Navigation

SCE Trader: Morning Call woensdag september: defensieve tot vlakke start

SCE Trader: Morning Call woensdag september: defensieve tot vlakke start

Op onze website hebben we vandaag ondermeer aandacht voor JPMorgan, InPost, Ebusco, de yen en straks om 8 uur de Adobe Price Index (DPI). Dit is een indicator voor Amerikaanse inflatie in de aanloop naar de CPI. En we gaan de handel weer monitoren.

De huidige signalen wijzen erop dat Europa aan de defensieve zijde gaat beginnen. Financials zouden eventueel negatief kunnen reageren op de daling van deze sector in Amerika en sectoren gerelateerd aan de Europese auto-industrie zijn mogelijk nog niet klaar met dalen met al die sombere geluiden.

Het intrekken van een opdracht van Connect Bus bij Ebusco dat deze ochtend bekend werd is "super negatief". We komend daar nog op terug. (Zie ook de database.)

We hebben een nogal fluctuerend Amerika gehad, dat uiteindelijk dan wel hoger sloot, maar waarbij het koersverloop eigenlijk onduidelijk was. De Aziatische beurzen liggen over de linie lager met flinke verliezen op ondermeer Japan en Hongkong.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten zou Amerika vanmiddag iets lager starten. Dit is uiteraard nu echt een momentopname, want vanmiddag krijgen we de consumentenprijzen in de Verenigde Staten.

De financiële markten gaan ook het debat tussen Kamala Harris en Trump analyseren, waarbij we het idee hebben dat dit uiteindelijk weinig invloed gaat hebben. Volgens de peilingen zou Kamala Harris het debat hebben gewonnen. Het zegt echter nog niet alles aangezien Trump wel vaker in zijn leven in de touwen lag en toch weer opstond.

Belangrijker zijn waarschijnlijk de bewegingen die momenteel zichtbaar zijn in de dollar tegen de yen, waarbij de dollar tegen de yen is gedaald tot het laagste punt sinds dit jaar. En dat betekent dat dit aangeeft dat mogelijkerwijs de carry trade verder wordt afgebouwd. Dit na uitspraken van een ex-Bank of Japan-gouverneur.

De Europese beurzen kunnen dus hun risk-off-houding mogelijk vandaag blijven aanhouden, totdat we natuurlijk vanmiddag te maken krijgen met die belangrijke consumentenprijzen. Of we zien dan dat de markten plotseling positiever worden, of we krijgen toch te maken met markten die dan in de risk-off-houding blijven.

Op Wall Street zagen we dat de koersen dus flipflopten, maar de financiële waarden waren zwak. Dit na uitspraken van de topman van JP Morgan, Jamie Dimon, die vertelde dat de rentebaten misschien minder gaan worden. Het gevolg was dat het aandeel JP Morgan een forse daling liet zien, met 5%.

Maar ook andere financials liepen terug, omdat er meer signalen zijn dat het daar een stuk minder gaat, ondermeer met de kwaliteit van kredieten. Ook wijzen zakenbanken op een lagere activiteit.

Terug naar JP Morgan, wij zitten vanaf een gunstig niveau op een stijging van dit aandeel en we overwegen om op een gedeelte winst te nemen, mocht de koers nog iets verder terugvallen, maar daar komen we vandaag op terug.

De techwaarden waren verdeeld tot hoger, zonder dat je nou meteen kan stellen dat er een duidelijke trend was, dus het was eigenlijk opnieuw een flipperkast.

In Azië zien we flinke verliezen over de linie, de Nikkei moet dus terug door de zwakte van de dollar tegen de yen en Hong Kong heeft te maken met druk op de techwaarden, terwijl de mainland Chinese indices overwegend verdeeld tot lager liggen.

Bij valuta is dus de focus op dit moment weer op de dollar tegen de yen. De ex-bankgouverneur Nakagawa van de Bank of Japan heeft namelijk aangegeven dat hij verwacht dat er een verdere afbouw is van de inkoop van de staatsobligaties en dat de rente inderdaad ergens tijdens de komende vergaderingen verhoogd kan worden door de Bank of Japan. Hier wordt het renteverschil met de dollar kleiner.

De beweging van de dollar tegen de yen, de zogenaamde carry trade, die misschien voor een groot gedeelte al in het koersbeeld is gedisconteerd van aandelen, lijkt nog nog niet ten einde te zijn en dit kan op sommige dagen toch weer koersdruk geven op risk assets.

Bij commodities staat goud fractioneel hoger. We hebben te maken met een olieprijs die iets beter is, maar wel na grote zwakte die we de laatste tijd hebben gezien. Tevens zien we dat bij de metalen dat koper iets in herstel is, maar meer dan misschien een uitbodemingsproces is het nog steeds niet.

Bij crypto staat Bitcoin weer 2% in de min is op 56.600 dollar. We zien nog steeds bij crypto dat het beeld leeg is. Het feit dat Kamala Harris volgens de peilingen het debat zou hebben gewonnen, vinden we onzin dat crypto daarop reageert, want wat we vaker hebben gezegd: Als Trump crypto king is, doet hij dat alleen voor zijn eigen portemonnee. En wat betreft Kamala Harris, wij denken dat zij zelf geen idee heeft wat ze met crypto aan wil. En daar komt bij, mocht er wel strengere regelgeving komen wat de democraten willen, is dat juist goed voor de lange termijnontwikkeling van crypto.

Resumerend, op weg naar de consumentenprijzen in Amerika, met een dollar yen die het zwakste punt van het jaar heeft bereikt, kan het zijn dat we wat aan de risk-off kant vandaag gaan starten, en dan moeten we maar eens weer kijken.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.