Navigation

SCE Trader: Morning Call - woensdag 10 juli: de Fransen - VW - ongelijkheid

SCE Trader: Morning Call - woensdag 10 juli: de Fransen - VW - ongelijkheid

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is, op dit tijdstip, dat Europa verdeeld tot fractioneel beter zal starten. Opnieuw wordt een gemengd beeld verwacht, nadat de handel in Amsterdam en Brussel op dinsdag verdeeld lag, terwijl Parijs en Frankfurt als grote beurzen onderuit gingen.

In Amerika was bij het sluiten van de beurzen zichtbaar dat de Nasdaq 100 en de S&P 500-index opnieuw records bereikten, terwijl in Azië momenteel een gemengd beeld zichtbaar is zonder duidelijke richting.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, die uiteraard een momentopname is, zou Wall Street vanmiddag verdeeld gaan starten.

De Europese beurzen konden gisteren weer niet meekomen met Amerika. Er wordt verondersteld dat de verkiezingen in Frankrijk nog een staartje kunnen krijgen en dat daardoor de markten wat voorzichtiger zijn.

Dit komt ook nadat Moody's, het ratingbureau, opnieuw heeft gewaarschuwd dat Frankrijk een downgrading kan krijgen. Tel daarbij op dat de linksen de rijken nu met 90% willen taxen.

Op het gebied van individuele aandelen is er ondertussen een discussie losgebarsten over het zogenaamde pre-closing seizoen. Bedrijven communiceren vaak nog "even" met analisten net voordat ze tijdelijk niet meer mogen communiceren met analisten en journalisten vanwege de black-out periode.

Eén van die voorbeelden is Akzo, dat analisten eerder heeft gehint dat de cijfers onder de prognoses kunnen uitkomen. We hebben hier al aandacht aan besteed en Akzo is één van de aandelen waar we al van vertelden dat het mogelijk een winstwaarschuwing kan geven. We denken overigens dat dit al in de koers verwerkt zit.

Maar Akzo is niet het enige voorbeeld. Afgelopen maandag had Umicore een conferentie met analisten, waaruit bleek dat het bedrijf nog altijd erg voorzichtig blijft. Andere voorbeelden zijn PostNL en Continental.

De kans is aanwezig dat deze pre-closing calls nu ook nog doorgaan, wat tot grotere koersbewegingen bij individuele aandelen kan leiden. Hoewel dit ongelijkheid van informatie is, is het toegestaan en zolang dat zo blijft, zal dit doorgaan.

Verder met nu. Volkswagen heeft zijn verwachtingen voor de operationele marge-winst naar beneden bijgesteld, van maximaal 7% in plaats van de eerder voorspelde 7,5%. Dit wordt toegeschreven aan de sluiting van de fabriek in België en EV's. Wij denken dat het nog steeds te vroeg is om Volkswagen-aandelen te kopen.

Op Wall Street wisten de S&P 500 en de Nasdaq 100 weer op een record te sluiten. Dit waren kleine plusjes. NVIDIA won 2,5%, terwijl de koers van Oracle daalde nadat volgens de media dat de grote deal met XAI van Elon Musk is afgeblazen, wat een koersdaling van 3% veroorzaakte. Wij zijn echter nog steeds positief over Oracle, ondanks deze tegenvaller.

De koers van Tesla steeg verder, waarbij de verwachtingen rond Tesla steeds hoger worden. Na een rally van 140 dollar tot de huidige stand van 262 dollar, is een correctie mogelijk. De laatste koersbewegingen van de afgelopen weken zijn zo fors geweest dat Tesla doet denken aan een zogenaamde meme-stock.

De indices in Azië laten momenteel een gemengd beeld zien. De exporten in Taiwan zijn gestegen met 23,5% jaar op jaar in juni, vooral door de vraag naar chips, met name AI-gerelateerde chips. Dit is een positief signaal voor chip-aandelen.

Tegelijkertijd zijn de consumenten- en producentenprijzen in China opnieuw zwak. De CPI steeg met 0,2%, terwijl 0,4% werd verwacht en de producentenprijzen daalden met 0,8%, gelijk aan de verwachting. Deze inflatiedata suggereren dat China nog steeds een zwakke economie heeft en meer moet stimuleren.

Bij obligaties was er op dinsdag een vrij sterke veiling van 3-jarig papier in Amerika. Dit is kortlopend papier en daardoor minder belangrijk dan langlopend papier, maar het werd toch als ondersteuning gezien. Desondanks zien we dat het effectief rendement op 10-jarig papier wereldwijd grotendeels is opgelopen.

Het 10-jarig Amerikaans papier staat nu op 4,31%, het Japanse papier op 1,09%. Het 20-jarig papier in Japan staat zelfs op de hoogste yield sinds 2011.

In Duitsland bedraagt het effectief rendement momenteel 2,55% op 10 jaar. In Italië en Frankrijk zijn de rendementen op 10-jarig papier ook gestegen.

Dit duidt op opwaartse druk in het rentepatroon, ondanks dat de getuigenis van Chairman Powell van de Fed voor het Congres gisteren als redelijk dovish werd bestempeld. Hij gaf echter ook aan dat er voorlopig geen renteverlagingen plaatsvinden.

Bij valuta is de afgelopen 24 uur geen trend zichtbaar geweest. Bij commodities consolideert goud de winsten van de afgelopen tijd. De olieprijs noteert wat lager, maar blijft aan de bovenkant van een recente trading range. Basis- en industriële metalen ervaren opnieuw lichte verkoopdruk in China, wat ook een signaal kan zijn voor de handel van deze metalen in westerse landen. De prijs van ijzererts wordt met zorg bekeken vanwege een mogelijk overschot.

In de crypto-markten is de afgelopen dagen een sterk herstel zichtbaar geweest, met Bitcoin dat weer rond de 59.000 dollar noteert. Historisch gezien duurt het na een grote daling vaak een tijd voordat een serieuze nieuwe rally ontstaat. We blijven dus voorzichtig met crypto.

Resumerend wijzen de huidige signalen op een overwegend gemengde tot wat defensieve start in Europa. Er is een Amerikaans spreekwoord dat zegt "It ain't over till the fat lady sings" en dat lijkt nu te gelden voor de ontwikkelingen in Frankrijk. Met vandaag een tweede dag van de getuigenis van Powell, die vaak minder oplevert dan de eerste dag, zal de markt zich waarschijnlijk ook gaan voorbereiden op de consumentenprijzen die morgen worden vrijgegeven in de Verenigde Staten. Voor nu eerst een verdeeld beeld voor Europa.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.