Navigation

SCE Trader: Morning Call - maandag 11 maart - iets lagere start


Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


De verwachting is dat Europa lager gaat starten. Wall Street was op vrijdag zwak en in Azië is een onduidelijk beeld zichtbaar met de Nikkei-index duidelijk lager. Op de Europese beurzen zagen we vrijdag al een verdeeld tot terughoudend beeld, ondanks gunstige werkgelegenheidscijfers in de VS die aantonen dat de economie blijft groeien, maar dat de inflatie gemeten aan uurlonen meeviel. Deze week worden in de Verenigde Staten verschillende inflatiedata vrijgeven, waaronder de CPI en de PPI over februari.

Op basis van de fair value als momentopname voor de Amerikaanse futures, zou New York naar verwachting verdeeld openen deze middag.

Op de Europese beurzen zal de aandacht ook weer uitgaan naar chipgerelateerde waarden, met de kans dat deze meer winstnemingen gaan zien. Dit zagen we overigens ook in Amerika. En verdere daling in Besi wordt niet uitgesloten.

Op Wall Street was het Nvidia dat opviel. Het opende hoger en ging vervolgens flink naar beneden, met 5,5 procent. Daardoor moest de chipindex zo'n 4% inleveren. Immers, Nvidia is één van de leidende chipaandelen en het gevolg was dat ook andere chipgerelateerde waarden een flinke daling vertoonden.

Warren Buffett van Berkshire Hathaway zegt dat hij meer casino-achtig gedrag ziet op de financiële markt. President Biden heeft gezegd dat hij het wetsvoorstel voor een verbod of verkoop in de VS op TikTok zal ondertekenen als het Congres het aanneemt. Dit kan invloed hebben op Sofina dat een belang heeft in ByteDance.

Op de Aziatische beurzen kunnen we momenteel zien dat het beeld ook onduidelijk is. Terwijl China gemeten aan de Shenzhen index zo'n 1,3% wint, Hongkong ook 1,3% hoger ligt, moet de Nikkei index juist 2,9% inleveren.

In China kwamen economische data uit, de consumentenprijzen en de producentenprijzen. De consumentenprijzen stegen sterker dan verwacht, wat als gunstig wordt ervaren omdat China in een deflationaire spiraal zit. Deze data zijn echter vertekend vanwege het Chinese nieuwjaar, het zogenaamde Lunar New Year, en zodoende betekent het nog steeds niet dat China daadwerkelijk haar deflationaire spiraal heeft verlaten.

De Nikkei index is zwak nadat het bruto binnenlands product in Japan met zo'n 0,4% steeg in het laatste kwartaal. De economische data in Japan laten zien dat het land een technische recessie heeft vermijden en dat er hierdoor meer "bewijs " is,geleverd dat de Bank of Japan (BoJ) haar nul-rente-beleid binnenkort gaat verlaten.

Op obligatiemarkten laat het tienjarige Amerikaans papier een dalende yield zien (stijging koersen obligaties). De huidige yield op het tienjarige papier is 4,067 procent. In Japan bedraagt de yield momenteel 0,76 procent, die is juist aan het stijgen. En de Duitse bund laat momenteel een yield zien van 2,268 procent. De rente is gedaald, de kapitaalmarktrente althans, maar dat geeft dus blijkbaar weinig steun aan aandelen.

Bij valuta beweegt de dollar op dit moment zijwaarts. De dollar tegen de yen, waar we vorige week op een daling zijn gaan zitten, neigt naar een verdere daling.

Bij commodities is de olieprijs iets lager en de goudprijs is weer iets hoger en probeert de recordtrend voor te zetten.

Bij crypto ligt Bitcoin nu rond de 68.500 dollar en tracht nog steeds haar huidige weerstandsniveau te doorbreken. Hetzelfde niveau, waar we het de afgelopen dagen over hadden, blijft nog steeds enige moeilijkheid opleveren. Toch wordt de ondertoon goed genoemd en een verdere rally verwacht.

Dit weekend deed Hapi, het beveiligingsprotocol, het goed en tevens zagen we een voorzichtige vraag naar gaming-crypto. Momenteel hebben we te maken met ondermeer een rally in de NEAR-token, dat weer een nieuwe high sinds 2022 neerzet.

Resumerend, de verwachting is dat de Europese beurzen aan de voorzichtige kant starten. Wall Street was zwak, Japan is zwak en dat de koersen in China hoger zijn is te weinig om werkelijk steun te geven.

Terwijl Bitcoin nog steeds onder haar weerstand ligt, of in haar weerstandszone waar het de hele tijd mee speelt, is de ondertoon nog steeds goed in de cryptomarkten.

Dat gezegd hebben geldt voor andere risks assets zoals aandelen, dat ze waarschijnlijk het pad van Amerika volgen en daardoor eerder wat naar beneden kunnen gaan vandaag dan dat we de stijging voortzetten. Een voorzichtige houding wordt dus verwacht in Europa bij de opening.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.