Navigation

SCE Trader: Morning Call vrijdag 11 april - Relativerende start voorzien - EU futures iets hoger

SCE Trader: Morning Call vrijdag 11 april - Relativerende  start voorzien - EU futures iets hoger

Meer op onze website.

De Europese beurzen lijken vandaag voorzichtig te openen. Toch is het opvallend dat de Europese futures, zoals de Stoxx futures, op dit moment ongeveer 0,4% hoger staan en de DAX future wint 0,6%.

Dat zou kunnen betekenen dat de markten rustiger openen dan de oppervlakte stemming doet vermoeden, al kan er tussen nu en de daadwerkelijke opening nog veel veranderen.

Gisteren werd bekend dat de officiële tarieven op Chinese producten door Trump nu 145% bedragen, wat de kans vergroot dat China met vergeldingsmaatregelen komt.

De Amerikaanse beurs sloot gisteren lager af, terwijl de Chinese beurs vannacht steun krijgt van de overheid, waardoor daar lichte plussen te zien zijn. De Nikkei in Japan blijft daarentegen zwak en noteert momenteel een verlies van ongeveer 4%.

Op basis van de huidige fair value voor de Amerikaanse futures lijkt Wall Street vanmiddag verdeeld te gaan openen, al is dat uiteraard slechts een momentopname.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft nog steeds geen climax bereikt. De vorige keer duurde het bijna twee maanden voordat beide partijen opnieuw om tafel gingen.

De winst van woensdag in Amerika werd deels weer ingeleverd, en tijdens de daling moesten zelfs tijdelijk circuitbreakers worden geactiveerd. Tegen het slot van de sessie vond enig herstel plaats, maar dat was niet overtuigend.

Ook in Europa moeten beleggers hiermee rekening houden, zeker gezien de stijgende spanningen op de Amerikaanse obligatiemarkten. Daarnaast staan we aan de vooravond van het cijferseizoen, wat extra onzekerheid met zich meebrengt. Deze combinatie van factoren maakt het 'lastig' in te schatten hoe Europa zich vandaag zal ontwikkelen.

Het feit dat de Europese futures niet verder zijn gedaald, kan erop wijzen dat de markt voorlopig de kat uit de boom kijkt. Toch blijven de spanningen onderhuids groot.

Evercore ISI: "Hogere rentes en een zwakkere munt komen vaak voor in opkomende markten. We zagen dit ook in het Verenigd Koninkrijk tijdens het debacle rond Truss.
Maar voor de Verenigde Staten is dit zeer ongebruikelijk: in de afgelopen 30 jaar zijn er slechts vier andere momenten geweest waarop de dollar meer dan 1,5% daalde terwijl het rendement op 30-jaars staatsobligaties met meer dan 10 basispunten steeg."
"Dit heeft niets te maken met stagflatie: de inflatie-verwachtingen zijn juist gedaald."
"Het weerspiegelt het verdwijnen van de Amerikaanse groeivoorsprong en de verminderde aantrekkelijkheid van dollaractiva als reserve, mede door het grillige Amerikaanse beleid..."

Maar niet voor niets hebben we ook onze strategie aangepast. Ondanks de kans dat lows nog een keer worden getest, zoeken we naar kansen met onze cashpositie.

Het slechtste nieuws komt niet op de top van de markt, maar juist rond het dieptepunt. We zitten nu dus in een fase met heel slecht nieuws, wat erop kan wijzen dat we dichter bij een end game komen. Zie ook onze strategie.

Op Wall Street werd een aanzienlijk deel van de winst van woensdag weer weggevaagd. Dat is op zich niet vreemd, want de stijging op woensdag leek deels georkestreerd. Er gaan zelfs geruchten rond over voorkennis, en daar volgde nu een correctie op.

Ondanks harde taal van president Trump verwachten velen dat Wall Street achter de schermen toch aanstuurt op een oplossing. Zonder koerswijziging dreigt immers een economische ramp.

Aandelen zoals NVIDIA en andere leden van de zogenaamde Mach 7 moesten weer flink inleveren.

In Azië blijft de Nikkei zwak, terwijl Chinese beurzen licht hoger noteren, waarschijnlijk dankzij overheidssteun. De Chinese overheid heeft bovendien aangegeven open te blijven staan voor dialoog met de Verenigde Staten.

De obligatiemarkten spelen intussen een belangrijke rol in het sentiment op de aandelenmarkten. De VS kapitaalmarktrente blijft stijgen, ondanks meevallende Amerikaanse inflatiecijfers.

Zowel de veiling van 10- als 30-jarig Amerikaans schatkistpapier verliep goed, maar de rente blijft toch oplopen. Sommige partijen waarschuwen inmiddels voor een mogelijk systeemrisico.

Naast de handelsperikelen is deze renteontwikkeling op dit moment misschien wel het belangrijkste aandachtspunt voor de markten.

De rente op 10-jarig Amerikaans staat steeg opnieuw met 5 basispunten tot 4,45%. Japan noteert met 1,35% iets lager, en de Duitse rente opent op 2,58%.

De valutamarkten laten zien dat de dollar verder verzwakt. De euro stijgt door en noteert nu op 1,1330 ten opzichte van de dollar. Hoewel dit niveau niet uitzonderlijk is, baart de snelheid van de stijging zorgen bij analisten.

De euro test momenteel de bovenkant van het dalende trendkanaal dat al zichtbaar is sinds 2008.

De zwakte van de dollar en de stijging van de euro worden toegeschreven aan een afnemend vertrouwen in het Amerikaanse beleid, wat als zorgwekkend wordt gezien. De dollar noteert ten opzichte van de yen op 143,2.

Bij de grondstoffen zien we dat goud opnieuw in waarde is gestegen en een niveau bereikt van circa 3216 dollar. Wij zitten al langere tijd op een stijging van goud en blijven voorlopig zitten. Mogelijk verhogen we vandaag onze stop om meer winst veilig te stellen.

Ook industriële metalen herstellen, met vooral aluminium dat 4% wint. Sinaasappelsap noteert 2% hoger, terwijl cacao 4% verliest en timmerhout zelfs 6% moet inleveren. Graanmarkten zijn gemengd en de energieprijzen liggen lager.

In de crypto-markt zagen we vannacht een stabilisatie. De koersen zijn niet verder gedaald, wat betekent dat Bitcoin momenteel rond de 80.900 dollar noteert. Crypto-gerelateerde aandelen waren gisteren in de VS opnieuw zwak, al waren de verliezen kleiner dan de winsten van een dag eerder.

Samenvattend verwachten we een verdeelde en voorzichtige start van de Europese beurzen. De Aziatische beurzen reageren wisselend op de onzekerheden in de Verenigde Staten en met name op de ontwikkelingen op de valuta en rente markten.

De Europese futuresmarkten geven aan dat beleggers afwachten, dus geen paniek. Dat zegt overigens niets over het verdere verloop van de dag. De markt blijft voorlopig zoeken naar richting en het kan nog alle kanten op.

Tot slot wijzen we erop dat we gisteren onze strategie hebben aangepast. Op 3 februari zaten we met 70% in cash, en dat bleek achteraf een goede beslissing gezien de recente marktbewegingen.

Nu gaan we die cash langzaam weer activeren, onder meer via de zogenaamde ‘30-100-regeling’, waarover we eerder op onze website al hebben geschreven (luister ook naar de podcast).

Maar eerst: de opening.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.