Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 10 juni: verdeelde start - Macron - rente - NVDA

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Terwijl Israël vier gijzelaars wist te bevrijden en Benny Gantz ermee stopt binnen het oorlogskabinet, zijn de EU-verkiezingen dramatisch verlopen voor Macron en Schultz. Dit heeft als gevolg dat Macron nieuwe verkiezingen gaat uitschrijven.

Vandaag wordt Europa verdeeld tot iets lager gezien bij de start. Amerika noteerde iets lager na de werkgelegenheidscijfers en in Azië zien we momenteel geen duidelijke trend. Op woensdag neemt de Fed haar rentebesluit, op dezelfde dag dat de consumentenprijzen in Amerika bekend worden gemaakt. Dat is weer een ijkpunt.

Op de Amerikaanse futuresmarkten, wat uiteraard een momentopname is, zien we geen duidelijke richting.

Europa wordt wakker met een aardverschuiving wat betreft de EU-verkiezingen. De centrum-rechtse EPP heeft de meeste zetels gewonnen in de Europese Parlementsverkiezingen. Rechts georiënteerde partijen hebben winst geboekt, terwijl de Groenen zetels hebben verloren.

Macron heeft het parlement ontbonden en vervroegde verkiezingen uitgeschreven nadat zijn lijst werd verslagen door die van Le Pen. Scholz haalt in Duitsland 14%, net zoveel als Macron in Frankrijk (voorlopige telling).

De verkiezingen spelen op de achtergrond mee, waardoor we hebben gezien dat de euro wat is verzwakt. Voor de rest, tot nu toe, zeggen handelaren dat het effect waarschijnlijk beperkt kan zijn. Europa wordt altijd al gezien als een moeilijk politiek landschap.

Qua bedrijfsnieuws was het dit weekend rustig. We gaan echter wel naar de grote Apple developers conference, wat misschien de markt enigszins kan beïnvloeden. Er wordt verondersteld dat de kans aanwezig is dat Apple gaat kiezen voor OpenAI voor artificiële intelligentietoepassingen.

De markten hebben natuurlijk ook te maken met de werkgelegenheidscijfers die vrijdag uitkwamen in Amerika. Deze waren sterker dan verwacht en hebben tot een duidelijke stijging van de rente geleid. Tegelijkertijd is rente op zich negatief, maar zo wordt verondersteld, dit is ook een signaal dat de bedrijfsresultaten misschien wel beter worden dan verwacht.

In ieder geval ziet het ernaar uit dat we verdeeld tot iets lager starten en dan maar eens weer moeten kijken wat er allemaal gaat gebeuren.

Op Wall Street zag de markt uiteindelijk een iets lager slot zonder een echte trend. Er was geen sprake van een echte beweging nadat de eerste reactie op de gestegen rente door de werkgelegenheidscijfers werd gerelativeerd. Tegelijkertijd geldt dat de markten ook afwachtend waren en we moeten vandaag kijken wat de tweede reactie gaat worden.

Salesforce eindigde ongeveer een procent lager. Wij zijn op vrijdag naar een up gegaan in Salesforce, wat vooral te maken heeft met de recente sterke daling en de stand van de VWAP zoals wij die in een chart gebruiken. NVIDIA ging iets lager in de aanloop naar de 1 op 10 stocksplit vandaag en de koers van Apple, in de aanloop naar haar developers conference, wist juist een procent te winnen.

In Azië is er momenteel ook geen duidelijke trend, met Taiwan en Hongkong gesloten. De Nikkei-index weet op dit moment iets terrein te winnen, terwijl de Kospi in Zuid-Korea momenteel juist iets lager ligt.

Bij obligaties is het effectief rendement duidelijk opgelopen na de banendata in Amerika. Momenteel staat het Amerikaanse tienjarige papier op 4,45%. Het Japanse papier staat op 1,03% en het Duitse papier op 2,62%. Er zal vooral vandaag worden gelet op Frans papier.

Nu is het afwachten of de Europese verkiezingen ook invloed gaan hebben. Hoewel de kans aanwezig is dat vooral de Amerikaanse rente de handel zal blijven beïnvloeden.

Bij valuta is de dollar verzwakt en dit heeft wel met de EU-verkiezingen te maken. Toch is de verzwakking van ongeveer een half procent beperkt. Tegelijkertijd zien we bij commodities dat olie iets beter noteert en de koers van goud en zilver iets hoger liggen.

Vorige week werd bekend dat de Chinezen momenteel zijn gestopt met het kopen van goud, wat leidde tot een sterke daling. Nu lijkt de markt enige steun te vinden. Toch is het nog onbeslist op de korte termijn of dit een verdere invloed gaat hebben op de prijzen van edelmetalen.

Bij crypto konden we zien dat de prijs van Bitcoin op vrijdag eerst een stijging liet zien, daarna kwamen er toch weer winstnemingen, waardoor Bitcoin nog steeds in haar bekende range zit zoals we die de laatste tijd zien. De meeste crypto's liggen op dit moment overigens fractioneel in de min.

Resumerend zien we momenteel dat de handel waarschijnlijk verdeeld en afwachtend gaat starten, mogelijk met beperkte minnen. Meer kunnen we er momenteel niet van maken. Of de Europese verkiezingen nog verder effect gaan hebben, dat zal moeten blijken, want zoals gezegd wordt Europa altijd al gezien als een moeilijk politiek gebied.

De hoge rente heeft tot nu toe sinds vrijdag eigenlijk nauwelijks effect gehad omdat de mening is veranderd dat een hoge rente helemaal niet slecht hoeft te zijn omdat het een bewijs zou zijn dat bedrijfsresultaten sterker gaan uitpakken dan verwacht. Deze week vergadert de Fed die woensdag haar besluit bekend gaat maken. In ieder geval voor nu: verdeeld tot matig lager en afwachtend.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.