SCE Trader: Morning Call - donderdag 11 juli: melt-up
Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €10 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 30 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer. Je kan meerdere keren per dag luisteren naar het Beleggers Journaal en nog veel meer.
De verwachting is dat, terwijl het Nederlands elftal zijn jammer genoeg zijn koffers inpakt, de Europese beurzen weer een hogere start laten zien. In Amerika sloten de indices opnieuw op recordhoogtes, en ook in Azië heerst een positieve stemming met duidelijke winsten.
Op basis van de fair value, wat uiteraard slechts een momentopname is, staan de Amerikaanse futures momenteel verdeeld. Dit komt mede door de aanloop naar de publicatie van de consumentenprijzen die vanmiddag in Amerika bekendgemaakt worden.
Wat betreft de consumentenprijzen, is er een kans dat deze de markt een extra impuls geven. Zelfs als de cijfers tegenvallen, wordt dit niet gezien als een grote verstoring. De markt is namelijk steeds meer overtuigd dat de Federal Reserve mogelijk vaker dan één keer de rente zal verlagen dit jaar.
Woensdagavond werd ook de Adobe Price Index gepubliceerd. Deze index, die een indicatie kan geven van de consumentenprijzen, is gedaald en staat bij ons op de website.
De Europese markten lijken zich weinig aan te trekken van negatieve elementen, een houding die we ook in andere wereldmarkten, en met name in Amerika, terugzien.
In New York sloten op woensdag alle drie de hoofdindices hoger en wonnen meer dan 1%. De technologiesector leidde de opmars. De S&P 500 bereikte zijn 37e slotrecord en de Nasdaq zijn 27e slotrecord van dit jaar. Dit was ook de zesde opeenvolgende recordsluiting voor de S&P 500 en is de langste reeks van recordsluitingen zijn sinds 2021.
Handelaren spreken al over een zogenaamde melt-up, waarbij er minder wordt gekeken naar waarderingen en vooral alles wat te maken heeft met chips, artificiële intelligentie en technologie gretig wordt gekocht. Beleggers willen niet de boot missen, wat mogelijk op termijn tot een tegenreactie kan leiden, maar wanneer dat zal zijn, is onduidelijk.
Opvallend is dat verschillende strategen van grote banken de afgelopen dagen waarschuwen voor een mogelijke correctie van 10 tot 20 procent. Toch lijkt dit de markt weinig te deren.
Hierdoor is de verwachting dat ook Europa weer hogere cijfers zal laten zien, met name aandelen in chips en artificiële intelligentie. Zo zou een aandeel als ASML de stijgende lijn kunnen voortzetten.
Ook wordt verwacht dat banken, zowel in Nederland als in Duitsland, goed presteren, terwijl bij Franse banken de hoop bestaat dat een bodem is bereikt, hoewel dit nog niet zeker is.
Op Wall Street zette het aandeel Apple een nieuwe recordhoogte neer dankzij positief nieuws over de verschepingen van PC's en de veronderstelde goede verkoop van iPhones. Deze stijging weerspiegelt wellicht de algehele markt, die optimistisch naar boven kijkt. Als inderdaad een nieuwe opwaartse cyclus begint in zowel PC's als mobiele telefoons, staan we mogelijk aan het begin van een nieuwe stijging in deze sector.
In Azië is het beeld positief, met sterke winsten over de gehele linie. Vooral AI-gerelateerde en chip-gerelateerde aandelen presteren sterk.
Op de obligatiemarkten zien we dat het tienjarige Amerikaanse papier een effectief rendement van 4,29% laat zien, terwijl het Japanse papier op 1,09% staat en het Duitse op 2,53%. Dit geeft een gemengd beeld, met de Italiaanse en Franse rente wat lager.
Bij de valuta is de dollar fractioneel zwakker geworden. Bij commodities is de goudprijs blijft stijgen en staat weer hoger, terwijl de olieprijs eveneens beter is. Bij industriële en basis metalen is het beeld gemengd.
Op de crypto-markten blijft het onduidelijk, met Bitcoin rond de 58.000 dollar. Er zijn dagen van herstel mogelijk, maar het is onduidelijk of dit het begin is van een nieuwe bull market.
Resumerend, het lijkt erop dat Europa vandaag mee zal feesten op de beurs. Als de economische data, de consumentenprijzen uit Amerika, geen verstoring veroorzaken, kan er genoeg hoop ontstaan op renteverlagingen, wat de komende weken tot een nieuwe melt-up kan leiden.
Dit alles gebeurt terwijl de tweede dag van Powell's getuigenis voor het Huis van Afgevaardigden weinig verstoringen opleverde. Wel merkte hij op dat de inflatie niet per se terug hoeft naar 2% om de rente te verlagen. Dit werd als bullish ervaren.
De geopolitieke onzekerheden blijven een mogelijke verstoring, net als de situatie in Frankrijk, maar tot nu toe tonen de markten zich veerkrachtig en trekken ze zich daar weinig van aan.
Iedereen wil door dezelfde deur naar binnen, en die deur draagt de naam van technologie. Het is dus up en up en de melt-up zet zich voort.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.