moet worden dat het ook goed is om te zien dat terwijl technologie eigenlijk een beetje verdeeld erbij ligt, andere sectoren nu toch het stokje lijken over te nemen. Dat is onder meer ook de reden dat de AEX het goed doet in Amsterdam, maar ook bijvoorbeeld de Duitse DAX.

De april-verkopen van TSMC bereikten NT$236 miljard, een stijging van 59,6% ten opzichte van vorig jaar. Dit werd zojuist bekend. Dit is een bullish signaal voor ASML.

Op Wall Street eindigde de markt uiteindelijk beter, maar de koers van Arm Holdings en Airbnb liepen wel terug. Over Arm Holdings gesproken, de topman Rene Haas heeft duidelijk gemaakt in interviews dat er geen slowdown is in artificiële intelligentie investeringen. Het aandeel ging dus lager omdat de outlook wat minder was dan de gemiddelde markt had verwacht. Maar zoals eerder gezegd ook wij denken eerder dat het een overstap is naar een nog hogere graad van artificiële intelligentie.

Telecom stond in de belangstelling, want de bedrijven T-Mobile en Verizon zouden eventueel onafhankelijk interesse hebben in een overname van US Cellular.


In Azië is het beeld verdeeld, maar de Hang Seng Index doet het sterk. Dit komt door een voorstel om dividendbelasting te schrappen. Dit vinden we vrij interessant, want aandelen zoals Tencent en ByteDance staan genoteerd op deze beurs.

Prosus uit Amsterdam heeft een belang in Tencent en het Belgische Sofina heeft een belang in ByteDance. Misschien heeft dit gevolgen, maar dat moeten we nog uitzoeken, dus dat weten we niet zeker. Maar in ieder geval, we zitten nog steeds op een stijging van Prosus, maar zien Sofina momenteel als grotere favoriet.

Op de obligatiemarkten zagen we stijgende noteringen waardoor de kapitaalmarktrente is gedaald. Het tienjarige Amerikaans papier laat nu een effectief rendement van 4,46% zien, het Japanse papier van 0,92% en het Duitse papier van 2,48%. De veiling van 30-jarig Amerikaans papier verliep iets beter dan verwacht en was supportive. Dit is ondersteunend voor aandelen.

De verwachting dat de Federal Reserve op de korte termijn niet de rente gaat verlagen blijft gestand houden, maar de hoop dat er misschien toch een renteverlaging komt in september is wel aanwezig. Dit nadat op woensdag de wekelijkse jobless claims zwakker waren dan verwacht. Dit kan ook aantonen dat de economie sneller dan verwacht afkoelt, hoewel één weekcijfer natuurlijk nog veel te weinig zegt.

Daarover gesproken, ook de Adobe Digital Price Index is uitgekomen en die liet een daling zien van 0,46% in de maand april. Dit is een soort indicator die inflatie weergeeft, komt altijd uit voor de consumentenprijzen en als deze index correct is, zou dat betekenen dat de inflatie inderdaad in Amerika weer gaat afnemen.

Bij valuta is de dollar fractioneel zwakker, maar niet noemenswaardig. Bij commodities is olie momenteel weer wat hoger, goud en zilver wisten ook te stijgen.

Op de crypto-markten staat de Bitcoin net boven de 63.000 dollar en zien we een voorzichtige vraag naar een aantal altcoins. Een echte trend kunnen we daar nog niet ontdekken.

Resumerend, de verwachting is dat Europa hoger gaat starten. We zeggen niet dat het meteen grote winsten zijn, maar de markt kijkt naar boven. Nadat we de afgelopen tijd voorzichtig waren, of dat de markt op zijn best zou kunnen consolideren, of beter gezegd dat de technologie sector misschien wat winstnemingen zou kennen, weten we niet zeker of dat nu alweer gaat omkeren. Maar het kan.

Gezien de ontwikkelingen in de markt in het algemeen en de stemming, blijft in ieder geval de trend onderliggend opwaarts. En nu, in de aanloop naar de inflatiedata die volgende week worden vrijgegeven in de VS, is de markt ook op de korte termijn optimistisch.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.