Navigation

SCE Trader: Morning Call vrijdag 11 oktober - richtingloze start gezien

SCE Trader: Morning Call vrijdag 11 oktober - richtingloze start gezien

Op onze website vandaag weer aandacht voor verschillende zaken. Ondermeer voor TomTom, Tesla, China, NVIDIA en meer.

De huidige signalen wijzen op een verdeelde start in Europa. In Amerika zagen we een lichte daling van de indices. In Azië zien we op dit moment een gemengd koersbeeld. Later vandaag komt de PPI uit in de VS. Vanochtend is TomTom met zwakke cijfers gekomen en een winsttempering, een aandeel waar we niks mee doen.

Op basis van de fair value van de Amerikaanse futuresmarkten, wat overigens een momentopname is, lijkt Amerika vanmiddag eveneens verdeeld te openen.

De Europese handel beweegt richting het weekend en gisteren zagen we op Wall Street dat de koersbewegingen wat stroever verliepen, mede door hoger dan verwachte consumentenprijzen. Hoewel dit op de lange termijn geen grote verstoring hoeft te zijn, betekent het wel dat de markten hun verwachtingen over de rente opnieuw moeten aanpassen.

Dit kan op de zeer korte termijn leiden tot enige voorzichtigheid. Daarnaast zijn de markten wellicht afwachtend in de aanloop naar aankondigingen dit weekend in China over nieuwe stimuleringsmaatregelen. Er wordt verondersteld dat de Chinese overheid een stimuleringspakket van ongeveer 283 miljard dollar zal presenteren. We komen hier later op terug, maar voor nu kunnen we stellen dat de signalen gemixt zijn.

Op Wall Street sloot de koers van NVIDIA hoger, al kon dit de markt niet significant beïnvloeden. Nvidia's nieuwste AI-chips, Blackwell, zijn voor de komende 12 maanden uitverkocht, zo melden de media, verwijzend naar Nvidia's managementteam. Al eerder dezen deze geluiden de ronde. We komen hier later vandaag op terug.

Ook de positieve uitspraken van de CEO van AMD hadden weinig effect. Nabeurs presenteerde Elon Musk de Cybercab, wat verdeeld werd ontvangen en leidde tot een lichte daling van de koers van Tesla nabeurs. Op de lange termijn denken we dat Tesla goede vooruitzichten heeft, maar het moet gezegd worden dat de presentatie weinig nieuwe elementen bevatte.

In Azië zijn de markten momenteel besluiteloos. Enerzijds is er de verwachting dat dit weekend een groot stimuleringspakket wordt aangekondigd, wat de liquiditeit zal verhogen en mogelijk hogere koersen zal veroorzaken, wat wij ook verwachten. Anderzijds wordt gesteld dat de markten niet in een rechte lijn omhoog zullen gaan.

De Indiase markt presteert op dit moment iets beter en is één van de beter presterende markten in Azië. De Zuid-Koreaanse Kospi doet het ook iets beter, maar ook daar ontbreekt het aan echte overtuiging.

Bij obligaties blijft de rente stijgen, wat mogelijk een remmende werking kan hebben op de aandelenmarkten. Tot nu toe negeren de aandelenmarkten deze signalen echter grotendeels. We zien dat het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties op 4,07% staat, dat van Japanse staatsobligaties op 0,95%, en dat van Duitse staatsobligaties op 2,25%.

Bij de commodities zien we dat de goudprijs sterk is gestegen en momenteel op 2.662 dollar staat, wat opvallend is gezien de stijgende rente. De olieprijs is op dit moment stabiel, maar er blijft onzekerheid over mogelijke Israëlische acties tegen Iraanse olie-installaties. Daarnaast zal de olieprijs waarschijnlijk reageren op eventuele stimuleringsmaatregelen vanuit China.

Op de grondstoffenmarkten zien we verder dat de metalen iets hoger noteren, zij het beperkt. Koper doet mee aan de stijging, en de prijzen van cacao en koffie zijn eveneens gestegen.

In de crypto-markt staat bitcoin momenteel op 60.800 dollar. Zoals eerder gezegd, zien we nog steeds dat de cryptomarkt weinig richting toont, met weinig enthousiasme bij de altcoins. De prijs van ethereum ligt iets hoger, maar laat de laatste tijd een dalend patroon zien.

Samenvattend lijkt het erop dat Europa vandaag een gemengde start zal hebben. We verwachten dat de signalen verdeeld blijven en richting het weekend is het mogelijk dat we meer voorzichtigheid zien, met mogelijk winstnemingen.

Het is echter ook mogelijk dat, wanneer de Amerikaanse markten openen, er weer aankopen volgen. Dit zullen we moeten afwachten. Het is belangrijk om te onthouden dat de markten momenteel "op een hoog niveau staan" en dat je niet elke dag kunt stijgen. Eerst nu een verdeelde start.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.