Navigation

SCE Trader: Morning Call - donderdag 11 april: voorzichtige tot vlakke start voorzien

SCE Trader: Morning Call - donderdag 11 april: voorzichtige tot vlakke start voorzien

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.


Na de Amerikaanse consumentenprijzen en in aanloop naar de ECB-meeting van vandaag, wordt verwacht dat de Europese markten terughoudend beginnen en vlak starten. Er zijn echter geen signalen van paniekerig. De Amerikaanse markt vertoonde zwakte, terwijl Aziatische markten momenteel verdeeld zijn, met afwisselende bewegingen in verschillende landen wat eigenlijk een beter dan verwachte prestatie is. De 10-jarige Amerikaans rente staat op 4,537% wat een risk off signaal is.

Volgens de fair value van Amerikaanse futures zou de Amerikaanse markt vanmiddag naar verwachting vlak starten, hoewel dit slechts een momentopname is.

In Europa gaan naar verwachting de meeste sectoren met beperkte bewegingen openen, mogelijk met winsten voor de oliesector vanwege zorgen over een aanval van Iran en haar proxies op Israël.

In Amerika daalde vrijwel alle sectoren, waarbij opviel dat de koers van NVIDIA juist steeg, wat beter presteerde dan de gemiddelde markt. Over het algemeen was de technologiesector echter zwak.

In Azië zijn de meeste beurzen verdeeld, waarbij de Hang Seng bijna een procent moet inleveren. Opmerkelijk genoeg blijven de China-gerelateerde markten redelijk stabiel, ondanks aanhoudende deflationaire druk in China gemeten aan inflatie-data, wat duidt op een onvolledig herstel van de economie.

Bij obligaties was het "foute" boel met oplopende yields. Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties beleefde hun slechtste dag sinds mei 2023, doordat de rentes hard stijgen na een dubbele klap: een hoge consumentenprijsindex en een mislukte veiling.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar bedraagt 4,97%. Dit is het hoogste niveau sinds 2007. Dit is een cruciaal niveau. Bij een doorbraak kan er een technische opwaartse beweging plaatsvinden die kan leiden tot een serieuze risk-off periode voor aandelen.

Het 10-jarige Amerikaanse papier laat een effectief rendement zien van 4,537%. De Japanse 10-jaarsrente staat momenteel op 0,86%. En de Duitse bond, de 10-jarige lening van Duitsland, staat op 2,4435%. Vooral de rente in Amerika op 10 jaar wordt op zich gezien als een signaal om mogelijk risico's te beperken.

De ECB-vergadering vanmiddag wordt als belangrijk beschouwd, hoewel er nog geen renteverlaging wordt verwacht. Ook voor Europa wordt, na de sterke CPI-data in de VS, minder enthousiast gedacht over renteverlagingen door traders

Op valutamarkten is de dollar sterker geworden, wat de kans op verder uitstel van renteverlagingen in de VS aantoont en het renteverschil tussen Europa en Amerika aangeeft.

Bij commodities liet olie een opwaartse beweging zien vanwege zorgen over mogelijke geopolitieke spanningen. Goud onderving gisteren weerstand in Amerika, maar zag op dips interesse van kopers.

Bij crypto ligt de prijs van Bitcoin momenteel rond de $70.000. De zig-zag blijft echter aanhouden. Hoewel het sentiment rond Bitcoin positief blijft, bevindt de koers zich nog steeds binnen een beperkt bereik. Het aantal traders dat speculeert over verdere stijgingen of dalingen tijdens de aanstaande halvering is ongeveer gelijk. Ook wij zijn van mening dat we eerst de halvering achter de rug moeten hebben voordat we een duidelijker beeld krijgen van de onderliggende trend van Bitcoin.

Resumerend, de markten gaan waarschijnlijk verdeeld openen vandaag na zorgen over inflatie in Amerika. De aandacht ligt nu vooral op de rente in Amerika, waarbij de tienjaars rente boven de 4,5% staat, wat wordt gezien als een risk-off signaal mocht dit niet snel veranderen. Hoewel de onderliggende opwaartse trend nog steeds intact is, groeien de zorgen over een mogelijke correctie in de markten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.