Navigation

SCE Trader: Morning Call dinsdag 10 september: vlakke start voorzien

SCE Trader: Morning Call dinsdag 10 september: vlakke start voorzien

Op onze website komen we rond 8 uur met een artikel over Dieteren. Later op de dag gaan we ook in op de cijfers van Oracle en mogelijkerwijs bespreken we nog het event van Apple, naast andere onderwerpen.

Laten we nu snel verder gaan met de openingsprognose voor de Europese beurzen. De signalen wijzen momenteel op een vlakke start. Dit komt na een rally in Amerika, terwijl we op de Aziatische beurzen enige twijfel zien. De Shenzhen-index in China daalt zelfs met één procent.

De markten puzzelen ook nog steeds over de uitspraken van Draghi op maandag, die ongeveer zo'n 800 miljard euro per jaar voor Europa wil. Hij wil ook dat meer leningen gezamenlijk door de landen worden uitgegeven in plaats van door landen afzonderlijk.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten lijkt Amerika vanmiddag lager te gaan openen, maar dat is slechts een momentopname.

De Europese beurzen, die gisteren hoger gingen, zullen zich vandaag waarschijnlijk in een consoliderende fase bevinden, in afwachting van of Amerika de winsten van gisteren kan voortzetten.

De markten bereiden zich ook voor op de ECB-vergadering aanstaande donderdag, waarbij de kans bestaat dat de rente met een kwart procent wordt verlaagd.

Woensdag krijgen we de Amerikaanse consumentenprijsindex, wat van groot belang kan zijn. Hoewel de markten mogelijk de komende dagen verder kunnen herstellen, blijft het beeld op de korte termijn onzeker: een herstel is dus niet zeker.

Gisteren viel op dat ASML negatief presteerde. Eerder dit jaar hoorden we nog dat ASML mogelijk zijn verwachtingen in het derde of vierde kwartaal zou verhogen, maar dat lijkt nu van de baan. Dit heeft onder andere te maken met China, maar ook met een mogelijke vertraging van aankopen door Taiwan Semiconductor. We zullen dit verder onderzoeken en mogelijk op terugkomen.

Op Wall Street zagen we hogere koersen, met NVIDIA als belangrijke graadmeter. De koers van NVIDIA steeg flink, met een winst van 3,5%, hoewel dit nog steeds binnen de recente bandbreedte valt en verdere dalingen niet zijn uitgesloten.

Technologie deed het over de hele linie sterk, en nabeurs kwamen de resultaten van Oracle binnen. De cijfers van Oracle werden positief ontvangen, en het aandeel steeg met 9% in de nabeurshandel. Wij zitten op een up bij Oracle.

David Solomon van Goldman Sachs liet doorschemeren dat de tradingresultaten zijn afgenomen. Nabeurs deed de koers daar weinig op. En het Apple event had niet echt veel effect op de koers.

In Azië blijven de zorgen over China bestaan. Gisteren hebben wij een artikel geschreven over de deflationaire risico's in China, dat inmiddels 20% van de wereldeconomie uitmaakt. Chinese indices staan momenteel lager, terwijl de rest van Azië een gemengd beeld laat zien met beperkte stijgingen en dalingen. Het is nog niet overtuigend.

Bij obligaties blijft de stemming vriendelijk. Het tienjarige Amerikaanse papier noteert op dit moment een effectief rendement van 3,7%, Japans papier op 0,9%, Duits papier op 2,16%, en ook Italiaans en Frans papier noteren iets lager in effectief rendement.

De verwachting is dat later deze week en volgende week de obligatiemarkt grotere schommelingen zal vertonen, afhankelijk van de beslissingen van belangrijke centrale banken. De huidige rente vormt echter op de lange termijn een steun voor aandelen.

Wat betreft valuta is de dollar geconsolideerd na recente zwakte ten opzichte van de euro, terwijl de dollar-yen op 143,10 staat en weinig beweging toont.

Bij commodities noteert de goud vlak, terwijl de olieprijs de afgelopen uren weinig beweging heeft laten zien. Bij andere grondstoffen zien we dat soft commodities wat stijgen, terwijl de prijzen van metalen onder druk staan, voornamelijk door de zorgen over de economische groei in China.

De crypto-markten laten momenteel een Bitcoin-koers van 56.800 dollar zien. Bitcoin blijft in een handelsbereik, en het is nog steeds onduidelijk wanneer de cryptomarkt uit deze malaise komt. We zijn nog steeds voorzichtigheid.

Samenvattend: we verwachten een vlakke start van de Europese markten vandaag. Later vandaag komen we terug op Dieteren, waarbij we twijfelen of het uitkeren van een superdividend op de lange termijn verstandig is.

Ook blijft de kans op een verdere rebound van markten in de komende dagen aanwezig, hoewel dit onzeker is.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.